1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Húsipari technológia I.

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 133 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakközépiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-067-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A húsipar rövid története3
A vágóhidak és a húskombinátok kialakulása4
A vágóállatok szervezetének felépítése7
A vágóállatok szövetei7
A hámszövet8
A támasztószövet8
Az izomszövet11
Az idegszövet11
A vágóállatok szervei12
A csontozat12
Az izomzat22
Összefoglalás28
A testüregek szervei és a bőr31
A vágóállatok testüregi szervei31
A koponyaüregi szervek31
A mellüregi szervek34
A hasüregi szervek36
A bőr (kültakaró) szerkezete45
A bőr járulékos és függelékes részei46
Összefoglalás48
A vágóállatok testtájai51
A szarvasmarha testtájai51
A sertés testtájai53
A ló és a juh testtájai54
Összefoglalás55
A vágóállatok tulajdonságai57
Külső tulajdonságok57
A bőr színe és minősége57
Az ivarjelleg58
Az ivartalanítás58
Az ivari elnevezés59
A másodlagos ivarjelleg ismertetőjelei59
Belső tulajdonságok61
A vágóállatok kora62
A vágóállatok kor szerinti elnekvezése63
A külső és a belső tulajdonságok összefüggése64
Összefoglalás65
A vágóállatfajok és -fajták67
Szarvasmarha68
Vegyeshasznosítású fajták68
Tejtermelő fajták70
Hústermelő fajták71
Erőtermelő fajták72
Sertés 73
Zsírsertések73
Hússertések74
Zsír- és hústermelő sertések76
Keresztezett sertések76
Lovak77
Hazai juhfajták78
Fajtaszelekció80
Összefoglalás83
Az élő állatok átvételének irányelvei85
A vágóállatok felvásárlása85
A vágóállatok mennyiségi átvétele86
A vágóállatok minőségi átvétele86
Szállítás86
Az élőállat-minősítés általános szempontjai87
Élő vágómarhák meghatározása87
Szarvasmarhák minősítése89
Élő vágósertés meghatározása89
A vágósertések minősítése90
A vágólovak minősítése91
A vágójuhok minősítése91
Objektív minősítések93
A sertések objektív minősítése93
Vágott minősítés94
Csontos hús94
Osztályozási eljárások94
Osztályozás bőrös (teljes forrázásos) vágásmódú technológia esetén95
Osztályozás SKG-11 berendezéssel96
Kitermelési százalék98
A kitermelési százalékot befolyásoló tényezők99
Az élő állatok állat-egészségügyi ellenőrzése100
A fontosabb állati betegségek csoportosítása102
Összefoglalás106
A húsfeldolgozó tevékenység alapanyagai109
Az ipari hús109
A húsfajták és a húsfélék111
Az ipari szalonna111
Egyéb húsok, illetve alapanyagok112
Az alapanyagokkal szemben támasztott minőségi követelmények112
Összefoglalás114
A húsfeldolgozó tevékenység segédanyagai115
Adalék anyagok115
Tartósítószerek116
Ízesítők116
Füstanyagok118
Színjavító anyagok119
A avsodásgátló szerek120
Állományjavító anyagok120
Véralvadásgátló anyagok121
Víz121
Az adalék anyagok minőségi követelményei122
Húsipari burkolóanyagok122
Állati eredetű (természetes) burkolóanyagok123
Mesterséges burkolóanyagok125
Összefoglalás128

Gárgyán Zoltán

Gárgyán Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gárgyán Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv