1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Csíkszentmihályi Róbert

Beszélgetés a szobrásszal/Csíkszentmihályi Róbert Életműkiállítása Szentendre, Szentendrei Képtár 1984. augusztus-október/Kiállítási katalógus

Szerkesztő
Róla szól
Fotózta

Kiadó: Szentendrei Képtár
Kiadás helye: Szentendre
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 93 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN: 963-01-5763-2
Megjegyzés: Kiállítási katalógus. Angol és olasz nyelvű összefoglalókkal. Fekete-fehér fotókkal, reprodukciókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1979-ben tanúja voltam egy tárlatvezetésnek a Szentendrei Képtárban. Ott valaki egy népes turistacsoportnak magyarázta "Őskor" című kisplasztikád lényegét. A szituáció meglehetősen furcsa volt. Aki... Tovább

Előszó

1979-ben tanúja voltam egy tárlatvezetésnek a Szentendrei Képtárban. Ott valaki egy népes turistacsoportnak magyarázta "Őskor" című kisplasztikád lényegét. A szituáció meglehetősen furcsa volt. Aki beszélt erről a szerintem igen fontos szoborról, amolyan botcsinálta tárlatvezető volt, mindenesetre eléggé művelt ahhoz, hogy előhívja régmúlt tanulmányaiból emlékképeit. A durván, szinte a kőtörőkalapács (vagy természeti erők) folytán alakított kőposztramentumra "felszegezett" bölényfigura az ősember barlangrajzaira utal, kicsit didaktikusan, ugyanakkor rendkívül érzékenyen.
Az őskor fogalmáról - mióta ezt a munkádat ismerem - nekem ez a szobor asszociálódik.
Fogalmiságot jelenít meg ez a lebukó bölényfigura; egy csupán hevenyészetten ismerhető kor képét.
Ez a plasztika csaknem olyan fontos az oeuvre-ben, mint a "Csiga bemutatása", ez a pici méretei ellenére is súlyos mű, mely nem más, mint egy erős érzelmi attitűddel installált "object trouvé". A fosziliát ölében tartó barbár szépséget sugárzó figura valamiféle ősi mágikus-misztikus szertartásra utal. Ez a szertartás azonban a XX. században élő művész szertartása is.
Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv