1.035.190

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nagyüzemi sertéstartási ABC

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-680-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A telep tecnológiája9
Mit tartalmazzon a technológia?10
Mit érhetünk el a technológia fejlesztésével?11
Mi is az a rotáció?14
Milyen adatok szükségesek a rotáció megtervezéséhez?15
Kocalétszám - jövedelmezőség16
A fajta és a tenyésztési mód kiválasztása17
Néhány szót a szállításról20
Trágyakezlés az épületen belül és a telepen kívül22
A vemhesítés technológiája27
Búgathatjuk-e a gyenge kondíciójú kocát?28
A vemhesítési szakasz és időtartama28
A kocacsoport kialakításának jelentősége30
Hány nap alatt búgassuk a kocacsoportokat?30
A kocacsoport összetétele30
Vemhesítés32
Az ivarzás szakaszai és tartalma33
Hogyan válogassuk ki az ivarzó kocákat?34
A termékenyítés legkedvezőbb időpontja34
Hányszor termékenyítsünk?35
A termékenyítés módszerei36
A mesterséges termékenyítés előnyei37
Hogyan szoktassuk a kanokat a fantomra?38
A mesterséges termékenyítés technológiája39
A mesterséges termékenyítő labor kialakítása és berendezései42
A laboratóriumi eszközök tiszítása42
A mesterséges termékenyítés aranyszabályai43
Hogyan termékenyül meg a petesejt?43
Az embrió fejlődésének szakaszai44
A kocák elhelyezése44
Milyen a jó vemhesítőépület?45
Mennyi ideig tartsuk és hogyan helyezzük el a kocákat a vemhesítőben?48
Milyen etetési rendszert válasszunk?49
Mikor optimális a hőmérséklet és a páratartalom?50
Elhelyezés a vemhesség alatt, a kocaszállás kialakítása51
Fűtsük-e a kocaszállást?53
Milyen legyen az etetési módszer?53
Mit kell tudni a padozatról?54
A vemhesítőépület és a kocaszállás dolgozóinak munkarendje55
Takarmányozás56
Mit etessünk a tenyészkanokkal?57
Miből álljon a kocák takarmánya?57
Milyen fejadagot naponta hányszor etessünk?58
Szükséges-e a takarmány kiegészítése?60
A fiaztatás technológiája63
Az elletési szakasz tartalma64
Mikor helyezzük a kocát a fiaztatóba?64
Hány napig szopjanak a malacok?64
Miért szükséges az utónevelés?65
Hogyan fertőtlenítsük a fiaztatót?65
Milyen legyen a fiaztatóépület?67
Miért és hogyan fűtsük a fiaztatót?69
Hogyan ellessünk?70
Miről ismerjük fel az ellésre készülő kocát?72
Az ellés segédeszközei73
Tennivalók az újszülött malacokkal73
Hogyan gondozzuk a szopós malacokat?74
Hogyan dajkásítsunk?77
Mikor és hogyan válasszuk el a malacokat?78
Meddig tartsuk a kocákat tenyésztésben?79
A fiaztatóban dolgozók tennivalói, munkarendje80
Takarmányozás81
Hogyan takarmányozzuk a szoptatós kocákat?81
Mit és meddig etessünk a szopós és választott malacokkal?83
A vaspótlás módja84
Mikor kezdjük a takarmány etetését?86
Hogyan etessük a malacokat?87
Melléktermékek etetése90
Hogyan előzzük meg a választáskori problémákat?91
Korai malacelválasztás92
A hizlalás technológiája95
A hizlaló teleprész és a hízóférőhelyek kialakítása97
A hizlalóépületek kialakítása100
A férőhelyek kialakítása102
A hizlalóépületek gépesítési lehetőségei108
A takarmánykiosztás gépesítése109
Szellőzési rendszerek111
Miért szükséges a megfelelő szellőztetés?114
A hizlalóépületek dolgozóinak munkarendje116
Milyen súlyú állatokkal kezdjük a hizlalást?116
Falkásítás ivar és súly szerint118
Hogyan térjünk át a hizlalótakarmányra?118
Etetési módszerek119
Nedves darás etetés119
Kombinált etetés122
Száraz darás önetetés123
Padlós etetés124
Takarmányozás125
Hogyan állítsuk be a fejadagot?126
Az ivóvíz legyen megfelelő mennyiségű és minőségű127
Milyen takarmányt etessünk?128
Takarmánykiegészítők129
Mit kell tudni a sertésbetegségekről?131
A betegségmegelőzés (prevenció) eszközei131
A prevencia módszerei133
A beteg állat fogalma134
Testhőmérséklet135
A fertőző betegségek jellemzői136
Baktériumok okozta fertőző betegségek136
Brucellózis136
Leptospirózis137
Sertésorbánc138
Vírusok okozta fertőző betegségek139
Ragadós száj- és körömfájás140
Sertéspestis140
Vírusos hasmenés142
Aujeszky-féle betegség143
Torzító orrgyulladás143
Malacok hurutos, gennyes tüdőgyulladása143
Gyakoribb, nem fertőző betegségek144
Savós csülökirha-gyulladás144
Rongyostalpúság145
Corynebacerium pyogenes okozta fertőzés146
Nehéz fialás146
Méhgyulladás147
Tőgygyulladás147
Hiánybetegségek148
Élősködők (paraziták)148
Malacok vashiányos anaemiája150
Coli-baktériumok okozta betegségek150
Gyomor- és bélgyulladások152
Sertések gyomorfekélye153
Kannibalizmus153
Tüdőgyulladás154
Emberre veszélyes sertésbetegségek155
Gyógyszerek beadása156

Dr. Orbán Róbert

Dr. Orbán Róbert műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Orbán Róbert könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv