1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Építőipari általános szabványok

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Szabványkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 401 oldal
Sorozatcím: MSZ Szabványgyűjtemények
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-402-058-5
Megjegyzés: 2. átdolgozott kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar építőipar fejlesztése népgazdaságunk fontos célkitűzése. A népgazdasági beruházások jelentős hányadát az építési munkák képezik. A következő években az állandóan növekvő feladat... Tovább

Előszó

A magyar építőipar fejlesztése népgazdaságunk fontos célkitűzése. A népgazdasági beruházások jelentős hányadát az építési munkák képezik. A következő években az állandóan növekvő feladat megvalósítása mellett az építőiparnak a minőségjavításra is nagy gondot kell fordítani.
A jó minőségben megvalósított munkák volumenének növelését az építőipar csak úgy képes teljesíteni, ha az építőipari és a kivitelező vállalatok nagyobb figyelemmel végzik munkájukat, szigorúan betartják a minőségi és technológiai előírásokat.
A magyar építőipar fejlesztése népgazdaságunk fontos célkitűzése. A népgazdasági beruházások jelentős hányadát az építési munkák képezik. A következő években az állandóan növekvő feladat megvalósítása mellett az építőiparnak a minőségjavításra is nagyobb gondot kell fordítani.
A jó minőségben megvalósított munkák volumenének növelését az építőipar csak úgy képes teljesíteni, ha az építőanyagipari és a kivitelező vállalatok nagyobb fegyelemmel végzik munkájukat, szigorúan betartják a minőségi és technológiai előírásokat.
A magyar építőiparral szembeni fokozottabb minőségi követelményeket egyrészt indokolja, hogy-hazánk egyre jobban bekapcsolódik a KGST közös beruházásainak megvalósításába, másrészt az egyes építőanyagokkal és szerkezetekkel a tőkés piacokon is megjelenik.
A mennyiségi igények kielégítése mellett a világszínvonalhoz való igazodás a minőséggel kapcsolatban további szigorításokat követel meg. Az építőipari termékek, szerkezetek és egyes létesítmények műszaki követelményeit, a minőségi osztályba sorolását, továbbá a vizsgálati módszerek, eljárások előírásait állami szabványokban rögzítik. A szabványokban előírt minőségi követelmények alapul szolgálnak az építőanyag gyártásában és a kivitelezésben választott technológia meghatározásához.
Az építőipari szabványgyűjtemények 1972-ben megjelent tíz kötetes kiadása rövid idő alatt elfogyott. A jelentkező igények kielégítése az újra nyomtatással helytelen lett volna, mivel a szabványok egy részét időközben korszerűsítettük, illetve új szabványok jelentek meg.
Bár a jelenlegi 2. átdolgozott kiadásként megjelenő Szabványgyűjtemények is csak a fontosabb országos és ágazati szabványokat tartalmazzák, mégis indokolttá vált azokat az eddigi 10 kötet helyett 14 kötetben megjelentetni. A fenti okok miatt az egyes kötetek tartalma is kissé eltér az előző kiadásától.
Teljes új témaként került feldolgozásra az Építési segédszerkezetek. Állványok (11) Épületek és műtárgyak erőtani méretezése (12) Épületek építészeti tervezése (13) Út. Közmű- és mélyépítés. (14) anyaga. Vissza

Tartalom

A. Országos szabványok
MSZ 7658/1-65 Építőipari mérettűrések terminológiája 13
MSZ 15031-53 Kőművesszerkezetek terminológiája 19
MSZ 15032-72 Földművek és földmunkák terminológiája 43
MSZ 15033-64 Beton és vasbeton terminológia 61
MSZ 15038-54 Tetőfedőmunkák terminológiája 81
MSZ 15041-76 Épületlakatos munkák terminológiája 103
MSZ 15044-53 Fapadlózó munkák terminológiája 137
MSZ 15045-54 Központi gőz-, melegvíz és forróvíz-fűtés
terminológiája 143
MSZ 15047-54 Az épületcsatornázás terminológiája 175
MSZ 15048-65 Épület-szegezőlakatos munka terminológiája 187
B. Ágazati szabványok
ÉSZ 25-71 Épületek névleges térfogata 285
ÉSZ 61-73 A mesterséges világítás követelményei helyiségekben
épületekhez tartozó szabad területeken és szabadtéri
munkahelyeken 311
ÉSZ 63-74 Épületüvegezés. Terminológia 329
ÉSZ 65/1-75 Ácsszerkezetek. Fa tetőszerkezetek. Terminológia 343
ÉSZ 65/2-75 Kötések, kapcsolatok. Terminológia 371
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv