1.035.516

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ember és környezete

A környezetszennyezés humán következményei

Szerző

Kiadó: Miskolci Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Miskolc
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 250 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-661-536-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Az ember és környezete" kiadvány - alkalmazkodva az újabb kutatások és tapasztalatok eredményeihez - harmadik kiadásához érkezett. A Szerzőnek öröm és megtiszteltetés, ha szerény munkáját... Tovább

Előszó

"Az ember és környezete" kiadvány - alkalmazkodva az újabb kutatások és tapasztalatok eredményeihez - harmadik kiadásához érkezett. A Szerzőnek öröm és megtiszteltetés, ha szerény munkáját érdeklődés kíséri. Ebben közrejátszik az, hogy a felsőoktatásban több karon és/vagy szakon kötelező tantárgy a környezetegészségügy, továbbá a lakosság - felismerve a környezet jelentőségét - éberen figyeli annak minden történését. Ez tulajdonképpen egy folyamat integráns része, hiszen a „közegészségügyi állapotok iránt már az ókorban sem voltak közönyösek" (Fodor J., 1886.).
Az eltelt mintegy másfél évszázad alatt számos változás történt az emberiség életében és környezete állapotában, de máig aktuális maradt Fodor József (1882.) meghatározása, amely szerint: „A közegészségtan azon természeti erők kutatásával foglalkozik, melyek úgy az ember, mint az összes népesség egészségére akár káros, akár előnyös befolyással vannak."
Meggyőződésem, hogy a lakosság egészségi állapotának megóvása, megtartása érdekében az egészséges életre nevelést már a születéstől kell elkezdeni. Ennek szolgálatára számos kitűnő szakkönyv áll rendelkezésre.
E könyv a teljesség igénye nélkül készült, apróbb részletekbe nem bocsátkozik, inkább az átfogó áttekinthetőséget tűzte célul.
Szándékom szerint egyaránt ajánlom e kiadványt a nem egészségügyben, de az egészségügy speciális szakterületén foglalkoztatottak számára is. E kétfajta igénynek igyekeztem a harmonikus összhangját megkeresni, kifejezésre juttatni. Ha ezirányú törekvésem valamennyire is sikerült, úgy gondolom, célom elértem. Vissza

Tartalom

Előszó 3
Bevezetés, történeti áttekintés 5
A téma előzménye 10
1. A környezet és az ember 19
1.1. A szervezet általános és specifikus válasza a környezeti hatásokra, az alkalmazkodás lehetőségei 22
1.2. A szervezet védekezésének jellemző vonásai 36
1.2.1. A hőszabályozás 37
1.2.2. A légutak védekezési mechanizmusa 37
1.2.3. Emésztőszervek szerepe a védekezésben 37
1.2.4. A szervezet védelmét szolgáló egyéb funkciók 38
2. A környezet természetes állapotából és a szennyezésből eredő következmények 41
2.1. A természetes légkör elemeinek humán vonatkozásai 41
2.2. Levegőszennyezés 54
2.3. A levegőt szennyező anyagok felosztása 57
2.3.1. A levegőt szennyező szilárd anyagok csoportosítása 59
2.3.2. A levegőt szennyező szilárd anyagok általános hatása 63
2.4. Progrediáló tüdőfibrózissal járó porártalmak 64
2.4.1. Szilikózis 64
2.4.2. Asbestosis 67
2.4.3. Talcosis 68
2.5. Heveny és allergiás gyulladást, valamint asthma bronchialét előidéző porok 69
2.5.1. Kenderláz 69
2.5.2. Byssinosis 70
2.6. Levegőt szennyező gázok 71
2.6.1. Szénmonoxid (CO) 71
2.6.2. Kénhidrogén (H2S) 72
2.6.3. Kéndioxid (SO2) 72
2.6.4. Ciánhidrogén 73
2.6.5. Nitrogén-oxidok (NO, NO2, N2O4, N2O3) 74
2.6.6. Benzol (C6H6) 75
2.7. Levegőszennyezettség és a daganatok 76
2.7.1. A nyálkahártyák és egyéb szervek daganatos elfajulásai 77
2.8. Kórokozó mikroorganizmusok a levegőben 78
3. A víz (hidroszféra) szerepe és jelentősége 83
3.1. Felszín alatti és felszíni vizek 84
3.2. Ivóvízellátás O3.2.1. A vízkivétel műszaki lehetőségei 86
3.2.2. A lakosság ivóvízellátását szolgáló vízkivételi művek 87
3.2.3. A védőövezet(ek), védőidom(ok) felosztása 88
3.2.4. Víztisztítás 90
3.3. Vízminősítés 99
3.3.1. Vízmintavétel 103
3.4. A csecsemőkori methaemoglobinaemia 104
3.5. Az ivóvíz és a daganatos megbetegedések összefüggése 109
3.6. Az ivóvíz és a golyva 113
3.7. Az ivóvíz és a vesekő betegség 114
3.8. Ivóvíz és a caries 115
4. Ásvány- és gyógyvizek 117
4.1. Egyszerű szénsavas vizek 117
4.2. Alkalihydrogencarbonatos vizek 118
4.3. Kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos vizek 119
4.4. Szulfátos vizek 119
4.5. Kénes vizek 120
4.6. Jódos, brómos vizek 120
4.7. A vizekben előforduló mikroorganizmusok és azok hatása 120
5. Szennyvizek 125
6. A talaj és hatása az emberi szervezetre 131
6.1. Klórozott szénhidrogének 132
6.2. Szerves foszfát észterek 133
6.3. Ditiokarbamátok (dimetil, etilén) 134
6.4. Nikotin 135
6.5. A talaj mikrobái 135
6.6. Tetanusz (merevgörcs) 136
6.7. Gázödéma 135
6.8. Talajférgek 137
7. Kommunális és ipari hulladék 139
8. Nyomelemek a környezetben 141
8.1. Alumínium (Al) 145
8.2. Arzén (As) 146
8.3. Bór (B) 148
8.4.Bróm(Br) 148
8.5. Cink (Zn) 149
8.6. Fluor (F) 151
8.7. Higany (H) 152
8.8. Kadmium (Cd) 154
8.9. Króm (Cr) 155
8.10. Mangán (Mn) 156
8.11. Nikkel (Ni) 158
8.12. Ólom (Pb) 159
8.13. Réz (Cu) 161
8.14. Szelén (Se) 163
8.15. Vanádium (V) 164
8.16. Vas (Fe) 166
9. A környezet fizikai hatásai 169
9.1. Zaj 170
9.2. Vibrációs ártalom 174
9.3. Az ionizáló sugárzás okozta ártalmak 175
9.4. Nem ionizáló sugárzások 178
9.5. A magas légnyomáson végzett munka hatása 180
10. Lakás és intézményi környezet 183
10.1. A lakás 183
10.2. Az oktatási intézmények 185
10.3. Egyéb intézmények (irodák) 187
11. A táplálkozás és az egészség 189
11.1. A kémiai anyagok az élelmiszerekben 191
11.2. Természetes tartalom 191
11.3. Az adalékanyagok 192
11.4. Technikai eredetű és véletlen szennyezések 194
11.5. Az élelmiszerek mikrobiológiai szennyeződése 196
12. Káros szenvedélyek 201
13. Mikrobák a környezetben 207
13.1. A mikrobiológia tárgya, felosztása 207
13.2. Virológia 210
13.3. Bakteriológia 211
13.4. Mikológia 216
13.5. Protozoológia 218
13.6. Helminthologia 219
13.7. Fertőzés, fertőző betegség, járvány 220
14. Egészséges nemzetért népegészségügyi program 225
14.1. A lakosság egészségi állapota 225
14.2. Az új program céljai, feladatai, alprogramjai 226
14.3. Az öt nemzeti cél 227
14.4. Tíz kiemelt nemzeti feladat 228
14.5. A 17 alprogram 230
14.6. Járványügyi biztonság 231
14.7. Egészségfejlesztés az oktatásban 233
14.8. Szeszes ital és drogfogyasztás visszaszorítása 234
Irodalomjegyzék 237
A használt kifejezések értelmezése 239

Dr. Takács Sándor

Dr. Takács Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Takács Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv