1.035.460

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kelet Népe

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Franklin-Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 93 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Kelet Népe gróf Széchenyi Istvánnak első vitázó műve Kossuth Lajos ellen. Széchenyi 1841 február 6-án kezdte meg írását. A könyv ez év június 23-án jelent meg.
E szenvedélyes hangú vitairat... Tovább

Előszó

A Kelet Népe gróf Széchenyi Istvánnak első vitázó műve Kossuth Lajos ellen. Széchenyi 1841 február 6-án kezdte meg írását. A könyv ez év június 23-án jelent meg.
E szenvedélyes hangú vitairat létrejöttének az volt a lelki indítéka, hogy Széchenyi István Kossuth Lajos politikai működésétől az egész addigi reform-munka sikeres előrehaladását, sőt magának az egész nemzetnek a jövendő sorsát is féltette. Széchenyi ugyanis a 30-as évek végén úgy látta, hogy az a reform-munka, melyet éppen ő indított meg a magyarságot felrázó művével, a Hitel-el (1830), már meghozta bizonyos remények beteljesülését, a céltudatos, átgondolt menetű folytatás pedig majd végső sikerre is visz minden országjavító gondolatot. Valóban, a bécsi kormány már némi hajlandóságot mutatott, hogy a magyar országgyűléssel együttműködjék a reform-tervek végrehajtásában. Ennek a hajlandóságnak igen látható jele volt, hogy a király szabadonbocsátotta a politikai foglyokat, köztük Kossuth Lajost, is. Kossuth hamarosan engedélyt kapott egy politikai hírlap szerkesztésére. 1841. január 2-án meg is indította nevezetes újságját, a Pesti Hírlap-ot. Népszerűsége és a magyar közönségre tett szellemi hatása most az elszenvedett rabság után egyre növekedett s ebben nagy része volt azoknak a vezércikkeknek, melyeket a Pesti Hírlap-ba írt. Széchenyi nagy idegenkedéssel olvasta ezeket a vezércikkeket. Vissza

Gróf Széchenyi István

Gróf Széchenyi István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gróf Széchenyi István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv