1.035.475

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar buza és a magyar liszt

A gazda, molnár és sütő szempontjából

Szerző

Kiadó: Molnárok Lapja Könyvnyomdája
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 323 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, kihajtható térképmelléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A buza chemiai, növényphysologiai, physikai és mezőgazdasági szempontból
Bevezetés5
I. táblázat. Kimutatás a buzaminták beszerzési helyéről10
A buzaminta kérdőive12
Útmutatás a buzaminta beszerzésére13
II. táblázat. Magyarország beosztása a buzaminta minősége alapján14
A buza termelése, fajtái, fejlődése s a buzaszem keletkezése15
A buzaszem chemiája36
Nedvesség37
Nitrogéntartalmu anyagok, különösebben a sikér37
III. táblázat. A különböző proteinek megoszlása a lisztben46
Nitrogénmentes vonadékanyagok47
Zsir50
Nyers rost52
A buza hamutartalma55
A beérkezett buzák eltartása, azok előkészítése és az alkalmazott vizsgálati módszerek60
A buzavizsgálatoknál követett módszerek ismertetése62
A magyar buzatalajok chemiai vizsgálata68
IV. táblázat. Magyar buzatalajok chemiai elemzése, feltalaj74
V. táblázat. Magyar buzatalajok chemiai elemzése, altalaj75
VI. táblázat. Buzatermő talajok mechanikai vizsgálata, feltalaj76
VII. táblázat. Magyar buzatalajok mechanikai vizsgálata, altalaj77
Magyar buza-elemzések
Dr. Csanády Gusztáv által elemzett buzák, 1889-1890.78
Hankó János és Gáspár János által elemzett buzák82
M. Maercker (Halle a/S.) által elemzett buzák83
1899. évi magyar buzák vizsgálata85
A magyar buzák chemiai és fizikai vizsgálatának eredményei88
VIII. táblázat. Buza-elemzések 1900. évből90
IX. táblázat. Buza-elemzések 1901. évből91
X. táblázat. Buza-elemzések 1902. évből92
XI. táblázat. Buza-elemzések 1903. évből93
XII. táblázat. Buza-elemzések 1904. évből94
XIII. táblázat. Buza-elemzések 1905. évből96
XIV. táblázat. Talaj minősége99
XV. táblázat. Elővetemény100
XVI. táblázat. Mikor volt utoljára istállótrágyával megtrágyázva102
XVII. táblázat. Mikor és minő műtrágyával volt utoljára megtrágyázva103
XVIII. táblázat. Vetés ideje105
XIX. táblázat. Vetés módja és sorvetésnél a sortávolság107
XX. táblázat. Vetőmag mennyisége katasztrális holdanként108
XXI. táblázat. Milyen volt az áttelelés110
XXII. táblázat. Megdőlt-e a buza és mily mértékben?111
XXIII. táblázat. A buza érésének ideje113
XXIV. táblázat. A buza eredete114
XXV. táblázat. Hektolitersuly kgr.-ban116
XXVI. táblázat. Lisztességi fok117
XXVII. táblázat. 1000 szem sulya grammokban118
XXVIII. táblázat. Diagramm-magasság m/m119
XXIX. táblázat. Nitrogén %120
XXX. táblázat. Protein %121
XXXI. táblázat. Száraz sikér %122
XXXII. táblázat. Nedves sikér %123
XXXIII. táblázat. Sikér minősége124
XXXIV. táblázat. Zsir %126
XXXV. táblázat. Nedvesség %127
XXXVI. táblázat. Nyers rost128
XXXVII. táblázat. Hamu %129
XXXVIII. táblázat. Néhány magyar vármegye őszi buzatermése130
XXXIX. táblázat. Egyhektoliter őszi buza átlagos sulya kgrammokban130
XL. táblázat. Az egyes megyék buzatermésének proteintartalma egyenkint és hat évi átlagban131
XLI. táblázat. Összeállítás Magyarország egész területére nézve133
A világ buzatermésének statisztikai kimutatása 1906. évre134
Angol buzák135
Franczia buzák136
Németországi buzák138
Osztrák buzák139
Orosz buzák140
Román buzák143
Románia bozája az 1900., 1901. és 1902. években144
Amerikai Egyesült-Államok148
XLII. táblázat. Az időjárás befolyása a buza minőségére150
A nagy- és kisbirtokon a buzaminőség tekintetében mutatkozó lényegesebb külömbségek152
XLIII. táblázat. A nagy- és kisbirtokon termelt buzák minőségének összehasonlítása. Hektolitersuly155
XLIV. táblázat. 1000 szem sulya156
XLV. táblázat. Proteintartalom156
XLVI. táblázat. Száraz sikértartalom157
XLVII. táblázat. Lisztességi fok157
A liszt169
A buza őrlése magyar módon172
Őrlési eredmény192
XLVIII. táblázat. 1900. évi lisztek chemiai vizsgálata198
XLIX. táblázat. Az 1901. évi lisztek vizsgálata199
L. táblázat. Az 1902. évi lisztek vizsgálata200
LI. táblázat. Az 1903. évi lisztek vizsgálata201
LII. táblázat. Az 1904. évi lisztek vizsgálata202
LIII. táblázat. Az 1905. évi lisztek vizsgálata203
LIV. táblázat. A lisztek átlagos összetételének összeállítása204
LV. táblázat. A.) Külföldi lisztek vizsgálati eredményei205
LV. táblázat. B.) Német lisztek206
LV. táblázat. C.) Németországi lisztek207
LVI. táblázat. Magyar simalisztek vizsgálati eredményei208
A buza változásai az őrlés következtében209
A liszt helyes számjelzésének megállapítása211
A lisztek számjelzése zsirtartalmuk szerint213
A lisztek számjelzése savfokuk szerint215
A lisztek számjelzése katalikus hatásuk szerint218
Enzymek a lisztben221
A liszt vizsgálata a Rejtő-féle géppel228
A tésztavizsgálati czélokra szolgáló gép leírása230
A kísérletek végrehajtása233
A gép kezelése235
A huzó-diagrammok számítása236
A tészta viztartalmának befolyása239
A temperatura befolyása a diagrammra240
Az állás befolyása240
A viz minőségének befolyása241
A sikértartalom befolyása241
A melegítés befolyása246
A csírázás befolyása248
A diagramm alakja249
A melegítés befolyása a diagramm alakjára254
LVII. táblázat. A diagramm-magasság változása a liszt eltartásánál255
LVIII. táblázat. Diagramm-magasságok az egyes lisztfajokban256
LIX. táblázat. Lyukasztási diagrammok257
LX. táblázat. A különböző finom szemcsére őrölt liszt vizsgálata, lyukasztó-géppel258
A Hankóczy-féle sikérvizsgáló készülék ismertetése259
A liszt használati értéke274
A korpa281
A kenyér285
LXI/a. táblázat. A sütemény sulyának és térfogatának viszonya a liszt protein- és sikértartalmához310
LXI/b. táblázat. A sütemény sulyának és térfogatának viszonya a buza protein- és sikértartalomhoz311
LXII. táblázat. Kenyérsütési próbák311
Ujabb kenyérkészítési eljárások312
Zárszó317

Dr. Kosutány Tamás

Dr. Kosutány Tamás műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kosutány Tamás könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv