1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Pszichiátriai Centrum 80 éve

Szerkesztő

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 122 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1925. szeptember 28-án született a Népjóléti és a Munkaügyi Miniszter Úrhoz egy beadvány, amelyben a kórházfejlesztésre, elmeosztály felállítására kértek tőkét állami segély formájában. Hála az... Tovább

Előszó

1925. szeptember 28-án született a Népjóléti és a Munkaügyi Miniszter Úrhoz egy beadvány, amelyben a kórházfejlesztésre, elmeosztály felállítására kértek tőkét állami segély formájában. Hála az akkori gyors döntéshozatali mechanizmusoknak, Hlatky-Schlichter Lajos és fia, vállalkozó építőmesterek 1926. április 26-án már elkezdték építeni a Szentháromság Kórház területén a pszichiátriai tömböt, amely Európa egyik legmodernebb klinikája, a Berlini Idegklinika mintájára és struktúrájában készült. Az akkori technikával, a sztrájkok ellenére, Trianon után, 1928. január 17-én megtörtént az épület végleges átvétele.
1928. május 19-én az akkori főispán kinevezte dr. Ráth A. Zoltánt, a Budapesti Egyetemi Elmekórtani Klinika tanársegédjét osztályvezető főorvossá. Ezzel indult hivatalosan a győri pszichiátria története, ha a Kossuth Lajos utcában kialakított Mulartz házaspár alapítványával létrehozott Ispotály néhány elkülönítő pszichiátriai szobáját nem tekintjük szerves részének a pszichiátria győri fejlődésének.
Nagy lépés volt ez abban a korban, amikor a pszichiátriai tébolydák sorra a nagy ellátó kórházaktól izoláltan kerültek kialakításra. Győrben már akkor egy integráns része volt a neurológia és a pszichiátria a Szentháromság Kórház egészségügyi tevékenységének. Műhelyek, foglalkoztatók, rehabilitációs részlegek jelzik azt a magas szintű pszichiátriai struktúrát, amelyekkel elődeink megalapozták a győri pszichiátriai műhely sikeres indulását. A frissen kinevezett főorvos a harctéren is derekasan helyt állt, vitézségérem, katonai érdemkereszt. Károly csapatkereszt bizonyítják szívósságát, szervezőkészségét.
1930-ban őt követte dr. Haitsch Emil, aki egy új rendszerű Ideg- és Elmeosztály struktúrát kialakítva, már zeneterápiával is bővítette az akkori terápiás repertoárt. 10 éves sikeres szakmaépítő munka után dr. Piróth Endre 1941-ben vette át elődjétől közel 30 évre a megyei ideg- elmeellátás szervezését. A Debreceni Idegklinika professzora, dr. Benedek László tanítványaként nagyon modern szemléletet vezetett be a régió legnagyobb megyei kórházában. Ebbe a korszakba kapcsolódott be a munkába dr. Szecsődy Imre, aki később Svédországban és az USA-ban folytatta magas szintű tevékenységét.
1971-től dr. Szász János lett a női pszichiátriai betegek ellátásának irányítója, dr. Fekete Tamás a Pécsi Orvostudományi Egyetemről, mint a nagy „környei iskola" egyik jelentős képviselője a férfi betegek pszichiátriai ellátását irányította az akkor már önállóan működő, dr. Haffner Zsolt által vezetett neurológiai osztály mellett.
1983-tól dr. Ostorharics-Horváth György vette át dr. Szász Jánostól a II számú Pszichiátriai Osztály vezetését, majd 1987-től új profillal egy harmadik osztály alakult: főleg krízisellátás és addiktológiai területekre irányulva, én kapcsolódhattam be ennek az osztálynak a vezetésébe 35 évesen, mint az akkor legfiatalabb osztályvezetője a kórháznak. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Részletek a Szentháromság Közkórház múltjából 11
Kórházunk névadója: dr. Felpéczi Petz Aladár (1888-1956) 13
Dr. Ráth A. Zoltán (1895-1968) 16
Dr. Haitsch Emil (1897-1967) 16
Dr. Piróth Endre (1902-1979) 17
Dr. Szecsődy Imre 18
Dr. Szász János (1920-1990) 19
Dr. Fekete Tamás (1934-2003) 19
Dr. Ostorharics-Horváth György Ph.D 21
Dr. Varga Gábor 24
Dr. Feller Gábor 27
Dr. Mód László 29
Ideggyógyászati ellátás: Dr. Haffner Zsolt Ph.D 30
Dr. Csányi Attila, Ph.D 31
Téti Pszichiátriai Rehabilitációs Részleg 32
Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály, Dénesfa 33
Pszichiátriai Gondozó 34
Gyermekpszichiátriai és Mentalhygienes Gondozó 37
EEG Laboratórium és Epilepszia gondozó 38
Addiktológiai Gondozó 39
TÁMASZ Krízis- és Drogambulancia 41
Szociálpszichiátriai Gondozó 41
Telefonos Lelki Segélyszolgálat 42
Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon, Táplánypuszta 43
A győri pszichiátria 80 éve: dr. Jakab Zoltán visszaemlékezése 45
Győri évek emlékei: dr. Szecsődy Imre köszönti a 80. évfordulót 49
Maróth Péter intézeti főmérnök köszöntője, 1992-ben 52
Fotók 55
Bibliográfia 77
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv