1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Villamosság a háztartásban

Szerkesztő

Kiadó: Magyar Siemens-Schuckert-művek Villamossági Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 76 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 113 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Nyomatott Ifj. Kellner Ernő könyvnyomdájában, Budapest. Előadások számára kéziratnak számít. Előadta a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Erősáramú szakosztályának 1941 december 13-iki ülésén az Egyesület.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
A villamos energia alkalmazásának fejlődése.

A villamosság nevét Gilbert William angol orvostól nyerte, aki a 16. században elsőízben vizsgálta tudományos alapon a borostyánkőnek azt... Tovább

Előszó

Részlet:
A villamos energia alkalmazásának fejlődése.

A villamosság nevét Gilbert William angol orvostól nyerte, aki a 16. században elsőízben vizsgálta tudományos alapon a borostyánkőnek azt a tulajdonságát, hogy dörzsölés következtében más anyagokra vonzóerőt tud kifejteni. Gilbert ezt a jelenséget a borostyánkő görög megjelölése után, melyet ezen a nyelven „elektron"-nak hívnak „vis electrica", azaz borostyánkő-erőnek nevezte. A borostyánkőnek ezt a tulajdonságát már az ókorban Kr. e. 600-ban is ismerték, azonban senki sem sejtette, hogy a borostyán által kifejtett titokzatos vonzóerő, melyet mi ma dörzselektromosságnak nevezünk, azon villamos feszültségekkel, amelyeket zivatar alkalmával a villámok kiváltanak, rokonságban van. Az 1. számú ábrán egy ilyen lecsapó villám képét mutatjuk be, melynek fényképét 1930. július 5-én Innsbruck közelében vették fel.
Csak a 18. században sikerült Franklin Benjáminnak ezt a hatalmas természeti jelenséget, melyet mi villámnak nevezünk, kísérletei révén - melyeket az atmoszférikus feszültségek terén végzett - biztosan mint villamos jelenséget megállapítani és e kutatásaival kapcsolatban a villámhárítót felfedezni. Vissza

Tartalom

A villamos energia alkalmazásának fejlődése 3-14
Villamosság a háztartásban 15-66
1. Világítás.
2. Erőátvitel.
3. Melegfejlesztés.
4. Hűtés.
5. Telefon, stb.
Gyártási- és kutató-laboratóriumok 66-71
Tanoncképzés és szociális berendezések 72-76
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv