1.035.166

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vasparipától a bajnoki győzelemig (minikönyv)

A kerékpársport kezdetei Szekszárdon

Szerző
Lektor

Kiadó: Szekszárdi Nyomda Miniatűrkönyv-gyűjtők Klubja
Kiadás helye: Szekszárd
Kiadás éve:
Kötés típusa: Műbőr
Oldalszám: 146 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 7 cm x 5 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kiadott példányszám: 2000 Nyomda: Szekszárdi Nyomda Vállalat Kereskedelmi forgalomba nem került. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. A könyv pontos mérete: 53 x 72 mm.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az a megtiszteltetés ért, hogy ennek a kis szekszárdi kerékpáros monográfiának nemcsak a lektorálására, hanem az előszavának, a bevezetőjének megírására is felkértek.
Egy előszó, egy borítólap... Tovább

Előszó

Az a megtiszteltetés ért, hogy ennek a kis szekszárdi kerékpáros monográfiának nemcsak a lektorálására, hanem az előszavának, a bevezetőjének megírására is felkértek.
Egy előszó, egy borítólap vagy - ahol ilyen van - egyéb "fülszöveg megírására felkért személynek, egy ízlése szerinti rövid összefoglaló elkészítésénél - ha nem is könnyű - de egyszerűbb dolga van.
Nehéz ez, ha egyben lektor is valaki. Hiszen teljesen más a lektori, és más az előszó megírási feladat. A kettő még ütközhet is. Az előbbi egy kicsit - esetleg - itt-ott még bíráló feladat is lehet, az utóbbi bemutató, olvasásra ösztökélő írás kell hogy legyen.
Mindazonáltal örömmel tettem eleget a felkérésnek, mert olyan írás elejére kerülnek ezek a sorok, amely írás mondanivalója hozzám - mint régi, ha nem is a korábbi idők fényes sportcsillagságáig fejlődött, de ma a sporttörténelembe búvárkodónak - dicsérő szavakkal kell írnom, akkor a dolog már nem is olyan nehéz.
Dr. Töttős Gábor munkája pedig ilyen.
Kiérződik a hely, Szekszárd szeretete, és a kerékpáros sportág iránti érdeklődés. Ráadásul a forrásokat alapossággal kutató, fáradságot érezhetően nem ismerő szerzővel találkozhatunk. Pedig nem lehetett könnyű dolga.
Igaz, a város Tolna megye kultúrközpontja jelenleg is és volt a régebbi időben is. Igazolja ezt az is, hogy a számtalan kulturális rendezvény mellett már a múlt században is jó néhány nyomdai termék igyekezett a megye és a város lakosságának tájékoztatást, híreket adni az eseményekről, a helyi és hazai, valamint "nagyvilági" történésekről.
A szerző, ezekből idézve bőséges dokumentációt ad a kerékpáros helyi eseményekről is. Vissza

Tartalom

A velocipéd első útjai Tolna megyében (1884-1886)9
Az első szekszárdi vasparipászok (1886-1887)31
Út a kerékpáregylet megalakítása felé (1888-1894)49
A Szekszárdi Kerékpáregylet megalakulása és első éve (1895)65
A kerékpározás divatja az első versenyekig (1895-1896)83
Az első helyi versenyek és a kerékpározás népszerűsítése105
Az első Tolna megyei bajnok avatása 1897-ben129
Egy pillantás a jövőbe139

Dr. Töttős Gábor

Dr. Töttős Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Töttős Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv