1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mount Everest

Hegymászók a világ tetején

Szerző
Fordító

Kiadó: Gabo Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 140 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 37 cm x 26 cm
ISBN: 963-9237-65-5
Megjegyzés: Színes, gyönyörű, egész oldalas fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az Északi- és a Déli-sark meghódítása után, de még mielőtt az első ember leszállt volna a Holdra, a Mount Everest meghódítása volt a felfedezők és hegymászók egyik legcsábítóbb álma. Az 1950-es évek elejéig a rettentő magasság ritkás légkörébe burkolózva a Föld utolsó nagy misztikuma csodálatos, páratlan kihívást jelentett, izgatóbbat minden más hegycsúcs megmászásánál. A Nepál és Tibet között emelkedő lenyűgöző piramis még ma is - sok évvel azután, hogy Hillary és Tenzing először jutott fel a csúcsra - felgyújtja a mászók képzeletét, és ha eljön a megfelelő évszak, számtalan, mindenféle fajtájú és méretű expedíció indul rohamra a hegy lejtőin. Ez a könyv végigköveti az 1852-es indiai felmérés során a világ legmagasabb hegyeként azonosított óriás megmászásának történetét. Az Everest azóta legendává vált. Miután elfoglalta az első helyet mint a Föld legmagasabb csúcsa - 8840 méter volt az első, matematikai és trigonometrikus számításokra épülő mérés idején -, a hegyet egyszerű... Tovább

Fülszöveg

Az Északi- és a Déli-sark meghódítása után, de még mielőtt az első ember leszállt volna a Holdra, a Mount Everest meghódítása volt a felfedezők és hegymászók egyik legcsábítóbb álma. Az 1950-es évek elejéig a rettentő magasság ritkás légkörébe burkolózva a Föld utolsó nagy misztikuma csodálatos, páratlan kihívást jelentett, izgatóbbat minden más hegycsúcs megmászásánál. A Nepál és Tibet között emelkedő lenyűgöző piramis még ma is - sok évvel azután, hogy Hillary és Tenzing először jutott fel a csúcsra - felgyújtja a mászók képzeletét, és ha eljön a megfelelő évszak, számtalan, mindenféle fajtájú és méretű expedíció indul rohamra a hegy lejtőin. Ez a könyv végigköveti az 1852-es indiai felmérés során a világ legmagasabb hegyeként azonosított óriás megmászásának történetét. Az Everest azóta legendává vált. Miután elfoglalta az első helyet mint a Föld legmagasabb csúcsa - 8840 méter volt az első, matematikai és trigonometrikus számításokra épülő mérés idején -, a hegyet egyszerű földrajzi furcsaságnak tekintették, egészen az 1920-as években meginduló expedíciókig.
Egyedi fényképek és részletes feljegyzések szólnak e kísérletekről, és elevenítik fel azokat a próbálkozásokat, amelyek végeredményeként Edmund Hillary és Tenzing Norgaj meghódította a csúcsot a Nepál felőli oldalon, 1953. május 29-én. Ekkor kezdődött az Everest megmászásának igazi története - ahelyett, hogy jelentősége elhalványult volna, az események meglepő sebességgel peregtek, és ez a folyamat az idők során csak még inkább felgyorsult.
Egyik évszakot követte a másik, és a világ legkülönbözőbb nemzetiségű mászói hódították meg egyik gerincet a másik után, törtek előre - akár a legnehezebbnek vélt - lejtőkön, esetenként oxigénpalack nélkül. E könyv megírásának időpontjáig (1997-ig) 700 hegymászó jutott fel a Föld legmagasabb hegyének csúcsára, többségük a szokásos útvonalak valamelyikén. A csákányokkal és mászóvasakkal felfegyverezett mászók hada pedig feltartóztathatatlanul nő évről évre. E kiadás megjelenésekor magyar expedíciók is ostromolják éppen a hegyet. Vissza

Tartalom

Előszó14
Bevezetés (Kurt Diemberger)18
Akik feljutottak28
Az Everest felfedezése36
Panditok, felfedezők, hegymászók40
Egy ötlet születése42
Az első felderítés (1921)44
Két kísérlet: 1922 és 192450
Próbálkozások a harmincas években60
A háborút követő évek72
A diadal éve78
A történet folytatódik86
Akik először szelték át az Everestet88
A délnyugati fal eposza92
Az újdonságok és változások évei109
Emlékezetes évtized (1980-1990)114
Káosz a lejtőkön139
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv