1.035.245

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Frissítés 5.

Magyar festmények 1899-1950/A Saphier gyűjteményből

Fotózta

Kiadó: Szombathelyi Képtár
Kiadás helye: Szombathely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím: Frissítés
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar   Német  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-9368-55-1
Megjegyzés: A könyv színes reprodukciókat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Magánygyűjtemények mindig is voltak Magyarországon, még akkor is, amikor a hivatalos kultúrpolitika nem igazán tudott mit kezdeni velük az 1950-es évektől egészen a nyolcvanas évekig. Ekkoriban az... Tovább

Előszó

Magánygyűjtemények mindig is voltak Magyarországon, még akkor is, amikor a hivatalos kultúrpolitika nem igazán tudott mit kezdeni velük az 1950-es évektől egészen a nyolcvanas évekig. Ekkoriban az elfogadott, ám folyamatosan változó művészeti értékrend a szakfolyóiratokon kívül a múzeumi kiállításokon kristályosodott ki. A könyvek és a kiállítási forgatókönyvek - a mindig is figyelembe vett kultúrplitikai elvárások mellett - igyekeztek a szakmai követelményeknek maximálisan megfelelni. Ez egyfajta jó szándékú, ám időnként túl szigorú következetességhez vezetett, ami bár történeti tény- és értékközpontú volt, számos művészt és jelenséget "kirostált" nem találván egzaktnak bizonyuló kapcsolódást a korabeli művészeti világhoz.
Más a helyzet a magángyűjteményekkel. Itt a személyesség a döntő, beleértve tudatos és nem tudatos, sokszor érzelmi alapon nyugvó választásokat is. Egy-egy sajátos ízléssel és látásmóddal rendelkező gyűjtőtől, gyűjteménytől sokat lehet tanulni, például azt, hogy dacára a művészettörténész szakma alapvető pragmatikus beállítottságának, nem szabad elfeledkezni a művészet transzcendens, logikai szabályokat gyakran meghazudtoló mivoltáról.
A 80-as és 90-es évek posztmodern szemlélete megerősítette a korábbi ilyen jellegű törekvéseket és a továbbiakat is részben meghatározta: kiderült bátran lehet társítani bármit bármihez - az érték, amit korábban szigorúan hozzábilincselnek egy adott műalkotáshoz a keletkezése első pillanatától fogva, úgy tűnik "menet közben" is hozzácsapódhat és itt megint valami transzcendens dolga van - ha ilyen "légnemű" az érték, egyben azt is jelzi, hogy mértékegységgel nem jelölhető. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv