1.035.425

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tanulmányok Kisvárda történetéből

Szerző

Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 112 oldal
Sorozatcím: Kisvárdai Vármúzeum kiadványai
Kötetszám: 8
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 963-014-656-8
Megjegyzés: Német és angol nyelvű összefoglalóval. Megjelent 1000 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Örömmel bocsátjuk útjára a Kisvárdai Vármúzeum Kiadványai sorozatunk újabb kötetét, hiszen közel egy évtized telt el azóta, hogy az utolsó, sorrendben a hetedik füzet megjelent. A lemaradást azzal... Tovább

Előszó

Örömmel bocsátjuk útjára a Kisvárdai Vármúzeum Kiadványai sorozatunk újabb kötetét, hiszen közel egy évtized telt el azóta, hogy az utolsó, sorrendben a hetedik füzet megjelent. A lemaradást azzal igyekeztünk pótolni, hogy az eddigi kiadványoktól eltérően kötetünk jóval terjedelmesebb, több szerző műve és több évszázad történeti eseményeit tekinti át.
Az itt megjelenő 11 tanulmány eredetileg előadás formájában hangzott el. Sorrendben az első hét az 1980. áprilisában megrendezett helytörténeti tudományos ülésszakon, amelynek megszervezésekor arra törekedtünk, hogy ne csak magáról a városról essék szó, hanem helyezzük bele a nagyobb tájegység, a Felső-Tisza vidékének történeti fejlődésébe, hiszen csak összehasonlító vizsgálatok alapján nyerhetünk képet egy-egy település történeti fejlődéséről. Ezért hívtunk meg a helytörténettel foglalkozó kutatók mellett budapesti és debreceni előadókat is.
Az 1981. májusában megtartott ülésszak témája a térség és Kisvárda hadtörténeti szerepére korlátozódott. Az előadások nyomán megpróbáltuk végigkísérni a Várday családnak és Kisvárda várának szerepét a három részre szakadt ország politikai, hadtörténeti és hadászati eseményeiben a XV. századtól a XVIII. század elejéig.
A kötetben szereplő tanulmányok terjedelme, jegyzetekkel való ellátottsága különböző. Ez azzal magyarázható, hogy az előadók egy része a szerkesztő kérésére kibővítette, újabb adatokkal és jelzetekkel látta el kötetünk számára a szóban elhangzott előadásaikat. A kötet anyagának összeállításakor elsősorban arra törekedtünk, hogy a magáról a városról és annak váráról szóló tanulmányok mintegy beágyazva kövessék a nagyobb régióról szóló tanulmányokat. Ezt a szerkesztési elvet csupán két ízben rúgtuk fel. Úgy éreztük, hogy a helyi helytörténetírás helyzetét bemutató dolgozat után azért látszott szükségesnek Németh Péter tanulmányát közölnünk, mert dolgozatának első része tájékoztatást nyújt mindazon olvasóknak Kisvárda és elsősorban a Várday család történetéről, akik keveset vagy egyáltalán semmit nem hallottak róla. Dankó Imre írását - amely a kezdeti időktől napjainkig kíséri végig az életmódváltozást - azért közöljük az első rész utolsó tanulmányaként, mert néprajzi, szociológiai, történeti elemzésével mintegy összefoglalja a korábban elmondottakat.
A helytörténetírás helyzetét elemző íráshoz kell még néhány kiegészítő megjegyzést fűznünk. Azon szándékunkat, hogy kiadjuk a fiatalon elhunyt helytörténeti kutató, Virágh Ferenc kéziratát, siker koronázta. 1981-ben megjelentettük Virágh Ferenc: Adatok Kisvárda történetéhez című kötetünket, amely az említett hagyatékban található tanulmányokat és újságcikkeinek jelentős részét tartalmazza. Vissza

Tartalom

Előszó
Ács Zoltán: A kisvárdai helytörténeti kutatás helyzete, feladatai és levéltári fonásai 7
Németh Péter: A kisvárdai római katolikus templom Szent László ábrázolása 12
Fügedi Erik: A nemesség szerepe a középkori megyében 24
Orosz István: Mezővárosi fejlődés Észak-Kelet Tiszántúlon a késői feudalizmus korában 30
Láczay Magdolna: Kisvárda társadalmi tagozódása a reformkorban 36
Makay László: Kisvárda kapitalista fejlődése 45
Dankó Imre: Életmódkutatás Kisvárdán 57
Marosi Endre: A Tiszántúl katonai szerepe a mohácsi csatavesztéstől a drinápolyi békéig
1526-1568) 63
Csorba Csaba: A Felső-Tisza vidék hadtörténete a drinápolyi békétől a vasvári békéig 75
Ács Zoltán: A kisvárdai vár XVI. századi hadi krónikája a korabeli források tükrében 86
Czigány István: Kisvárda és a Felső-Tisza vidék a kuruckorban 97
Német nyelvű összefoglaló 103
Angol nyelvű összefoglaló 107
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv