1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A keresztény egyház története VIII.

A jelenkor egyháztörténete

Szerző

Kiadó: Pázmány Péter Irodalmi Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 271 oldal
Sorozatcím: A keresztény egyház története
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér reprodukciókkal illusztrálva. Nyomatott a Korda R. T. nyomdájában Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az egyháztörténet legújabb kora. A kor egyetemes történetének fővonásai; az Egyháznak az új történelmi mozzanatokkal kapcsolatos állásfoglalása. Főbb események az 1848-as forradalmaktól az első és... Tovább

Előszó

Az egyháztörténet legújabb kora. A kor egyetemes történetének fővonásai; az Egyháznak az új történelmi mozzanatokkal kapcsolatos állásfoglalása. Főbb események az 1848-as forradalmaktól az első és második világháborúig. A pápai főhatalom fénykorának kibontakozása.
A kor, amelyet a Keresztény Egyház Történetének jelen nyolcadik és befejező kötete tárgyal, IX. Pius megválasztásától, 1846-tól napjainkig ér, tehát bizonyos megközelítéssel száz évről szól, Európa és az emberiség történetének utolsó századáról. Arról a korról, amely a ma élő nemzedék életidejének jelenségeit alakította s a jövőt is bizonyos mértékig alakítani fogja.
A feliraton, amely a kereszténység legnagyobbszerű templomának, a római sz. Péter-templomnak kupolája alatt sorakozik roppant betűivel százméteres magasban sz. Péter sírja felett, az Egyház alapítójának a Genezáreti-tó partján elmondott szavai állanak:
TU ES PETRUS ET SUPER HANC PETRAM AEDIFICABO ECCLESIAM MEAM NEC PORTAE INFERNI PRAEVALEBUNT. Vissza

Fülszöveg

A 19. század új nagyhatalmi Európájában teljesen szekularizált jellegű, csak evilági célkitűzéseket ismerő államhatalmakkal szemben kell megállania helyét az egyháznak és a pápaságnak. Politikai és társadalmi folyamatok izzó erői jelennek meg a színen, óriási ellenfelek: politikusok mint Cavour és Bismarck, mozgalomgerjesztőák mint Marx, s filozófusok, írók, szellemi tömegmozgalmak. Ugyanakkor megindul a protestantizmus belső válsága Angliában, kiépül az amerikai Egyházszervezet, az egész világon hirdettetik az Evangélium, és a Vatikán falai közé zárkózott pápák alakjai túlvilági fényben tündökölve emelkednek a 19. század, az első világháború s a jelen és a jövő eseményeinek hullámtorlaszai fölé.

Tartalom

Bevezetés5
Az egyházi állam kormányzati válsága a forrongó Olaszországban (1846-1850)11
A katolikus hierarchia visszaállítása s az Oxford-mozgalom előzményei és útjai Angliában (1850). Az osztrák konkordátum (1855)39
A dogmafejlődés folytatódása. A keresztény bölcselet újjászületése69
A vatikáni zsinat (1869)95
A pápai állam megszűnése111
XIII. Leó megválasztása és uralkodásának kezdetei. A pápaság mint a Vatikán foglya az államhatalmakkal szemben131
XIII. Leó pápaságának eredményei167
X. Pius és XV. Benedek pápasága194
XI. Pius pápasága243

Ijjas Antal

Ijjas Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ijjas Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv