1.035.285

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kézbenoltás a gyümölcsfaiskolában

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 60 oldal
Sorozatcím: Ma újdonság, holnap gyakorlat
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-230-415-2
Megjegyzés: 94 ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A faiskola a gyümölcstermesztés nehézipara - e jól ismert mondás nagyszerűen kifejezi a faiskola feladatát, jelentőségét, és nehéz voltát. Ennek szellemében célunk kell hogy legyen a nehézségek... Tovább

Előszó

A faiskola a gyümölcstermesztés nehézipara - e jól ismert mondás nagyszerűen kifejezi a faiskola feladatát, jelentőségét, és nehéz voltát. Ennek szellemében célunk kell hogy legyen a nehézségek enyhítése, ugyanakkor a gyümölcstermesztés érdekeinek szem előtt tartása. E célok elérésében segít a többi között a kézbenoltásos oltványnevelés bevezetése.
Ahhoz, hogy lássuk, miként hat ez a módszer, előbb tekintsük át a gyümölcstermesztés igényeit, fejlődési irányait, majd a gyümölcsfaiskolák problémáit, ahová a kézbenoltásos módszert ajánljuk. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A gyümölcstermesztés igényei5
A nagyüzemi faiskolák problémái6
A gyümölcsfaiskolai szaporítási módok7
Az oltás régóta foglalkoztatja az emberiséget7
Milyen oltási módokat ismerünk?8
Az oltás anatómiája9
A szemzés és a kézbenoltás összehasonlítása11
A szemzés előnyei11
A kézbenoltás előnyei11
A szemzés hátrányai12
A kézbenoltás hátrányai13
A kézbenoltás technológiája15
Az alanytermelés15
A magiskola15
Az anyatelep15
A fásdugvány iskola15
A zölddugvány iskola16
A gyümölcsös16
A zölddugvány iskola16
A gyümölcsös17
Az alanyok tárolása az oltásig17
Az alany előkészítése az oltáshoz17
Az oltóvessző-termelés17
A törzsfaiskola17
A gyümölcsös17
Az oltóvesszőszedés ideje és a vesszők tárolása18
Az oltóvesszők előkészítése az oltáshoz18
Az oltóhelyiség19
Az oltás22
A kötözés23
A paraffinozás24
A ládázás (rétegezés)25
Az oltványok tárolása27
Az előhajtatás27
A telepítés27
A terület előkészítése, a táblák és a sorok kitűzése28
Az ültetés ideje28
Az ültetés módja29
Az ültetés utáni beöntözés és feltöltés29
A suhángnevelés29
A vadalás30
A csapeltávolítás31
A hajtásválogatás32
A hónaljazás33
A fólia levágása33
A koronás oltványnevelés34
A gyomtalanítás34
Az öntözés35
A minősítés, a leltározás35
A lombtalanítás35
A kitermelés36
Az oltványok tárolása37
A növényvédelem37
A kézbenoltás premizálása39
Mely gyümölcsfák szaporíthatók kézbenoltással?40
Az oltás gépesítése43
A szabadföldi oltógépek44
Az asztali oltógépek44
Emberi erővel hajtott gépek44
Elektromos oltógépek45
Pneumatikus oltógépek46
A gépek összehasonlítása47
Közbeoltás kézbenoltással51
A hagyományos közbeoltási módszerek51
Edényes közbenoltott oltványnevelés57
A kézbenoltás helye a jövő faiskolájában60
Irodalomjegyzék62
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv