1.040.661

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kisebbségi sorsban I-II.

A délvidéki magyarság húsz éve/Tanulmányok és kritikák/Elbeszélések és novellák

Szerző

Kiadó: Minerva
Kiadás helye: Szabadka
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 253 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatta a Minerva r.t, Szabadka.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ugy érzem, hogy az itt következő irások megszületését meg kell magyaráznom. Nagyobb részük abban az időben készült, amikor úgyszólván minden magyar életet kizárólag a magyar kisebbség éber lelkiismerete, a sajtó jelentett. A tanulmányok és cikkek többsége e szerint fémjelzetten magán viseli ennek a merev kornak csaknem minden jellegzetességét.
Husz éve, hogy az első kisebbségpolitikai cikkek megkísérelték az uj viszonyok közt tájékozódást kereső magyarság elhelyezkedését megkönnyíteni. A politikai tradiciónélküliség azonban gyorsan feltárta akkori kisebbségi helyzetünk reménytelenségét és vigasztalanságát. Az első tiz esztendő, ugy szólván puhatolódzással és ismerkedéssel telt el 8 mire már némi környezetismerettel és vékony életgyökérszálakkal rendelkeztünk, politikai némaságra kényszerültünk. Teljes mozdulatlanság következett, amelyben a magyarság gyenge hangja sem volt közel tiz éven át hallható. Még ekkor is sok igyekezettel és gonddal igyekeztünk a sajtóban életjelt és számot... Tovább

Fülszöveg

Ugy érzem, hogy az itt következő irások megszületését meg kell magyaráznom. Nagyobb részük abban az időben készült, amikor úgyszólván minden magyar életet kizárólag a magyar kisebbség éber lelkiismerete, a sajtó jelentett. A tanulmányok és cikkek többsége e szerint fémjelzetten magán viseli ennek a merev kornak csaknem minden jellegzetességét.
Husz éve, hogy az első kisebbségpolitikai cikkek megkísérelték az uj viszonyok közt tájékozódást kereső magyarság elhelyezkedését megkönnyíteni. A politikai tradiciónélküliség azonban gyorsan feltárta akkori kisebbségi helyzetünk reménytelenségét és vigasztalanságát. Az első tiz esztendő, ugy szólván puhatolódzással és ismerkedéssel telt el 8 mire már némi környezetismerettel és vékony életgyökérszálakkal rendelkeztünk, politikai némaságra kényszerültünk. Teljes mozdulatlanság következett, amelyben a magyarság gyenge hangja sem volt közel tiz éven át hallható. Még ekkor is sok igyekezettel és gonddal igyekeztünk a sajtóban életjelt és számot adni magunkról. Megjelentek az első cikkek, beszámolók, amelyek az egykori szerb kisebbségnek a magyar uralom alatti sokoldalú törekvéseit tárták fel s a vajdasági szerbség ujabb keletű elgondolásait összegezték; megismertettük a magyarságot a sokkal kedvezőbb adottságok között tevékenykedő német kisebbség eredményes munkájának, gondolkodásának, lelki összetételének átállitásával stb.
A kirobbanó légkör nyomasztó hatásaként az újságíró csupán a nyers könyvismertetésekre, beszámolókra szorítkozhatott, megjegyzést munkájához nem igen füzhetett. A magyarság számára szokatlan, furcsa volt az első ilyen irás Magunknak is. Nemcsak az átlagolvasó, de politikai vezérkarunk egyik-másik kitünősége sem értette eleinte miről van szó. Szinte a szájukba kellett rágni: ime mire tanit a szerb, német, román kisebbség multja. Az irások alkalmat adtak némi összehasonlitásra is. Arra, hogy mindenki ráeszméljen: a szerbség kisebbségi helyzetében mivel rendelkezett, ezzel szemben milyen a jugoszláviai magyar kisebbség elhelyezkedése s néha a nyers, rideg számok, szolgai forditások reflektorszerűen rávilágitottak a legsürgősebb teendőkre és hiányoságokra.
A magyar ujságirás hőskora volt ez a felejthetetlen évtized, amely mély árkot ásott lelki arcunkon. A tanulságok keményé edzették a magyarságot. Kialakult önérzetes kisebbségi öntudatunk, megtisztultunk minden idegen szintől és hatástól és nemes külsőt kapott magyar kisebbségi lelkiségünk. Érezni és tudni kezdtük, hogy magyarok, elsősorban és mindig csak magyarok vagyunk és nem jobb vagy baloldali világnézetü magyarok. Kinőtt mellettünk az uj generáció is, amely már több érdeklődést mutat a velünk együtt élő népek multja, jelene s jövő törekvéseivel szemben. Ma már azt mondjuk; nem becsülhetjük meg eléggé a magunkét, ha nem tiszteljük kellően a másét. Mind gyakrabban hallatszanak kivánságok: katedrát a régi és mai kisebbségpolitikai történelemnek. Minden iskolában tanitani kellene a nemzetkisebbségi törekvéseket.
A kisebbségi irásokkal szemben megnyilvánult tartózkodástól a tiz éven keresztül észlelt tájékozatlanságtól igy jutottunk el a megismerésig és az elismerésig. Ma már a puszta számoknak is varázslatos erejük van s minden látószem ember el tud igazodni közöttük. Ez a kisebbségi életiskola eddig felmutatható eredménye. A magyar ujságiró fáradozása még sem volt hiábavaló. A számára ennél szebb és maradandóbb értékü elismerés el sem képzelhető. Vissza

Tartalom

I. kötet
A délvidéki magyarság iskola viszonyai 7
A délvidéki városok népmozgalma 26
Akiktől elvették a földet és akiknek odaadták 42
A magyar munkás élet- és bérviszonyai a megszállás alatt 62
A magyar szakmunkás költözködése 78
Higmagyarok és szilárdmagyarok 83
Mindenütt és mindig magyarok vagyunk 87
Magyar életfa 91
Játék a meggyőződéssel 94
A németek kulturális és gazdasági szervezetei 96
Még háromszázezer szlávot akartak a Délvidéken letelepíteni 108
A szerbség feladatai és a nemzeti kisebbségek 145
A délvidéki magyarság lelkisége 123

II. kötet
Varga Ábris Szélesfalun 5
Anyának lenni... 18
Nagy Ákos zavaros pillanatai 25
Vadvirág 31
Szemtől-szembe 35
Ölelkezés 40
Tűzvirágok 44
A lélek kicsordul 49
Halálvonat 52
Legyen a tiéd kedves 57
39.5 60
A nyárból tél lesz 64
Húsz esztendő 68
Meghal az élet 73
Villamos-megállóhely 77
A harmadik 81
Az én hegyi beszédem 84
Komisz nótára gyújtottam 87
Kucsera a pénzbeszedő 92
VIRÁGCSOKOR:
Szinek, illatok, hangok 99
A föld oltárán 101
Buzatengerben pipacs 104
Misztérium 106
Egy, kettő, három 108
A tinta árnyékában 109
A lélek virágba borul 110
Kézfogás 111
A lira kipusztult 113
Őszi ég alatt 114
Kávéházi ablak mellől 116
Juniusi zápor 117
Szélroham 118
Az erdő asszonya 119
Télutói hangok 120
Ének a gyümölcsre 122
Aratás 126

Csuka János

Csuka János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csuka János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem