1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Magyar Tanácsköztársaság 1919. március 21. - 1919. augusztus 1. (töredék)

1919. március 21. - 1919. június 11./Első rész


Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 745 oldal
Sorozatcím: A magyar munkásmozgalom történetének válogatott dokumentumai
Kötetszám: 6
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Töredék kötet.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Magyar Munkásmozgalom Története Válogatott Dokumentumainak 6. kötete a magyar munkásmozgalom 1919. március 21-től augusztus 1-ig terjedő időszakának, a Magyar Tanácsköztársaságnak válogatott... Tovább

Előszó

A Magyar Munkásmozgalom Története Válogatott Dokumentumainak 6. kötete a magyar munkásmozgalom 1919. március 21-től augusztus 1-ig terjedő időszakának, a Magyar Tanácsköztársaságnak válogatott dokumentumait tartalmazza.
A magyar nép történetének kiemelkedő, dicsőséges időszaka az a négy és fél hónap, amikor a magyar munkásosztály - másodikként a világon - kezébe vette a hatalmat, követve az oroszországi proletáriátus nagy példáját. A magyar munkásmozgalomnak ezt a hősi korszakát eleveníti meg ez a kétkötetes publikáció, mely az első kísérlet a Tanácsköztársaság hősi harcainak sokoldalú bemutatására, a magyar kommün legfontosabb dokumentumainak segítségével. Ezek a dokumentumok a nép történelemalkotó küzdelméről beszélnek, a láncait letépő proletariátus roppant ereje sugárzik belőlük. Lapjaikról megismerjük a munkások és parasztok forradalmát, nagyságával és tévedéseivel, győzelmeivel és vesztett csatáival, mindent-merésével és mély humanizmusával. A kötet összeállításakor arra törekedtünk, hogy a lehetőségekhez képest minél teljesebb képet kapjon az olvasó a forradalom történetéről, életéről, nagy fordulóiról és hétköznapjairól egyaránt. a legfontosabb események, intézkedések, tervek éppúgy helyet kaptak benne, mint az önfeláldozó munka és harc dokumentumai és a szocializmus útjait kereső gondolatok. Reméljük, hogy kötetünk hasznos kézikönyve lesz a kutatónak , a nevelőnek és a népünk múltja iránt érdeklődő olvasónak is.
Nem tekintjük feladatunknak, hogy ebben az előszóban, akárcsak fő vonalaiban is, ismertessük a Tanácsköztársaság történetét. Szükséges azonban elmondani, hogy milyen elvek alapján válogattuk a közölt cikkeket és iratokat. Felhívjuk az olvasó figyelmét e dokumentumok néhány sajátosságára, ezek ismerete elősegíti megértésüket. Vissza

Tartalom

Előszó
A Magyar Tanácsköztársaság létrejötte, a szocialista rend alapjainak lerakása - 1919. március 21. - április 15.
A Magyar Tanácsköztársaság az imperialista intervenció megindulásától a májusi válságig - 1919. április 16. - május 2.
A munkásosztály mozgósítása a proletárhaza védelmére. A vörös hadsereg sikeres védelmi harca és a diadalmas északi hadjárat. A proletárdiktatúra építőmunkája és a belső ellenforradalmi erők fokozódó tevékenysége - 1919. május 3. - június 11.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv