1.035.540

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Relativitáselmélet középiskolásoknak

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Megyei Pedagógiai Intézet
Kiadás helye: Veszprém
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 75 oldal
Sorozatcím: Módszertani levelek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-84-44-79-1
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A fizika a jelen század első éveiben olyan rohamos fejlődést mutat, amire a tudomány történetében még nem volt példa. Jelentőségét tekintve az elmúlt 50-60 év messze felülmúlja azt a kétszáz... Tovább

Előszó

A fizika a jelen század első éveiben olyan rohamos fejlődést mutat, amire a tudomány történetében még nem volt példa. Jelentőségét tekintve az elmúlt 50-60 év messze felülmúlja azt a kétszáz esztendőt, ami Newton működése óta eltelt. Két elmélet adja meg ennek a legújabb kornak a jellegét:
A kvantumelmélet és
A relativitáselmélet
1905-ben született meg a relativitás elméletének első része, az ún. speciális relativitás elmélete, majd tíz évi kutatás után megjelent a mai végleges formájában az általános relativitás elmélete is.
A relativitáselmélet, melyet manapság a huszadik századi fizika egyik legnagyobb teljesítményének és sarokkövének szoktak tartani Albert Einstein (1879-1955) nevéhez fűződik.
Az elmélet gyökeresen forradalmasította a fizika fogalmait, és ezen keresztül a világról alkotott elképzeléseinket. Kevés tudományos elmélet dicsekedhet azzal, hogy a szakemberek körében annyi ádáz vitát, a tudományos világon kívül pedig oly széleskörű érdeklődést váltott volna ki, mint a relativitáselmélet.
A relativitáselmélet megmagyarázza az atomok energiaviszonyait. Az atommagok hasítása és a fúziója révén energiát nyerhetünk. A természetben ez a folyamat évmilliárdok óta végbemegy. 1942 óta az ember is irányítani tudja: 1942. december 2-án kezdett működni az első atomreaktor. Az atomreaktor az ún. nehéz magok (pl. az urán) hasadását felhasználó működése a tömeg és az energia ekvivalenciáján alapul.
A magfúzión alapuló berendezések fedezni tudnák az egész emberiség egyre növekvő energiaszükségletét a következő évezredekben. Az ilyen berendezésekben úgy nyerünk energiát, hogy könnyű atommagok egyesülnek nagyobb atommagokká (ez a fúzió), miközben a nyugalmi tömegnek megfelelő belső energia egy része felszabadul. Az atombomba esetében az energia robbanásszerűen szabadul fel. Vissza

Farkas Gyula

Farkas Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Farkas Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv