1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A házikert zöldségese

Szerző

Kiadó: Kertészeti Magtermeltető és Vetőmagellátó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 90 oldal
Sorozatcím: "Kertimag" Kertészkedők kiskönyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A zöldségfélék fogyasztása az egészséges táplálkozás elengedhetetlen feltétele. A zöldségfélékben kapjuk meg legolcsóbban a táplálkozásban nélkülözhetetlen C és A vitamint és a csontképzéshez... Tovább

Előszó

A zöldségfélék fogyasztása az egészséges táplálkozás elengedhetetlen feltétele. A zöldségfélékben kapjuk meg legolcsóbban a táplálkozásban nélkülözhetetlen C és A vitamint és a csontképzéshez szükséges meszet. Mindezeken kívül a vitaminok közül a B1, B2 és E vitamin és fontos ásványi sók is jelentős mennyiségben megtalálhatók a zöldségfélékben. Mint tápanyagok - egyéb élelmiszerekhez viszonyítva - általában alacsony kalóriaértéket képviselnek, de fogyasztásukkal a többi táplálék tápanyagainak jobb kihasználását mozdítják elő.
Az emberi szervezetnek az egészséges táplálkozáshoz - a burgonyán és a dinnyeféléken kívül - évente átlag 100 kg zöldségfélére van szüksége. Ennélfogva a zöldségfélék a legnagyobb mennyiségben fogyasztott táplálékok közé tartoznak, amelyek változatossá, ízletessé teszik ételeinket, s így mindennapi táplálékunk elengedhetetlen részei. A zöldségfélék vitamintartalma nem állandó érték, hanem az a termesztés módja és ideje, valamint szedés után a tárolás ideje és módja szerint változik. Így pl. melegágyban vagy üvegházban termesztett zöldségfélék vitamintartalma lényegesen kisebb, mint a szabadföldben termesztetteké. A vitamintartalom a szedéskor a legmagasabb, tárolás, szállítás alatt - a raktározás idejétől függően - egészen minimálisra csökkenhet. Hasonlóképpen változást szenvednek a zöldségfélék íz, cukortartalom és élvezhetőség tekintetében is. A szedés után közvetlenül fogyasztott, illetve elkészített zöldségfélék ízletesebbek, a cukortartalmuk nagyobb. Pl. a szedés után azonnal megfőzött zöldborsó, csemegekukorica édesebb és zsengébb, mint az ugyanakkor megszedett, de csak hosszabb tárolás után elkészített zöldborsó vagy csemegekukorica. Végül is vitaminban gazdag és minden tekintetben kifogástalan minőségű ételeket a frissen szedett és azonnal elkészített, illetve fogyasztásra kerülő zöldségfélékből kaphatunk. Ilyen lehetőséggel csak a háztáji zöldségtermesztésnél számolhatunk. A termesztőhelyek és a piac távolságának arányában a szállítás és raktározás hosszabb-rövidebb időt vesz igénybe, ami alatt a termények minősége az eltelt idő, valamint a szállítás és raktározás módjától és körülményeitől függően szenved.
A háztáji kert a már említett előnyén kívül módot nyújt arra is, hogy benne az egyébként zárt helyiségben dolgozó szellemi vagy fizikai munkások kerti foglalkozással felüdülést találjanak. A kerti munka sok része gyengébb fizikai erőt kíván, amit a család tagjai is könnyen elvégezhetnek.
A háztáji zöldségtermesztéssel kiküszöbölhetjük a beszerzéssel járó időveszteséget és azt a fáradtságot is, ami pl. egy öttagú család esetében mintegy 5-6 q terménynek a piacról való hazaszállításával jár.
A házikert ésszerű kihasználással - a már említett előnyein kívül - a ráfordított munkát anyagiakban is bőségesen meghálálja. Mindezek mellett a rendben tartott zöldségeskert - kevés virág-kiegészítéssel - szép keretet, kulturált környezetet ad lakóházunknak.

Vissza

Tartalom

Általános rész
A házikerti zöldségtermesztés jelentősége3
Mekkora legyen a család zöldséges kertje5
A zöldségnövények életfeltételei7
A zöldségnövények hőigénye7
A zöldségnövények fényigénye8
A zöldségnövények vízigénye. Öntözés8
A zöldségnövények táplálóanyag-igénye11
A zöldségnövények talajigénye. Talajelőkészítő és talajápoló munkák14
A zöldségnövények vetőmagvai. Vetés. Palántanevelés16
A palánták kiültetése20
A zöldségnövények tenyészideje21
A házi zöldségeskert területének kihasználása23
Részletes rész
Káposztafélék termesztése25
Fejes káposzta25
Kelkáposzta29
Vöröskáposzta31
Karalábé32
Karfiol35
Bimbóskel38
Gyökérfélék termesztése39
Sárgarépa40
Petrezselyem42
Zeller43
Retek45
Cékla48
Hagymafélék termesztése49
Vöröshagyma49
Fokhagyma53
Póréhagyma53
Téli sarjadékhagyma54
Metélőhagyma54
Kabakosok termesztése55
Uborka55
Spárgatök58
Sárga- vagy cukordinnye59
Görögdinnye62
Csucsorfélék termesztése64
Paprika634
Étkezési paprika64
Fűszerpaprika68
Tojásgyümölcs68
Paradicsom68
Hüvelyesek termesztése73
Zöldborsó73
Zöldbab76
Levélzöldségek termesztése78
Fejes saláta78
Kerti spenót81
Újzélandi spenót83
Kapor84
Csemegekukorica termesztése84
Újburgonya termesztése85
Évelők termesztése87
Kerti sóska87
Rebarbara88

Zatykó Ferenc

Zatykó Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zatykó Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv