1.035.516

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Paradicsom, paprika, uborka a kertben

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Magyar Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 57 oldal
Sorozatcím: A gazdaasszony fortélyai
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-234-605-x
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A paprikáról, paradicsomról, uborkáról nyugodtan elmondhatjuk, hogy kozmopolita növények, hiszen a világ szinte minden részén termesztik szabad földön, termesztőberendezésekben, üvegházi... Tovább

Előszó

A paprikáról, paradicsomról, uborkáról nyugodtan elmondhatjuk, hogy kozmopolita növények, hiszen a világ szinte minden részén termesztik szabad földön, termesztőberendezésekben, üvegházi körülmények között. Étkezésünkben fontos szerepet töltenek be, bármerre vizsgálódunk is. Kizárt, hogy a világ valamelyik részén e három zöldségféle közül egyik sem szerepelne valamilyen formában az étlapon. Ne fogyasztanák akár nyersen, akár főzve, feldolgozva vagy savanyítva, tartósítva. Ma már szinte megszámlálhatatlan formában kerülhetnek az asztalra e zöldségnövények. Elegendő, ha csak a salátákra, ivólevekre, levesekre, ételekre, ízesítőkre, köretekre gondolunk. Egyikük-másikuk a gyógyászatban és kozmetikai területen is fontos alapanyagként ismert.
Nagy utat tettek meg e növények az elmúlt évszázadokban. Számos előnyös tulajdonság kellett ahhoz, hogy származási helyükről elkerülve meghódítsák a világot. Melyek ezek? Szerencsére akad bőségesen felsorolnivaló. Elsősorban a nagy vitamintartalom, a bőséges ásványisó-készlet, a sok kedvező étrendi hatás, a kiváló biológiai adottságok egész sora segítette elő, hogy mindenütt ismertté váljon e három "testőr", e három zöldségféle. Vitathatatlan, hogy az egészséges táplálkozás legfontosabb alapanyagai a paradicsom, a paprika és az uborka. Éppen ezért a piacokon az év minden szakában megtalálhatók, megvásárolhatók valamilyen formában. A családok által művelt kisebb vagy nagyobb földterületekről sem hiányozhat e három zöldségfélékből valamelyik. Sőt legtöbbször mindháromnak helye van. Hiszen hazánkban mindenütt lehet termeszteni. Így válhattak fontos növényeivé a kiskerteknek és nagyüzemeknek egyaránt. Igaz, sok-sok munkával és nagy-nagy odafigyeléssel jár előállításuk. Mégis megéri. Ezzel indokolható, hogy bátran vállalkoznak termelésükre a gazdasszonyok, a hétvégi kertészkedők, az árutermelő szakemberek egyaránt. E zöldségféléket szívesen fogyasztják a gyerekek, felnőttek és idősek is. A statisztikai adatok szerint fejenként évente 15 kg paradicsomot, 12 kg paprikát és 10 kg uborkát használunk fel táplálkozásunkhoz. Kínálkozik az igény, hogy kertjeinkben is teremtsünk helyet megtermelésükre. A kertészkedést, pontosabban a növényeket, a természetet szerető és kedvelő ember kis többletmunkával, kevés ismeretszerzéssel könnyen elsajátíthatja a legfontosabb tennivalókat. Így könnyedén teremtheti elő családja számára a legkedveltebb zöldségféléket. Ha történetesen a termesztésre fordított időt összehasonlítjuk a vásárlással eltöltött idővel, meglepő eredményre jutnánk. Kiderülne, hogy alig kell többet foglalkozni a növények ápolásával, gondozásával, mint a piacra járással. A termesztési eljárások, módszerek ugyanis hamar megtanulhatók. Ajánlom ezért e könyvet mindazoknak, akik mernek vállalkozni a paradicsom, a paprika és az uborka termesztésére, akár kicsiben, akár nagyban. Nem csupán érvként említem meg, hogy mennyivel frissebb, jobb, ízletesebb, szebb és legfőképpen olcsóbb a saját termés, mint a piaci. Ez tény. Ráadásul még alkudni sem szükséges beszerzésekor. Ha található a ház körül vagy hétvégi kertünkben szabad terület, némi munkával jelentős mennyiségű terméket leszünk képesek előállítani magunk is, hozzájárulva a család költségvetésének egyensúlyban tartásához. Vissza

Tartalom

Előszó5
Vitaminforrás a kertben7
Fajtakínálat9
Paradicsom9
Paprika11
Uborka12
Fogjunk hozzá!14
Szerszámok, eszközök, berendezések14
A veteményes helye18
Trágyázás, talajmunka19
Szerves trágyák előnyben19
Műtrágyák is kellenek20
A talaj megmunkálása21
Palánta házilag22
Palántanevelés a lakásban22
Csíráztatás és gondozás24
Palántanevelés melegágyban, fóliasátorban, üvegházban25
Vásárolni is lehet26
Mikor vessünk?27
Ültetés, palántázás28
Az ültetés módja28
Tenyészterület31
Talpra állított uborka32
Növényápolás33
Gyomok nélkül33
Víz és erőnlét34
Különleges eljárások36
Paradicsom fattyazása36
Az uborka metszése38
Hobbikert az erkélyen40
Visszafogott növényvédelem41
A palánták védelme42
Védekezés a szabad földön44
A paradicsom ellenségei45
Megóvott paprikatövek46
Az uborka is igényli48
Szüreti tanácsok48
Enni való ötletek51
Saláták, előételek51
Levesek53
Egytálételek, köretek54
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv