1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányártalmak, hiánybetegségek

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 435 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 81 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
1. A Takarmányozás általános állategészségügyi jelentősége (Dr. Kakuk)7
A takarmányozás és a szaporodás7
A takarmányozás hatása az ivarérésre, az ivarzásra és a hímek termékenyítőképességére7
A takarmányozás hatása a vemhességre11
A takarmányozás, a tejtermelés és a tej összetétele16
A takarmányozás, a tojástermelés, a tojások minősége és keltethetősége18
A takarmányozás és a növekedés21
A takarmányozás és az ellenállóképesség25
Az elégtelen takarmányozás és az ellenállóképesség25
A fehérjeellátásnak az ellenállóképességre gyakorolt hatása26
A vitamonok szerepe az ellenállóképesség alakulásában27
Az ásványianyag-ellátás és az ellenállóképesség kapcsolata31
A takarmányártalmak okozta ellenállóképessség-csökkenés32
A takarmányozás hatása a daganatos betegségekre33
A takarmányozás és az élettartam kapcsolata34
2. A takarmányösszetevők állategészségügyi szerepe (Dr. Kakuk)36
A fehérjék jelentősége a takarmányozásban és a fehérjeellátás zavarai36
A hiányos fehérjeellátás következményei40
Fehérjetúletetés42
Az antibiotikumok szerepe a takarmányozásban (Dr. Kakuk-Dr.Sztojkov)48
Az esszenciális zsírsavak hiánya52
A zsírok állategészségügyi szerepe és minősítése54
A zsírok avasodása54
Az avas zsírok etetésének következményei57
A sertések mikroangiopathiája62
Toxikus zsírpolimerek63
Toxikus zsírbetegség63
Takarmányzsírok kémiai minősítése64
3. A takarmányok és tápszerek állategészségügyi minősítése (Dr. Dósa)66
Alapanyagok minősítése68
Tejpor69
Takarmányélesztő69
Növényolajipari extrahált darák69
Lucerna- és vegyes növényi lisztek70
Takarmányzsírok70
Gabona- és hüvelyes magvak70
A koncentrátumok és tápok elbírálása72
Tápszerek73
4. Takarmányelőllítás és -tárolás higiéniai kérdései (Dr. Dósa)74
Alapanyagok74
Magtisztítási hulladékok76
Növényolajipari termékek76
Erjedésipari takarmányok76
Zöldtakarmánylisztek77
Állati eredetű takarmányalapanyagok77
Az ipari abrakkeverékek előállítása folyamán gyakrabban előforduló hibák78
5. Az ásványianyag-forgalom zavarai (Dr. Kakuk)80
Az ásványi anyagok élettani szerepe80
Az ásványianyag-ellátás zavarai82
A kalcium- és a foszfor-anyagforgalom zavarai87
A kalcium élettani szerepe87
A foszfor élettani szerepe90
Angolkór92
Csontlágyulás98
Csontritkulás102
Rostos csontelfajulás102
Szarvasmarhák és juhok húgykövessége103
Ellési bénulás105
Alimentáris meddőség109
A háziállatok mész- és foszforszükséglete111
Ca: Parány és földalkáli-alkalicitás113
Mész és foszfor pótlására használatos készítmények116
A nátrium, a kálium és a klór élettani szerepe (Dr. Neszterov)119
Konyhasóhiány-betegség120
A mikroelemek anyagforgalma (Dr. Horváth)121
A mikroelemek szerepe122
Vas124
Vashiányos malacanaemia124
Vashiányos borjúanaemia128
Vas-intoxikáció129
Mangán131
Mangányhiány131
A mangán túladagolása132
Réz133
Rézhiány133
Rézmérgezés137
Cink139
A malacok cinkhiány-betegsége139
Cinkhiány kérődzőkben141
A baromfi cinkhiány-betegsége142
A cink túladagolása143
Kobalt143
A kérődzők kobalthiány-betegsége144
Kobaltmérgezés146
Jód146
A malacok myxoedema betegsége (jódhiány)146
Fluorosis148
A szelén szerepe és jelentősége a háziállatok életműködésében152
E-vitamin és sezlán kölcsönhatás153
6. Vitaminhiány (Dr. Kakuk - Dr. Proprisztov)165
Tiaminhiány (Dr. Kakuk - Dr.Propisztov)195
Riboflavinhiány (Dr. Kakuk)202
Nikotinsavhiány207
Piridoxinhiány213
Pantotensavhiány217
Kolinhiány221
Biotinhiány225
B12-vitaminhiány230
Folsavhiány234
C-vitaminhiány237
D-vitaminhiány240
E-vitaminhiány (Dr. Nacsev)247
Csirkék encephalomalatiája250
Enzootiás izomdistrophia251
Fiatal pulykák izomdistrophiája251
Bárányok enzootiás izomdistrophiája252
Borjak fehérizom-betegsége254
Enzootiás izomdistrophia bivalyborjakban255
Sertések E-vitaminhiánya256
Csirkék exsudatiív diathesise257
K-vitaminhiány (Dr. Proprisztov)261
P-vitaminhiány264
7. Mikotoxikózisok (Dr. Derzsi)267
Alimentáris toxikus aleukia270
Stachybotryotoxikózis272
Penészes kukorica okozta toxikózis276
Aspergillus-toxikózis278
A baromfi mikotoxikózisai279
Aflatoxikózis (Dr. Juhász)280
8. A takarmányok természetes hatóanyagai okozta egészségtartalmak (Dr. Horváth)286
Takarmányozási methaemoglobinaemia (nitrát-nitrit-mérgezés)286
Cianogén és golyvakeltő anyagok okozta takarmánytoxikózis290
Takarmány-ösztrogének294
Takarmányozási eredetű vérzékenség296
Somkórómérgezés297
Szarvasmarhák sasharaszt-mérgezése300
Allergizáló takarmányok okozta kórképek303
Takarmányozási fotoszenzibilizáció304
Hajdina (pohánka)- mérgezés304
Orbáncfű-mérgezés305
Májeredetű (hepatogén) fotoszenzibilizáció306
9. A kérődzők takarmányozási, anyagforgalmi betegségei (Dr. Juhász)308
A kérődzők táplálkozásélettani sajátosságai308
Az előgyomrok kialakulása308
A fiatal kérődzők emésztése311
A nyelőcsővályú működése312
A fiatal kérődzők emésztésével kapcsolatos táplálkozási sajátosságok314
Az elválasztás314
Az emésztést elősegítő folyamatok315
Takarmányfelvétel315
Rágás315
Nyál315
Az előgyomrok flóriája és faunája318
Az előgyomrokban élő baktériumok321
Cellulózbontó baktériumok322
Pálcika alakú cellulózbontók322
Coccus alakú cellulózbontók323
Keményítőbontó baktériumok321
Hemicellulóz-bontó baktériumok324
Cukorbontó baktériumok324
Organikus savakat felhasználó baktériumok325
Methanogén baktériumok325
Proteolytikus baktériumok326
Lipolytikus baktériumok326
Az előgyomrokban élő protozoonok326
A protozoonok alakja és beosztása329
A protozoon populáció kialakulása330
A protozoonok tápanyag-felhasználása332
A protozoonok tápanyag-felhasználása332
Az előgyomrok mozgásai333
A bendő összehúzódásai335
A recés összehúzódásai335
A bendő és recés mozgásainak összerendeződése335
A takarmány rétegeződése az előgyomrokban336
Kérődzés337
Böfögés338
A durva és finom részek elkülönülése az előgyomrokban339
A százrétű működése339
Az oltógyomor működése340
Az előgyomrok működésének szabályozása341
A szénhidrátok elbomlása az előgyomrokban343
Az illó zsírsavak felszívódása346
Nitrogéntartalmú anyagok elbomlása az előgyomrokban 347
Fehérjék hidrolízise347
Aminosavak asszimilációja 349
Aminosavak elbomlása349
Ammónia jelentősége350
Karbamid felhasználása a kérődzők takarmányozásában352
Karbamidmérgezés353
Az előgyomrokban szintetizált fehérjék táplálkozáélettani tulajdonságai354
Bélemésztés355
Bélmozgások355
Emésztőnedvek357
Hasnyál357
Epe357
Bélnedv358
A vékonybélben lezajló emésztőfolyamatok359
A vastagbélben lezajló emésztőfolyamatok359
Bélsár és bélsárürités360
Az előgyomor-renyheség kórhatározásának és gyógykezelésének modern irányelvei( Dr. Horváth)361
Kórhatározás361
A bendőtartalom vételének és vizsgálatának módszerei363
Gyógykezelés365
A kérődzők heveny bendőfelvúvódása (Dr. Nacsev - Dr. Horváth)367
A kérődzők tejsavmérgezése (Dr. Horváth)374
A kérődzők keteosisa390
A juh ketosisa390
Hypomagnesaemiás tetania392
A felnőtt kérődzők hypomagnesáemiás tetaniája392
A borjú hypomagnesaemiáas tetaniája406
10. A baromfi fontosabb anyagforgalmi betegségei (Dr. Kakuk)409
A baromfi osteopathiái409
A csontképződés élettani és anatómiai alapjai409
Baromfi-rachitis410
Perosis416
A baromfi osteomalatiaja és osteoporosisa422
Tojótyúkok ketrecbénulása420
Osteopetrosis422
Tisztázatlan kóroktanú osteopathiák422
A pulykák lábgyengesége422
A pulykák Y-betegsége423
A csirkék spondylolisthesise423
Torzító görbeujjtartás423
Tollcsipkedés és kannibalizmus (Dr. Derzsi)424
Baromfiköszvény429
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv