1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermelés 1-2.

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 724 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Két mű egy kötetben.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A gyümölcstermelés kialakulása és jelentősége
A gyümölcstermelés kialakulása3
A kapitalista és szocialista gyümölcstermelés6
A kapitalista és a szocialista termelés különbségei6
A szocialista nagyüzem fölénye a kisüzemmel szemben8
A gyümölcstermelés jelentősége9
A gyümölcstermő tájak kialakításának jelentősége a termelésben12
Gyümölcstermő növényeink csoportosítása16
A gyümölcstermő növények életműködése
A gyümölcstermő növények életfeltételei és azok szerepe a termelésben21
Gyümölcstermő növényeink életfeltételeiről általában21
A víz szerepe a gyümölcstermő növények életében23
A gyümölcstermő növények táplálkozása (asszimináció, disszimiláció)25
A hőmérséklet szerepe a gyümölcstermő növény fejlődésében28
A gyümölcsfák nedváramlása30
A gyümölcstermő növények részei33
A gyümölcstermő növények szaporítása
A szaporítás célja és módjai69
Az ivaros szaporítás70
Az ivartalan szaporítás79
A gyümölcstermő növények alanyai105
Az anyanövények kiválasztása116
Az anyatelepek létesítése és kezelése118
A gyümölcsfa nevelése a faiskolában
A gyümölcsfaiskolai termelés feladata121
A faiskola üzemi formái122
A gyümölcsfaiskola beosztása122
A gyümölcsfaiskola működése123
A gyümölcsfaiskolai termelés125
Csemeteiskola125
Magiskola126
Dugványiskola130
Az oltványiskola beosztása134
Faiskolai vetésforgó136
A faiskolai köztestermelés136
Az oltványiskola védelme136
Az oltványiskola telepítése139
Az oltványnevelés141
A kitermelés149
Csomagolás, szállítás152
A faiskola kiegészítő részei155
Az anyatelepek155
A magtermelő gyümölcsös155
A törzsgyümölcsösök156
A faiskolai nyilvántartások156
Helyszínrajz a faiskola területéről157
Helyszínrajz a faiskolai oltóanyagot szolgáltató anyafákról157
Törzskönyv157
Faiskolai napló157
Egyéb nyilvántartások162
A gyümölcsös telepítése
A telepítés feltételei163
Természeti tényezőák163
Gazdasági feltételek166
A gyümölcsös formái167
Házikert jellegű gyümölcsösök167
Árugyümölcsösök167
Gyümölcsös telepítése169
A terület beosztása170
Ültetési távolságok171
A terület előkészítése172
A fák helyének kitűzése180
Az ültetés gyakorlati kivitele182
A gyümölcsfák karózása, kötözése és törzskönyvezése186
A fiatal fák gondozása
A metszésről általában190
A metszés célja190
A metszés elmélete191
A metszés elemei192
Lemetszések193
Bemetszések195
A koronanevelés198
Sudaras korona198
Természetes korona210
A termőíves orsófa211
Különböző alakfák212
A termőfák gondozása
A termőfelület mérése213
A rendszeresen kezelt fák koronaritkítása215
Fiatal fák koronaritkítása215
Idősebb termőfák koronaritkítása216
Az idősebb elhanyagolt fák koronaritkítása218
Koronaritkítás218
Tő- és gyökérsarjak eltávolítása219
A kéregápolás és sebkezelés módjai és eszközei220
A korona ifjítása224
Az ifjítás célja224
Az ifjítás ideje224
Az ifjítás módja225
Az ifjított fák kezelési munkái227
Az átoltás228
A gyümölcs ritkítása229
A gyümölcstermő ágak feltámasztása233
A támaszrúd használata233
Széthasadt ágak kezelése234
Talajművelés, trágyázás és öntözés a gyümölcsösben
A talajtermelékenység jelentősége235
A termőegyensúly fenntartása235
A talajtermékenység tényezői236
A talajtermékenység fenntartásának és fokozásának módja237
A talajérettség kialakulásának feltételei237
A talajélet fenntartása és fokozása238
A talajművelés239
A talajművelés célja239
A talajművelés módja és időpontja241
A talajművelés eszközei244
A trágyázás246
A gyümölcsfák tápanyagigénye246
A trágyázás célja247
A trágyafélék hatása249
A trágyafélék csoportosítása251
Szerves trágyák252
Istállótrágya253
Mesterséges istállótrágya (szalmatrágya)256
Komposzt- vagy keveréktrágya257
Fekáltrágya258
Nyers szalmatrágya258
Zöldtrágya259
Szervetlen vagy műtrágyák261
Nitrogéntartalmú műtrágyák261
Foszfortartalmú műtrágyák262
A káliumtartalmú műtrágyák263
A műtrágyák keverése264
Közvetve ható trágyák264
A trágyázás módja266
Trágyázási terv készítése269
A trágyázás technikája270
A talajszerkezet megőrzése273
Az öntözés274
A gyümölcsös öntözésének jelentősége274
Az eddigi hazai eredmények275
A hazai öntözési lehetőségek276
Az öntözés tényezői277
Az öntözővízszükséglet kiszámítása278
Az öntözés időpontja279
Az öntözendő terület berendezése, az öntözés módja280
A felületi öntözés281
Az altalajöntözés285
A fiatal gyümölcstelepítés öntözése286
A köztestermelés
A köztestermelés jelentősége287
A köztestermelést befolyásoló tényezők288
A köztestermelés időszakai288
Köztestermelés még nem termő gyümölcsösben288
Köztestermelés termőrefordult gyümölcsösben290
A köztesként termelhető növények csoportosítása290
Közvetlenül hasznot hajtó köztesnövények291
Gyümölcstermő növények291
Konyhakerti növények293
Magtermő növények293
Mezőgazdasági növények293
Takarmánynövények294
Gyógynövények294
Ipari növények294
Közvetve hasznot hajtó köztesnövények295
Talajjavító növények295
Talajmegkötő növények295
Növényvédelem a gyümölcsösben
A növényvédelemről általában297
A kártevők gazdasági jelentősége299
A kártevők csoportosítása300
Csoportosítás gyakorlati szempontok alapján300
Csoportosítás egyéb szempontok alapján301
A gyümölcstermő növényeket károsító tényezőkről és élőlényekről általában302
Környezeti tényezők által okozott károsodások302
Növényi kórokozók304
Állati kártevők307
A kártevők által előidézett elváltozások312
Állati kártevők által előidézett kórképek313
Növényi élősködők által előidézett kórképek315
A növényvédelem célja és módja315
Agrotechnika317
Védekezés318
Biológiai védekezés318
A fizikai védekezés320
Kémiai védekezés323
A növényvédőszerek csoportosítása323
Gombaölő szerek324
Rovarölő szerek324
A növényvédőszerek felhasználása325
A permetlé326
A porzószer326
A permetezés technikája327
A fontosabb növényvédőszerek329
Réztartalmú védekezőszerek329
Kéntartalmú védekezőszerek332
Olajtartalmú védekezőszerek336
Bőrmérgek339
Parathion tartalmú szerek341
Arzéntartalmú védekezőszerek342
Klórozott szénhidrogén hatóanyagú szerek343
Egyéb növényvédő szerek345
A permetlevek keverhetősége348
A védekezőszerekkel kapcsolatos óvatossági rendszabályok348
"Kártevő előrejelző őrszolgálat" a növényvédelemben350
A gyümölcstermő növények állati kártevői és betegségei
A gyümölcstermő növények állati kártevői351
Több gyümölcsnemen előforduló állati kártevők351
Az almafa állati kártevői373
A körtefa állati kártevői383
A szilvafa állati kártevői384
A cseresznye és meggyfa állati kártevői387
A kajszifa állati kártevői389
Az őszibarack- és mandulafa állati kártevői390
A diófa állati kártevői391
A mogyoró állati kártevői391
A bogyósgyümölcsűek állati kártevői392
A gyümölcstermő növények betegségei395
A gyümölcstermő növények általános betegségei395
Környezeti tényező által okozott károsodások395
Növényi kórokozók400
Az almafa betegségei404
A körtefa betegségei413
A birs és naspolya betegségei414
A szilvafa betegségei416
A cseresznye- és meggyfa betegségei 418
A kajszifa betegségei422
Az őszibarack és mandula betegségei424
A diófa betegségei426
A bogyósgyümölcsűek betegségei426
Raktári betegségek429
A gyümölcsnemesítés
A gyümölcsnemesítésről általában432
A gyümölcsnemesítés célja433
Gyümölcsnemesítési eljárások434
Micsurin növénynemesítő munkája436
Hazai gyümölcsnemesítés és művelői438
II. kötet
Az alma termelése
Az almatermelés népgazdasági jelentősége3
Az almatermelés üzemi formái5
Az almafa leírása7
Az almatermelés elterjedése és művelői9
Az almatermelés természeti feltételei10
Az alma termőtájai13
Az alma alanyai és telepítési rendszerei16
Az almafák alakjai19
Nagyüzemi almagyümölcsös berendezése22
Az alma fajtái24
A fiatal fák alakító metszése34
Átmeneti metszés39
A termőfák koronaritkítása42
A Jonathán-fák különleges metszésmódja44
Ifjítás, átoltás44
A gyümölcs ritkítása46
Az almafa trágyázása48
Az almagyümölcsös talajmunkái50
Az almagyümölcsös öntözése52
Az alma szedése54
Az alma osztályozása, tárolása, csomagolása és szállítása56
Az almafa növényvédelme69
A körte termelése
A körtetermelés népgazdasági jelentősége73
A körtetermelés üzemi formái74
A körte leírása74
A körtetermelés elterjedése és művelői77
A körtetermelés természeti feltételei és a körte alanyai78
A körtegyümölcsös berendezése80
A körte fajai82
A körtefa alakító metszése87
Termő körtefák gondozási munkái90
Körtetermelés törpe fákon92
A körte szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása98
A körtefa növényvédelme100
A birs termelése102
A naspolya termelése105
A cseresznye termelése
A cseresznyetermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai108
A cseresznyetermelés természeti feltételei és alanyai109
A cseresznye fajtái111
A cseresznyegyümölcs berendezése114
A cseresznye gondozási munkái115
A cseresznye szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása118
A cseresznye növényvédelme121
A meggy termelése
A meggytermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai123
A meggytermelés természeti feltételei és alanyai123
A meggy fajtái125
A meggy-gyümölcsös berendezése127
A meggy gondozási munkái128
A meggy szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása130
A meggy növényvédelme132
A szilva termelése
A szilvatermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai134
A szilvatermelés természeti feltételei és alanyai135
A szilvafa leírása136
A szilva fajtái136
A szilvagyümölcsös berendezése139
A szilva gondozási munkái140
A szilva szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása142
A szilvafa növényvédelme144
A kajszi termelése
A kajszitermelés népgazdasági jelentősége147
A kajszifa leírása, termelésének elterjedése148
A kajszi termőfájai és művelési módjai150
A kajszitermelés természeti feltételei és a kajszi alanya151
A kajszi fajtái153
A kajszigyümölcsös berendezése és a kajszi telepítése156
A kajszi metszése157
Törzsápolás164
Ifjítás, átoltás165
A gyümölcs ritkítása166
A kajszimgyümölcsös talajművelése, trágyázása és öntözése167
A kajszi szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása171
A kajszi gutaütése174
A kajszi növényvédelme177
Az őszibarakc termelése
Az őszibaracktermelés népgazdasági jelentősége179
Az őszibarack leírása, termelésének elterjedése és művelői179
Az őszibarack termőtájai, az őszibaracktermelés természeti feltételei182
Az őszibarack fajtái183
Az őszibarack szaporítása és telepítése187
Az őszibarack metszése190
Ifjítás, átoldás197
A gyümölcs ritkítása198
Az őszibarack-gyümölcsös talajművelése, trágyázása és öntözése199
Az őszibarack szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása201
Az őszibarack növényvédelme203
A mandula termelése
A mandulatermelés népgazdasági jelentősége, elterjedése és művelői205
A mandula leírása és a mandulatermelés természeti feltételei206
A mandula fajtái208
A mandula szaporítása és telepítése210
A mandula metszése211
Ifjítás, átoltás213
A mandulagyümölcsös talajművelése és trágyázása214
A mandula szedése215
A mandula növényvédelme215
A dió termelése
A diótermelés népgazdasági jelentősége, termőtájai és művelői217
A dió leírása és termékenyülése218
A diótermelés természeti feltételei és a diógyümölcsös berendezése220
A dió fajtái221
A dió szaporítása és telepítése223
A dió metszése225
A diógyümölcsös talajművelése és trágyázása226
A dió szedése, kezelése, osztályozása, csomagolása és raktározása227
A diófa növényvédelme228
A mogyoró termelése
A mogyoró népgazdasági jelentősége, leírása és a termelés feltételei230
A mogyoró szaporítása, telepítése és gondozása230
A mogyoró fajtái232
A mogyoró szedése és raktározása233
A mogyoró növényvédelme233
A bogyósgyümölcsűek termelése
A bogyósgyümölcsűek népgazdasági jelentősége234
A bogyósgyümölcsűek termelési jellegzetessége235
A köszméte termelése236
A ribizke termelése245
A málna termelése252
A szeder termelése262
A szamóca termelése263
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv