1.035.475

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borgazdaságtan

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 525 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 103 fekete-fehér ábrával. 1100 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hazánk szőlő- és borgazdasága az ősi időkbe nyúlik vissza. Valószínűleg az őslakó kelták vetették meg a szőlőtermelés alapjait, s a gyarmatosító rómaiak továbbfejlesztették. a római uralmat követő... Tovább

Előszó

Hazánk szőlő- és borgazdasága az ősi időkbe nyúlik vissza. Valószínűleg az őslakó kelták vetették meg a szőlőtermelés alapjait, s a gyarmatosító rómaiak továbbfejlesztették. a római uralmat követő népvándorlás ugyan nem kedvezett ennek a termelési ágnak, mégis a honfoglaló ősmagyarok az ún. történelmi borvidékeken már többé-kevésbé jól megalapozott szőlő- és borkultúrát találtak. Ezt a kultúrát továbbfejlesztették, úgyhogy az idők folyamán a magyar bor világhírnévre tett szert. A XIII-XIV. században kialakult élénk francia és főképpen olasz kapcsolatok serkentőleg hatottak erre a termelési ágra. Utóbb viszont a török hódoltság, különösen pedig a feudalista Habsburg gyarmatosító politika gátolta a haladást. a XIX. század utolsó negyedében fellépő filoxéra és peronoszpóra súlyosan érintette borgazdaságunkat. Az inváziót és a vészt követő rekonstrukció szőlőinket csak részben hozta helyre, s borgazdaságunk kiváló adottságaink ellenére is sokszor válságos helyzetbe került. Nagyrészt kiváló adottságainknak köszönhető az, hogy bor- és vele szervesen összefüggő szőlőtermelésünk gazdasági életünknek tekintélyes tényezője. Jelentőségéből a mai napig semmit sem vesztett, sőt népgazdaságunkban egyre nagyobb és nagyobb szerepet visz, mert a fejlődés során újabb perspektívák bontakoznak ki.
Hazánk területén kereken 400 000 kat. holdon termelünk szőlőt, aminek révén egyéb mezőgazdasági művelésre alig alkalmas területeket is hasznosítunk. Szőlőtermésünk 80-90%-ából bort készítünk. A szélsőséges évjáratokat figyelmen kívül hagyva, évi kb. 4 millió hektoliter bortermésünk értéke több milliárd forintra tehető, amihez még tekintélyes értéket képviselő melléktermékek is társulnak. Borgazdaságunk nagyszámú átdolgozót foglalkoztat közvetve más területeken is (kémiai, gép-, fa- és építőipar stb.). Vissza

Tartalom

Előszó7
A szőlőbogyó fejlődése közben végbemenő kémiai változások9
A szőlőbogyó növekedése9
A szőlőbogyó érése9
A rothadás12
A szőlőfürt részeinek kémiai és mechanikai összetétele15
A kocsány16
A szőlőbogyó16
A szőlőhéj16
A bogyóhús17
A szőlőmag18
A törköly19
A szüret20
A szüreti terv20
Szüreti előkészületek20
a szüret ideje21
A termés szedése26
A válogatás27
A termés behordása28
A borgazdasági üzemek feladata és létesítése30
A borgazdasági üzemek feladata30
A borgazdasági üzemek létesítésének szempontjai30
A helykijelölés szempontjai30
Az üzemméretezés szempontjai32
Borgazdasági épületek és helyiségek34
A szőlőfeldolgozó (sajtóház)34
A szőlőfeldolgozóval kapcsolatos építmények35
A szőlőfeldolgozó berendezése38
Az erjesztő40
Az erjesztő berendezése44
A pince46
A pincék csoportosítása46
Általános követelmények47
A pince méretezése50
A pince belső (alaprajzi) elrendezése53
A pince kivitelezése53
A palackozó64
Borgazdasági melléküzemrészek67
Az üzemelrendezés főbb szempontjai70
Boroshordók, bortartályok72
Fahordók, fakádak72
Fahordók72
Falemezhordók91
Fakádak92
Egyéb anyagokból készült bortartályok és edények92
Cementhordók92
Cementkádak94
Fémhordók95
Anyag- és üvegedények97
A termés feldolgozása. Feldolgozógépek98
A szőlő zúzása. Zúzógépek98
A szőlő bogyózása. Bogyózógépek100
A mustelválasztás. Mustelválasztó berendezések103
A sajtolás. Sajtók105
A szőlőfeldolgozás egyéb gépei és eszközei123
Nagyüzemi szőlőfeldolgozás125
A szőlőfeldolgozás nyeredékarányai129
A must és a bor közös alkotórészei132
Víz132
Szénhidrátok132
Mustfokolás138
Cukormeghatározások144
Savak147
A savtartalom meghatározása155
Nitrogénvegyületek158
A nitrát- és nitrittartalom meghatározása159
Cserzőanyagok161
Flobafének161
Festékanyagok161
Viaszok, zsírok165
Enzimek166
Vitaminok167
Illatanyagok168
Ásványos anyagok169
Hamumeghatározás171
Egyéb alkotórészek172
A must és a bor extraktja172
Extraktmeghatározás174
A különféle mustok kémiai összetételének összehasonlítása178
A must és a bor mikroorganizmusai179
Baktériumok179
Ecetbaktériumok182
Tejsavbaktériumok185
Penészgombák187
Phycomycetes osztálybeli penészgombák189
Ascomycetes osztálybeli penészgombák192
Fungi imperfecti osztálybeli penészgombák195
Élesztőgombák197
Az élesztő tápanyagai201
Az élesztő összetétele204
Az élesztő enzimjei207
A szőlőbogyón található élesztőfajok leírása212
Az alkoholos erjedés221
Erjedési elméletek221
Az alkoholos erjedés kemizmusa224
A must eresztése227
Fizikai tényezők229
Kémiai tényezők231
Biológiai tényezők237
Az erjedés irányítása239
Különleges mustok erjesztése. Pezsgőerjesztés255
Különleges erjesztési módok266
Vörös- és sillerborok készítése270
Az alkoholos erjedés termékei (a bor sajátos alkotórészei)277
Etilakohol277
Az etilalkohol meghatározása278
Metilalkohol283
Glicerin284
2,3-butilénglikol285
Magasabb rendű egyértékű alkoholok285
Mannit286
Borostyánkősav287
Illó savak288
Az illósavtartalom meghatározása290
Észterek, acetátok291
Acetaldehid294
Illatanyagok295
Széndioxid295
A bor fejlődése folyamán végbemenő változások297
Az erjedés alatt képződő hő297
Fajsúlycsökkenés297
A fajsúly meghatározása298
Térfogatváltozás301
Természetes és biológiai savcsökkenés302
Az élesztő önerjesztési és önemésztési folyamata304
Oxidációs és redukciós folyamatok305
A redox potenciál305
A levegő oxigénjének hatása307
A bor illatanyagainak alakulási feltételei311
A bor törése313
A párolgás315
Üledékek, kiválások, oldódások316
A bor kezelése és fejlődésének elősegítése318
A bor kezeléséről és fejlődéséről általában318
Borgazdasági tisztaság319
A bor egyszerű kezelése320
A töltögetés320
A fejtés323
A kénezés337
Iskolázó pinceműveletek346
A must és a bor kolloidjai346
A derítés357
A szűrés372
A szeparálás393
Hideg és meleg kezelés397
A bor különleges kezelése405
Javító pinceműveletek407
A házasítás407
A savtartalom csökkentése és növelése410
Javítás borpárlattal412
Típusbor és csemegebor készítése sűrített musttal415
A bor szín- és ízhibáinak javítása421
A borok palackozása. Palackborok425
Édes borok, csemegeborok, desszertborok441
Természetes csemegeborok442
Aszúk és aszúhoz hasonló borok443
Készített csemegeborok446
Külföldi csemegebor-különlegességek451
A bor betegségei és hibái453
Borbetegségek454
Virágosodás454
Ecetesedés455
Tejsavas erjedés erjesztés közben, vagy mannitos erjedés457
Egéríz458
Borkősav- és glicerinerjedés459
Glicerinerjedés vagy keseredés460
Nyúlósodás461
Kénhidrogénszag462
Barnatörés463
Borhibák465
Íz- és szaghibák465
Feketetörés468
Fehértörés469
Rezestörés470
Zavarodását okozó kiválások471
A bor osztályozása, bírálata. Érzékszervei vizsgálat472
Az érzékszervek szerepe473
Az érzékszervi vizsgálatok alapkellékei475
A borok osztályozása, csoportosítása477
Részletes borbírálat478
Az érzékszervi vizsgálat kiértékelése483
A must és a bor szállítása487
Hordós must és bor szállítása489
A palackborok szállítása490
A melléktermékek hasznosítása492
Sűrített must492
Fagyasztott bor492
Borpárlat493
A törköly hasznosítása494
A seprő hasznosítása496
Függelék497
Irodalom497
Magyar borászati irodalom497
Külföldi borászati irodalom498
Borászati vonatkozású magyar folyóiratok502
Borászati vonatkozású külföldi folyóiratok502
Névmutató505
Tárgymutató508
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv