1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az első világháború

Szerző
Fordító

Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 949 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 978-963-07-8896-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, térképekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

„Miért döntött úgy egy jómódú kontinens, a globális gazdagság és hatalom forrásaként és hajtóerejeként elért sikerei teljében, és egyik, kiemelkedő tudományos és művészeti eredményeket hozó korszakának csúcsán, hogy kockára tesz mindent, amit addig magának nyert, és a világnak kínált, az ártalmas, helyi jellegű testvérharc konfliktusának hazárdjátékában? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reményét néhány hónapon belül mindenütt földbe tiporták, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak katonai erőfeszítésük mellett, totális háborúra mozgósítanak, és végül fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a kölcsönös és fennmaradásuk szempontjából értelmetlen mészárlásnak? Talán elvek forogtak kockán, de annak a nemzetközi megállapodásnak az elvi sérthetetlensége, amely Nagy-Britanniát bevitte a háborúba, aligha érdemelte meg az árat, amit végül fizetett érte. Kockán forgott a nemzeti terület védelme is, az az elv, amelyért... Tovább

Fülszöveg

„Miért döntött úgy egy jómódú kontinens, a globális gazdagság és hatalom forrásaként és hajtóerejeként elért sikerei teljében, és egyik, kiemelkedő tudományos és művészeti eredményeket hozó korszakának csúcsán, hogy kockára tesz mindent, amit addig magának nyert, és a világnak kínált, az ártalmas, helyi jellegű testvérharc konfliktusának hazárdjátékában? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reményét néhány hónapon belül mindenütt földbe tiporták, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak katonai erőfeszítésük mellett, totális háborúra mozgósítanak, és végül fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a kölcsönös és fennmaradásuk szempontjából értelmetlen mészárlásnak? Talán elvek forogtak kockán, de annak a nemzetközi megállapodásnak az elvi sérthetetlensége, amely Nagy-Britanniát bevitte a háborúba, aligha érdemelte meg az árat, amit végül fizetett érte. Kockán forgott a nemzeti terület védelme is, az az elv, amelyért Franciaország nemzete egészséges létében majdnem elviselhetetlen kárt okozva harcolt. A kölcsönös biztonsági egyezmények elvének védelmét, amely Németország és Oroszország hadüzenetének mélyebb okaként szolgált, addig a pontig hajszolták, ahol az államszerkezet felbomlása közben a biztonság szó már minden jelentését elveszíti. Az egyszerű államérdekről, Ausztria-Magyarország indítékáról és a háborúskodás minden oka közül a legősibbről pedig kiderült - miközben az imperializmus oszlopai a Habsburgok fejére dőltek -, hogy egyáltalán nem érdeke senkinek."
John Keegan

„Senki sem tud úgy lefesteni egy csatát, ahogyan Keegan: az éppen zajló események és a harctér kontúrjai egyszerre és egymásba olvadva elevenednek meg a szemünk előtt. Ez a könyv maga is háborús emlékmű. Miközben a közvetlen emlékezet már egyre halványul, Az első világháború úgy tiszteleg a holtak előtt, ahogyan csak a legjobb fajta történetírás képes."
Niall Ferguson
Sunday Times Vissza

Tartalom

Köszönetnyilvánítás / 7
1. fejezet
EGY EURÓPAI TRAGÉDIA /11
2. fejezet
HADITERVEK /53
3. fejezet
AZ 1914-ES VÁLSÁG /103
4. fejezet
A HATÁRVIDÉKI ÉS A MARNE-I CSATA /149
5. fejezet
GYŐZELEM ÉS VERESÉG KELETEN / 283
6. fejezet
HOLTPONT/353
7. fejezet
A HÁBORÚ A NYUGATI FRONTON TÚL / 409
8. fejezet
A CSATÁK ÉVE /519
9. FEJEZET
A HADSEREGEK MEGTÖRETÉSE / 619
10. FEJEZET
AMERIKA ÉS ARMAGEDDON / 749
JEGYZETEK / 857
BIBLIOGRÁFIA / 891
NÉV- ÉS TÁRGYMUTATÓ / 905

John Keegan

John Keegan műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: John Keegan könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv