1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mózes és az egyistenhit

Szerző
Fordító

Kiadó: Bibliotheca
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 189 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta Antiqua Rt., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Elvitatni egy néptől azt a fiát, akit legnagyobb emberének tisztel: olyasvalami, amire nem egykönnyen vállalkozik az ember, különösen, ha maga is ehhez a néphez tartozik. De... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Elvitatni egy néptől azt a fiát, akit legnagyobb emberének tisztel: olyasvalami, amire nem egykönnyen vállalkozik az ember, különösen, ha maga is ehhez a néphez tartozik. De semmiféle példa nem bírhatja rá az embert, hogy állítólagos nemzeti érdekeket elébe helyezzen az igazságnak, és különben is az igazság földerítése, megvilágosítása csak haszonnal járhat belátásunk számára.
Mózes, az ember, aki a zsidó nép szabadítója, törvényhozója és vallásalapítója volt, olyan régmúlt idők alakja, hogy okvetlenül fölmerül a kérdés: vajjon történelmi alak volt-e, vagy csupán a monda szülöttje? Ha valóban élt, ez a 13., talán a 14. században lehetett a mi időszámításunk előtt; nincs más adatunk róla, mint a szent könyvek és a zsidók írásba foglalt hagyománya. Ha tehát nem is tudjuk végső biztonsággal eldönteni ezt a kérdést, a történetírók nagy többsége mégis amellett foglalt állást, hogy Mózes valóban élt és a személyéhez fűződő kivonulás Egyptomból valóban megtörtént. Vissza

Fülszöveg

Utolsó nagy munkájában, a Mózes-ben, mint általában az emberi kultúrával foglalkozó munkáiban, a tömegek lélekmegnyilvánulásait az egyéni lélektan módszereivel vizsgálja Freud, ily módon jutva el olyan mélységekre és eredményekhez, mint előtte még senki. Egyik legjellemzőbb példán, a zsidó valláson mutatja be a monotheizmus kialakulását. Felveti azt a rendkívül izgalmas kérdést, hogy ki volt Mózes, akinek személyét a legendák elködösítették. Vizsgálja, hogy egyetlen hatalmas egyéniség képes-e egy nép sorsát döntően alakítani, jellegét megszabni.

Tartalom

Az egyiptomi Mózes5
Ha Mózes egyiptomi volt21
Mózes, az ő népe, és az egyistenhit75
Első rész
Előszó I.77
Előszó II.80
A történeti föltétel83
Lappangási idő és hagyomány93
Az analógia101
Alkalmazás113
Nehézségek129
Második rész
Ismétlés és összefoglalás143
Izrael népe145
A nagy ember148
A szellemiségben való haladás154
Ösztönlemondás160
A vallás valóságtartalma169
Az elfojtott visszatérése172
A történeti igazság176
A történeti fejlődés181
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv