1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Igaz mesék

életképek

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott vászon Gottermayer kötés
Oldalszám: 213 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Egy fekete-fehér illusztrációval.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mint az éj sötétje a kelő nap sugaraira, mint a boldogság a csalódásra, úgy oszlik, úgy múlik el életünkben az öröm és fájdalom is a sorsunkat intéző Gondviselés kezei alatt. Volt - nincs. A... Tovább

Előszó

Mint az éj sötétje a kelő nap sugaraira, mint a boldogság a csalódásra, úgy oszlik, úgy múlik el életünkben az öröm és fájdalom is a sorsunkat intéző Gondviselés kezei alatt. Volt - nincs. A legédesebb öröm, a legkeserűbb szenvedés is csak emlék marad előbb-utóbb. S ami kinzó gyötrelem, égető fájdalom volt, csak mesének látszik, ha elmúlott, mindazonáltal igaz marad. Ephemer életünk - mert hisz csak csepp az idő mit leélünk a nagy örökkévalóságból - mint ábrándkép úgy eltünik, csupán a szomorú tanulságot, a puszta igazságot hagyva meg számunkra belőle. E nagy szeretettel megírt elbeszélések mindannyi életképek, egy-egy kiszakított darab gyarlóságunkból és társadalmi életünkből. - Valóság az mindmegannyi, de mert elmúltak, vagy nem velünk történtek, szives örömest vesszük mesének, amelyből számunkra a tanulság mégis igaz marad. Vagy nem mese-e az élet, hol örömmosoly s fájdalomkönny, vidámkaczaj s jajkiáltás vegyül egybe. - Édes-e itt minden öröm, keserű-e minden fájdalom? Nem, ezek csak változatok, melyek napjainkat kitöltik, hogy a Gondviselés, tehát a Valóság, az örök Igazság czéljainak megfelelőleg e tűnő mesék világából az örök valóság útjára vezéreljenek, hol csak igazság van, kinek-kinek a maga érdeme szerint.
Óh, sok édes örömnek, boldogságnak keserűbb az utóize mint a legkeserűbb fájdalomé, mely kiábrándít, az öröm meséjéből, mert hisz az a földi öröm.
Ezek az "Igaz mesék!"

Budapest, 1898, Szeptember. Vissza

Tartalom

Az apró vértanuk1
Az alpesi rózsa51
Divatos házasság73
A faluvégi csonka kereszt91
Ki mint vet, úgy arat119
Május elsején133
A czuczilista147
Az isteni Gondviselés165

Schmiedt Ferencz

Schmiedt Ferencz műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Schmiedt Ferencz könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv