1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar díjjegyes postai nyomtatványok katalógusa 1867-1990/3. számú pótlás

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 161 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-01-7655-6
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Megjelent 450 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mindent megelőzően köszönetet mondok dr. Berentéa Béla, Hodobay Andor, Hrabál László, Kőszegfalviné Pajor Klára és Nyirádi Lajos gyűjtő társnak, valamint a posta Anyaga és Értékhivatalának a... Tovább

Előszó

Mindent megelőzően köszönetet mondok dr. Berentéa Béla, Hodobay Andor, Hrabál László, Kőszegfalviné Pajor Klára és Nyirádi Lajos gyűjtő társnak, valamint a posta Anyaga és Értékhivatalának a katalógus 3. számú pótlása elkészítéséhez nyújtott segítségért. Külön szeretném megköszönni Forrai Gábor barátomnak azt a felbecsülhetetlen értéké szorgalmas segítségét, amely nélkül sok díjjegyes üdvözlőlap egyszerűen ismeretlen maradt volna előttem. Nevéhez fűződik a fekete színnyomású szegedi városképes üdvözlőlap /990. sorszám/ fölfedezése; nélküle ez a ritkaság elkallódott volna. Hálás köszönet éles szemű és szigorú tollú lektoromnak, Móré Tamásnak. Sok-sok hibát kiszúrt a kéziratból; a pótlásban előforduló rengeteg számjegy hiba nélküli leírása szinte lehetetlen: a hibátlanság az ő szemének és javító tollának köszönhető. Ő fedezte föl az üdvözlőlapokon előforduló szedéshiba tévnyomatok zömét, valamint ő lelte föl az 1003. sorszámú portómentes vöröskeresztes alkalmi levelezőlapot.
Azzal a reménnyel zárom le 1990. május 31-án a katalógust, hogy sikerült minden 3,- Ft-os díjjegyű levelezőlapot listába vennem. A 2. számú pótlás utószavában jelzett hiányokat sikerült gyűjtőtársaim segítségével pótolni.
A posta nem mérsékelte a díjjegyes üdvözlőlap kibocsátási inváziót: a kibocsátott levelezőlapok sorszáma ma már meghaladja az ezret. Az 1989-ben kiadott 727 /!/ levelezőlap - ebből külön sorszámot 292 kapott - jól mutatja a helyzetet. Ennek a mennyiségnek a gyűjtése és katalogizálása egyre kevesebb örömöt okoz: közelebb áll a robothoz, mint az élményt adó filatéliához.
A /nem-filatelista/ képeslap gyűjtők sem örülnek a díjjegyes képeslapoknak: az ő szempontjukból a díjjegy névértékének kifizetése fölösleges kiadást jelent a gyűjtőknek. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
Kiegészítések az 1916-17 évi levelezőlapokhoz 6
Kiegészítések a 2. számú pótláshoz 7
Tanulmányok:
A millenniumi képes levelezőlapok példányszáma 9
Az 1900. évi "filléres" díjjegyesek próbanyomatai .. 10
Az értékszám föl-le "csúszkál" 11
Az 19Ö4. évi, 379. sorszámú kisegítő levelezőlap 12
Fordított állású kettősnyomat 14
1. fejezet: Borítékok 15
5. fejezet: Levelezőlapok 18
9. fejezet; Pénzfeladási értékcikkek 158
17. fejezet; Magyar díjjegyesek felülnyomásával készült külföldi kibocsátások
Lengyelország /Galícia/ 159
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv