1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Délibáb 1942. október 17.

Színházi hetilap/XVI. évfolyam 42. szám

Szerkesztő

Kiadó: Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 41 oldal
Sorozatcím: Délibáb
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és illusztrációkkal. Megjelenik minden szombaton. Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat R.-T. mélynyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a füzetből:

Megdöbbentő előjelek között indult meg az idei színházi évad. A bemutatott darabok ötven százaléka fordítás, húsz százaléka idegen téma feldolgozása, másik húsz százaléka... Tovább

Előszó

Részlet a füzetből:

Megdöbbentő előjelek között indult meg az idei színházi évad. A bemutatott darabok ötven százaléka fordítás, húsz százaléka idegen téma feldolgozása, másik húsz százaléka gyengén sikerült eredeti darab s csak tíz százalék érdemel figyelmet eredetiség, magyar irodalmiság szempontjából. Ez a "harchelyzet" a színpadokon! Ugyanakkor a Magyar Tudományos Akadémia a Vojnits-díjjal kapcsolatban megállapította (Rhédey Tivadar beszámolójában), hogy az Akadémia szemszögéből ítélve az elmúlt színházi évben egyetlen magyar színpadi alkotás sem volt méltó az évente kiadásra kerülő drámaírói kitüntetésre, a Vojnits-díjra. Rhédey Tivadar nyilatkozata szerint az elmúlt szezon nem volt remek, de mégsem kétségbeejtően lesujtó az Akadémia "ítélete". Szerinte a termés átlagos volt és a Vojnits-díj nem arra való, hogy átlagot tüntessen ki.
Méltányolva, de nem helyeselve az Akadémia szempontjait, megjegyezzük, hogy az idei évad nekilódulásával szemben (reméljük, hogy csak a start volt rossz s közben kialakul, megértékesedik az írói termés és színházi termelés) az elmúlt színházi szezon összehasonlíthatatlanul szebb és értékesebb volt. Nem beszélünk most arról, hogy a szórakoztatásnak teljesen megfelelő darabok mellett - amelyek Rhédey Tivadar szerint az akadémikus szempontoktól távolesnek, - sok melléfogás tizedelte meg a darabtermelést, mégis le kell szögeznünk, hogy egyáltalán nem volt olyan sivár és érdemtelen, mint ahogyan az Akadémia döntéséből megítélhetnénk. A feltétlenül számításba vehető darabok között elsőnek Bibó Lajos "Hibások" című darabja, illetve a darab drámai, irodalmi és nemzetpolitikai értéke s a darab elvitathatatlanul átütő dritikai és közönségsikere a leghatározottabban mond ellent az Akadémia ítéletének. A döntést "megdöntő" darabok sorában következik ezután Harsányi Zsolt "Bolond Ásvayné"-ja, Illés Endre "Törtetők"-je, Hubay Miklós "Hősök nélkül" és Bónyi Adorján "Milliomos" című darabja. Minden különösebb kommentál nélkül soroljuk fel ezt az öt darabot, amelyeket a kritikák és a közönség egyöntetűen szívesen, sőt - mint pl. Bibó "Hibások" című irodalmi eseményt jelentő darabját - lelkes megértéssel fogadott. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv