1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tanuljunk imádkozni

Szerző

Kiadó: Prugg Verlag
Kiadás helye: Eisenstadt
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 12 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ima aktuális téma. Nagy az érdeklődés iránta. Egyrészt tagadhatatlan, hogy sokan keresik a nekik megfelelő imamódot, másrészt viszont nem találnak megfelelő irányítást. A keresztény nép vágyik... Tovább

Előszó

Az ima aktuális téma. Nagy az érdeklődés iránta. Egyrészt tagadhatatlan, hogy sokan keresik a nekik megfelelő imamódot, másrészt viszont nem találnak megfelelő irányítást. A keresztény nép vágyik valami után, amit tanítómesterei még nem tudtak hozzáférhetően megfogalmazni. Valahányszor az imáról beszélek, élénk érdeklődésre találok, és azt mondják, hogy már régóta vártak ilyen világosságot gyújtó szavakra.
Ennek a könyvnek a célja, hogy ilyen egyszerű és világos útbaigazítást nyújtson. Gyakorlati útmutató szeretne lenni, hogy megtanuljunk imádkozni. Egy mindenkinek hozzáférhető könyvet szeretnék rendelkezésre bocsátani,amely a mai hajszolt élet közepette is izgalmas imamódok által tanít az Istenhez közeledni.
Modern világunk meggyorsult ritmusával új életkörülményeket teremtett. A mai ember e nyugtalan és sokszor ideges környezet dacára szeretne az Istennel kapcsolatba kerülni. Ehhez megfelelő útmutatásra és vezetőre szorul. Az a benyomásom, hogy eddig ezt az istenkeresést leginkább tanulással, gondolkodással és a helyzet tudatosításával igyekeztek elérni. Ez szükséges volt és továbbra is az lesz. De ugyanakkor égetően sürgős, hogy az imában a racionális sémákat túlszárnyalva nagyobb egyszerűségre jussunk el. Találkoztam emberekkel, akik saját igyekezetükkel eljutottak az imának sokkal egyszerűbb formájára, de vagy tiltottnak hitték ezt, vagy azt gondolták, hogy nem is ima. A modern élet sok gondolkodásra késztet. Az Istennel szemben valami kevésbé bonyolultra vágyunk. Úgy érezzük, hogy a közvetlenebb kapcsolat egyszerűbb imát igényel, amely szeretetet ébreszt, utunkat megvilágítja és békét ad szívünknek. Ilyen imát akarok tanítani.
Minthogy irányítást szeretnék nyújtani, szükséges, hogy a különböző imaformákról összképet nyújtsak. A tájékozódás titka a madártávlatból való áttekintésben van. Szándékom minden imamód értékét és határát kifejteni. Élete folyamán az ember mindegyiket alkalmazza. Ezek az imamódok a maguk idejében hasznosak, de egyikben sem szabad elakadni, hanem tovább kell haladni és növekedni. Az imában növekedni annyit jelent, hogy az Istennel egyre egyszerűbb, természetesebb és ezért sokkal mélyebb formában találkozunk. Ez a könyv a tapasztalat gyümölcse. Már tizenhat éve tanítok imádkozni. Ez alatt az idő alatt sok embert meghallgattam és megfigyeltem, hogy miként imádkoznak. Sokat tanultam azoktól, akik útbaigazítást jöttek kérni az imára vonatkozólag. Megkértem őket: mondják el, hogyan imádkoztak addig, hogy tapasztalatukból kiindulva tudjam őket segíteni. Mások meghallgatása sok mindenre tanított meg. Gyakran szégyenkeztem, mikor egyesek tanácsot kérve, tudtukon kívül többet tanítottak nekem, mint amit én tudtam nekik nyújtani. Máskor viszont elszomorított, hogy épp azoknak, akiknek az imádkozni tanítás hivatásuk lett volna, sem tapasztalatuk nem volt, nem is érdekelte őket, és az imáról egész téves felfogásuk volt. Sokat tanultam a közös imádkozásból is, de különösen társaimtól. Hálával emlékszem saját mestereimre, akik szavaikkal, de különösen példájukkal tanítottak imádkozni. Habár olvasásra nem volt túl sok időm, azt hiszem, hogy mégis nagyjából megértettem az Egyház kétezer éves tapasztalatát. Azonosítom magam vele és követem nyomdokait. Amennyiben ez a könyv valami újat nyújt, az kizárólag abban áll, hogy lehet a mai túlhajszolt világban egyszerűen imádkozni.
Az ima szónak általános értelmet adva, azt mondhatjuk, hogy érintkezés Istennel, vagy értelmünk és szivünk felemelkedése az Úrhoz. Imádkozni annyit jelent, hogy hozzá fordulunk. Ezért nem állítom az imád szembe az élettel. Az élet gyakran maga is imádság. Az aktivitással sem helyezem szembe, mert nagyon sok tevékenység egyidejűleg imádság is. Azonban mikor ebben a könyvben imáról beszélek, általában az ima gyakorlatára utalok, amelyben a figyelem kizárólag az Istenre irányul. Az ima, mint Istennel való kapcsolat, kétoldalú kezdeményezésen alapul. Egyrészt emberi tevékenység, másrészt isteni. A találkozás Istennel nem pusztán emberi erőfeszítés, mert az Isten megelőzi és fenntartja. Az Isten gyakran behatol az emberek életébe, és rövid idő alatt megvalósítja azt, amit az emberi erőfeszítés nem volt képes elérni. Más alkalommal elrejtőzik, és hagy minket eredménytelenül keresni. Ebben a könyvben nem az Isten tevékenységéről van szó, hanem arra figyelünk, hogy milyen legyen az ember magatartása Isten keresésében.
Az első hét fejezetben kifejtem az imádkozás különböző módozatait. A nyolcadikban ezekre visszatérve közösségi formájukat szemléltetem. A kilencedik fejezetben érintek néhány általános nehézséget és utalok arra, hogy lehet velük megküzdeni. A tizedikben arról szólok, hogy az életnek kell imává válnia. A végső meggondolások pedig arra vonatkoznak, milyen helyet kellene az imának a jövő társadalmában elfoglalni. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Imákat elmondani6
Mindkét lábbal a földön állni12
A Szentíráson elmélkedni19
Beszélgetni az Úrral27
Feloldani a feszültséget33
Néma hallgatásba merülni44
Közösségben imádkozni54
Nehézségek tisztázása62
Átimádkozni az életet73

Jálics Ferenc

Jálics Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jálics Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv