1.039.155

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar Méh 1942. január-december/1943. január-március, május-december/1944. január-március, május-június, augusztus-november/Méhészet 1943. október/1946. október-november + 1946. szeptember hó Körlevél

Az Országos Magyar Méhészet Egyesület Hivatalos Közlönye - 63. évfolyam 1-12. szám/64. évfolyam 1-3, 5-12. szám/65. évfolyam 1-3, 5-6, 8-11. szám/XL. évfolyam 10. szám/42. évfolyam 1-2. szám + 1 körlevél

Szerkesztő

Kiadó: Országos Méhészeti Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 572 oldal
Sorozatcím: Magyar Méh
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az 1942-es teljes évfolyam. Az 1943-asból hiányzik a 4. szám. Az 1944-esből hiányzik a 4, 7, 12. szám. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. A Magyar Méh füzeteit a Kapisztrán-Nyomda nyomtatta, Vácott. A Méhészet lapszámait a Szikra Irodalmi és Lapkiadó Vállalat, Nyomdai Rt. nyomtatta, Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az új méhészév kezdetén!

Az 1941. év a leggyászosabb méhészeti év volt, amilyenre - miként mondani - szokás - a legöregebb méhészek sem emlékeznek. És ez valóban így is volt! A szokatlanul... Tovább

Előszó

Az új méhészév kezdetén!

Az 1941. év a leggyászosabb méhészeti év volt, amilyenre - miként mondani - szokás - a legöregebb méhészek sem emlékeznek. És ez valóban így is volt! A szokatlanul hűvös, szeles és esős tavaszi időjárás a gyönyörű gyümölcsfavirágzást és repcetáblákat a méhekre teljesen kihasználhatatlanná tette, s így azok a tavaszi fejlődésben nagyon visszamaradtak. Az ugyancsak bőséges és nagyon szép akácvirágzást sem tudták ennélfogva - igen kevés szerencsés hely kivételével - megfelelően kihasználni, nemcsak azért mivel népileg a legtöbb helyen viszonylag elég gyengék - voltak, hanem azért is, mivel akácvirágzás alatt is - 1-2 nap kivételével - a lehető legkedvezőtlenebb, hűvös, igen szeles, zivataros - esős időjárás uralkodott az ország legnagyobb részében. Ehhez, a méhészek által el nem hárítható időjárási katasztrófához még hozzájárult az is, hogy a tavaszi cukorkiosztás ez évben is - miként az 1940. év őszén - ismét jól megkésett, holott egyesületünk vezetősége minden erejét megfeszítette, hogy az ország méhészei, még a kellő időben és a kellő mennyiségben hozzájussanak a valóban nagyon ínséges méhcsaládjaik szükségből való feletetéséhez olyan valóban nagyon szükséges egyetlen pótélelemhez, a méhetető cukorhoz.
Az elmúlt 1941. év is háborús év volt, ezt mindannyian nagyon jól tudjuk, minélfogva a tavaszi bevonulások miatt előállott vagónhiány - és más egyebek is - nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy méheink -a kellő időben és a szükséges mennyiségben - nem voltak elláthatók az életmentő méhetető cukorral s így legyengülten érték meg az akácvirágzást is.
Ma itt állunk egy új méhészeti év küszöbén, és őszintén megvalljuk, nem tudjuk mit hoz az 1942. új esztendő. Mi azonban elszántan és erős elhatározással indulunk ennek az esztendőnek, és ígérjük méhésztársainknak:
minden erőnk igénybevételével azon leszünk, hogy ebben az új évben is méhészérdekeiket minden irányban a leghathatósabban megvédjük, és a mai igen nehéz közviszonyok és életkörülmények dacára, a lehetőséghez képest a magyar méhészetet tovább fejlesztjük. Programmot természetesen nem adhatunk, mert hiszen azt a mai rendkívüli állapotok máról-holnapra keresztül húzhatják.
Az új év reméljük meghozza a magyar méhészeknek is azt a várva-várt állami segítséget, amelyet mezőgazdasági fontosságánál fogva megérdemel. Az 1.000 milliós mezőgazdasági beruházás során reméljük, tervbe lesz véve a ma nagyon legyengült -állapotban levő magyar méhészet újra fejlesztése és megerősítése, és hozzájutnak a kisemberek kölcsön méhészethez, és általa kapják meg azt a keresetet, amely hívatva van megelégedett emberré tenni!
Befejezésül tehát azt kívánjuk: Adjon az Úr Isten egy sokkal boldogabb és eredményesebb új méhész esztendőt, jobbat mint amilyen az elmúlt négy, de különösen a legutóbbi 1941. év volt! Reibel Mihály OMME elnök. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv