1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Pécsi Egyházmegye vonzásában

Ünnepi tanulmányok Timár György tiszteletére

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Timár György 1932. május 25-én született Pécsett. A városban végezte alsó fokú iskolát, majd ugyancsak a Mecsek-lábánál, a Ciszterci Rend Pécsi Nagy Lajos Gimnáziumában tett érettségi vizsgát. Kiváló zenei tehetsége révén (klarinéton, zongorán, orgonán játszik) ugyan megkezdhette volna tanulmányait a Budapesti Zeneakadémián, azonban ő a papi hivatást választotta.
Pécsett kezdte meg teológiai stúdiumait, majd miután az államosítások következtében összevonták a szemináriumokat, Győrben folytatta tanulmányait. 1956. június 17-én szentelte pappá Virág Ferenc püspök a pécsi székesegyházban. A következő évtizedben káplánként működött Márokon, Nagydorogon, Mágocson, Pakson és Szigetváron. 1966-ban kapta meg első plébánosi diszpozícióját Ibafára. Egészen az ibafai plébánia 1973-as megszűnéséig működött a faluban, majd Dr. Cserháti József megyéspüspök Pécsre nevezte ki segédlelkésznek a Szt. Ferenc és a Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániákra egyidejűleg. Nem kapott önálló plébániát,... Tovább

Fülszöveg

Timár György 1932. május 25-én született Pécsett. A városban végezte alsó fokú iskolát, majd ugyancsak a Mecsek-lábánál, a Ciszterci Rend Pécsi Nagy Lajos Gimnáziumában tett érettségi vizsgát. Kiváló zenei tehetsége révén (klarinéton, zongorán, orgonán játszik) ugyan megkezdhette volna tanulmányait a Budapesti Zeneakadémián, azonban ő a papi hivatást választotta.
Pécsett kezdte meg teológiai stúdiumait, majd miután az államosítások következtében összevonták a szemináriumokat, Győrben folytatta tanulmányait. 1956. június 17-én szentelte pappá Virág Ferenc püspök a pécsi székesegyházban. A következő évtizedben káplánként működött Márokon, Nagydorogon, Mágocson, Pakson és Szigetváron. 1966-ban kapta meg első plébánosi diszpozícióját Ibafára. Egészen az ibafai plébánia 1973-as megszűnéséig működött a faluban, majd Dr. Cserháti József megyéspüspök Pécsre nevezte ki segédlelkésznek a Szt. Ferenc és a Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániákra egyidejűleg. Nem kapott önálló plébániát, mivel egyúttal egyházmegyei tervezőként is számítottak munkájára. A III. Vatikáni Zsinat reformjainak megfelelően ugyanis folyamatosan folyt a templomok liturgikus terének átalakítása egyházmegyeszerte, ő pedig remek fantáziája, és kézügyessége révén csodaszép szembenéző oltárokat tervezett. 1986-ban Kővágószőlős plébániájára kapott kinevezést. Közel két évtizedig látta el a plébánia és a hozzátartozó filiák, Cserkút és Kővágótöttös lelkipásztori feladatait. 2006 januárjában vonult nyugállományba.
1969-től folyamatosan publikálta tanulmányait a Pécsi Egyházmegye történetének elsősorban közép- és hódoltságkori időszakáról. Élete főművét, a szigetvári várgazdaság iratait közreadó "Királyi Sziget"-et, 1989-ben vehette kézbe a történész szakma és az érdeklődő közönség. E munkájával nyerte el 1993-ban a történelemtudomány kandidátusa tudományos fokozatot a Magyar Tudományos Akadémián. Eddigi utolsó tudományos munkáját 2005-ben publikálta, melyben Baranya vármegye templomainak patrócíniumait mutatta be a 18. század első felében. Vissza

Tartalom

Köszöntő7
Borsy Judit: Németh Béla élete9
Fedeles Tamás: "Quod tales, omnes, et singuli (...) ad aquam projiciantur"23
Font Márta: A latin és az ortodox kereszténység határán Halics-Volhínia a 14-15. században69
Gál Éva - Márfi Attila: Egy város a turizmus szolgálatában85
Kiss Gergely: Viszály a székesfehárvári társaskáptalanban117
Kiss Magdolna: A harkányi gyógyfürdő kezdetei135
K. Németh András: A plébániai alsópapság a késő középkori Tolna megyében149
Koszta László: Hont-Pázmány nembeli Achilles pécsi püspök163
Kőfalvi Tamás: Nők a középkori Baranyában191
Nagy Imre Gábor: Németh Béla, a történetíró233
Ódor Imre: Szepesy Ignác "életműve": A Pécsi Püspöki Lyceum (1831-1848)259
Patton Gábor: Karinges Ágostonrendi Kanonokok a középkori Baranyában277
Sarbak Gábor: A bor a régi pálosoknál: "et vinum laetificet cor hominis"311
Tengely Adrienn: A Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium kettéválasztása az őszirózsás forradalom után319
Vonyó József: A vesztesek dicsősége333
Timár György tudományos munkásságának bibliográfiája345
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv