1.035.475

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mit kínál a tejipar

Fotózta

Kiadó: Tejipari Egyesülés
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 63 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-041-296-9
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A régi római és alexandriai költők a tejet az "istenek italának" nevezték. Valóban, a tej az emberiség legősibb tápláléka, ezt bizonyítják a nomád életet élő pásztoroktól ránk maradt tejgazdasági... Tovább

Előszó

A régi római és alexandriai költők a tejet az "istenek italának" nevezték. Valóban, a tej az emberiség legősibb tápláléka, ezt bizonyítják a nomád életet élő pásztoroktól ránk maradt tejgazdasági eszközök. A tejkultusz nyomára bukkantak a babilóniai ásatások során: egy kiásott épületmaradvány falán levő dombormű teheneket fejő férfiakat és nőket ábrázol. Az ókori irodalomban is olvashatunk a tej felhasználásáról: Homérosz például az Odüsszeiában leírja, miként készítettek édes tejből oltóanyaggal sajtot, savóját fonott kosarakban lecsurgatva.
A krónikások feljegyezték, hogy a X-XIII. században Németországban luxusnak számított a vajkészítés, mivel a sajtot teljes tejből kellett készíteni. Tilalmi törvény védte a tej minőségét és csak ún. vajmenlevél birtokában volt szabad vajat köpülni. Még a múlt században is nagy volt a keletje a tölgyből árult tejnek, amikor a piacokon a vevő előtt fejték a tehenekből, kecskékből a tejet és úgy árulták. Vissza

Tartalom

Bevezetés1
Egy pohár tej3
Tej és ízesített tejitalok3
Pasztőrözött tej4
Ultrapasztőrözött tej5
Kakaós, csokoládés és karamellás tej6
Puding6
EGyéb készítmények8
Az író9
Joghurtturmix9
Savanyított tejkészítmények13
Joghurt és gyümölcsös joghurt13
Joghurthab14
Bolgár joghurt15
Kefír és aludttej15
Kaukázusi kefír15
Tejszínkészítmények17
Tejföl17
Habtejszín18
A vaj21
Szendvicsvaj22
Party vajkrém21
Fűszervaj23
A sajt27
Természetes (natúr) sajtok27
Kemény sajtok27
Félkemény sajtok28
Lágy sajtok34
Egyéb természetes sajtok36
Ömlesztett sajtok39
Ömlesztett tömbsajtok40
Dobozos, ömlesztett sajtok43
Ízesített, dobozos, ömlesztett sajtok44
Tubusos, tömlős, tégelyes csomagolású ömlesztett sajtok46
A sajt szerepe étkezésünkben49
A túró51
Étkezési tehéntúró51
Tejfölös túró52
Ízesített krémtúrók53
Habosított gyümölcsös túrókrémek54
Kőrözött (körített túró)54
Juhtúró, gomolyatúró55
Tartósított tejtermékek56
Porított tejtermékek57
Tejpor57
Fagylaltpor57
Pudingpor58
Tejfehérje-koncentrátum58
Sűrített tej59
Fagylalt61
Különböző foglalkozású személyek tápanyagszükséglete63
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv