1.035.434

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Önkormányzat A-Z-ig I.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: "Jogtanácsadó" Jogi Kiadványok Szerkesztősége
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 270 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7634-04-5
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"1. A helyi önkormányzatok jogállamunkban
A helyi önkormányzatok fontos alkotórészei a hatalmi ágak elválasztásának érvényesítő új alkotmányos államszervezetünknek. A Magyar Köztársaság... Tovább

Előszó

Részlet:
"1. A helyi önkormányzatok jogállamunkban
A helyi önkormányzatok fontos alkotórészei a hatalmi ágak elválasztásának érvényesítő új alkotmányos államszervezetünknek. A Magyar Köztársaság független demokratikus jogállam. Többpártrendszerű parlamenti demokráciánkban a legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti szerv az Országgyűlés. Az Országgyűlés testesíti meg a nemzet önkormányzatát, a helyi közügyekben az önkormányzás a helyi közösségei joga.
Az Országgyűlés a népszuverenitásból eredő jogait gyakorolva biztosítja a társadalom alkotmányos rendjét. A helyi közügyekben a népakaratot a demokratikusan választott és demokratikusan működő helyi önkormányzatok juttatják érvényre. Mind országos, mind helyi ügyekben - kivételesen - helyi népszavazással a választójogosul állampolgárok közvetlenül dönthetnek. A néphatalom folyamatos gyakorlása a választott testületek, az Országgyűlés, illetve a képviselő-testületek (közgyűlések) útján történik.
Az Országgyűlés alkotja meg a Magyar Köztársaság alkotmányát és a törvényeket Meghatározza a kormányzás szervezetét, irányát és feltételeit, dönt a Kormány programjáról.
Az Országgyűlés választja meg a Magyar Köztársaság államfőjét, a köztársaság elnökét, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. A köztársasági elnök a fegyveres erők főparancsnoka.
A jogállamban fontos szerepet tölt be az Alkotmánybíróság, amely felülvizsgálja a jogszabályok alkotmányosságát.
A végrehajtó hatalom letéteményese az Országgyűlésnek felelős Kormány, amely biztosítja a törvények végrehajtását, irányítja a minisztériumok és a közvetlenül alárendelt egyéb szervek munkáját, összehangolja tevékenységüket. A miniszterek a jogszabályok rendelkezéseinek és a Kormány határozatainak megfelelően vezetik az államigazgatás feladatkörükbe tartozó ágait és irányítják az alájuk rendelt szerveket. A tárca nélküli miniszterek a Kormány által meghatározott feladatokat látják el.
2. Önkormányzatok lényegi vonásai, feladat- és hatáskörük
A helyi önkormányzás
Az Országgyűlés - az alkotmányba foglalt rendelkezésekkel, a helyi önkormányzatokról szóló törvény megalkotásával - elismeri és védi a helyi közösségek önkormányzáshoz való jogait. A helyi önkormányzás a választópolgárok közösségét érintő helyi közügyek önálló, demokratikus intézése, a helyi közhatalomnak a lakosság érdekében való gyakorlása. A helyi közügyek a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátásához, a közhatalom önkormányzati típusú helyi gyakorlásához, valamint mindezek szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek helyi megteremtéséhez kapcsolódnak." Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Önkormányzat A-Z-ig I. Önkormányzat A-Z-ig I.

A borító kopott.

Állapot:
1.940 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba
konyv