1.035.187

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar katonai erődítések a Keleti-Kárpátokban

Szerző
Fotózta

Kiadó: Fiatalok a Vidékért Egyesület
Kiadás helye: Göd
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 211 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-06-7782-0
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A "Magyar katonai erődítések a Keleti-Kárpátokban" című ismeretterjesztő mű megírását több történet előzte meg. Kárpátalján a Fekete-Tiszához szervezett túrán kerültek szóba először az Árpád-vonal... Tovább

Előszó

A "Magyar katonai erődítések a Keleti-Kárpátokban" című ismeretterjesztő mű megírását több történet előzte meg. Kárpátalján a Fekete-Tiszához szervezett túrán kerültek szóba először az Árpád-vonal erődjei. Katonai tanulmányaim során egy szót sem hallottam az erődrendszerről. Hiába kutattam az emlékezetemben, semmi nem jött elő. A katonai főiskolán, majd a Zrínyi Miklós (akkor még 1984-1988) Katonai Akadémián ismereteim szerint egy előadás sem hangzott el hadtörténeti órákon az erődítésekről. A volt évfolyamtársaim sem tudtak róla; úgy zártuk le a beszélgetést, hogy valószínűleg "lógtunk a tesi (testnevelési) órákról". Az igazság az, hogy nem tanították (nem taníthatták)!
Az Árpád-vonal kidolgozójának, Hárosy Teofil ezredesnek a szavait idézve "eldöntött küzdelem után már csak a győztesnek hallani a szavát" - tehát csak a szovjet hadtörténelmet tanultuk.
Az elhangzottak nem hagytak nyugodni, és később eszembe jutott, hogy több mint egy évtizede (néhai) apósom, Nagy István kalocsai lakos említette, hogy mint vasbetonszerelő dolgozott az erődrendszer építésén. Akkor ismeretek hiányában nem figyeltem fel az elbeszélésére (ma is restelkedem emiatt). Beszélt a Keleti-Kárpátokban végzett munkálatokról, és a behívása utáni háborús élményeiről (a későbbiekben Vízköz bunkereinél utalok rá).
Az élmények, a megszerzett új ismeretek alapján, és szerzőtársam biztatása mellett eldöntésre került, hogy az erődrendszert végigjárjuk. a helyszíni bejárás és a felhasznált irodalom alapján egy rövid kiadvány készült el 2006-ban, "Az Árpád-vonal az Ukrán-Kárpátokban" címmel. Terjedelmével, példányszámával azt a célt tűzhette csak ki, hogy minimális ismereteket és segítséget nyújtson az érdeklődőknek. Vissza

Tartalom

Bevezető7
Erődítés történet11
A Keleti-Kárpátok erődrendszerének kiépítése27
Harcok az erődrendszerek mentén - 194451
Történelem79
Kárpátalja, majd Zakarpatszká-Ukrajna autonóm szovjet tagköztársaság89
Az Árpád-vonal völgyzárainak részletes leírása, a Szent László, Hunyadi-állások rövid ismertetése117
A kárpátaljai kutatások emlékei155
A hágók, bunkerek felsorolása175
Általános túratanácsok177
Utószó191
Kislexikon193
Felhasznált irodalom201
Invitáló203
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv