1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Fogorvosi Hidpótlások Rendszertana

Szerző
Fordító

Kiadó: Fogtechnikusok Országos Szövetsége
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 68 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 50 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szándékom oly didaktikai hiba kimutatása, mely természeténél fogva a szakorvosi hivatást is befolyásolja és mely a német fogorvosi oktatásban és az ebből eredő irodalomban kezdettől fogva a mai... Tovább

Előszó

Szándékom oly didaktikai hiba kimutatása, mely természeténél fogva a szakorvosi hivatást is befolyásolja és mely a német fogorvosi oktatásban és az ebből eredő irodalomban kezdettől fogva a mai napig észrevétlenül lappang, még pedig a fogpótlástan oly fontos fejezetében, mely mindenkoron a fejlődés és az áldásdus orvosi segélynyújtás szempontjából a legmesszebbmenő lehetőséget nyújtotta: a fogorvosi hidpótlás fejezetében. A hires és jól megalapozott német tudományos rendszerszeretet, ugylátszik e téren teljesen csődöt mondott. Egyéni és másoktól átvett módszereket, beosztásokat és rendszereket hordtak össze, de egyetlen egy rendszertan sincs, mely rendet és áttekintést nyújtani képes volna. Sőt, ami még lesújtóbb, de egyúttal ezen szokatlan jelenség magyarázataként szolgálhat: a hidpótlás alapfogalmai, nyolc évtizedes fejlődési és körülbelül négy évtizedes virágzási idő után, még ma sincsenek megalapozva, hanem teljesen az egyéni tetszésnek vannak átengedve.
Tartozom természetesen ezen, az első pillanatra módfelett szokatlan, sőt igen valószínűtlennek látszó vádaskodásért, a bizonyítással, íme, bátorkodom azt a következőkkel meg is adni. Bizonyításom alapjául választottam egyes régebbi és több ujabb német szerző műveit, magától értetődik, a legjobbakat.
Herbst Emil a Correspondenzblatt für Zahnärzte 1902. év 3. számában irt le egy hidpótlás elmélet-et, melyben ugyan kategóriákat felállít, de a probléma mélyébe nem hatol. Megállapítások mint: „Zweck der Brücke ist, einen möglichst bequemen Zahnersatz zu bieten" („A hid célja, meglehetős kényelmes fogpótlást nyújtani"), sokkal sekélyebbek, mintsem hogy didaktikailag értékesíthetők volnának. Beosztási elvek, mint: „schmale Brücken, breite Brücken" („keskeny hidak, széles hidak"), oly homályosak, hogy megérthető alapot nyújtani nem képesek.
1906-ban a fogpótlástan két kiváló tankönyve jelent meg Müller Eugen és Preiswerk Gusztáv-tól. Különösen az utóbbit idézik sokszor a legújabb irodalomban.
Müller, a modern fogorvosi fémtechnika atlasza és tankönyvének (Lipcse, 1906. 2 . kiadás) második része a hidpótlásoknak van szentelve. Vissza

Tartalom

Bevezetés - 7
Első fejezet: A hidpótlások értékelése ... 13
Második fejezet: A hidpótlás fogalma 15
Harmadik fejezet: A hidpótlások elemi alkotórészei és beosztása 27
1. Tudnivalók az elemi alkotórészekről 27
2. Tudnivalók a beosztásról 28
A: A hid alapzata 30
B: A hidpillér 31
3. A hidpótlások beosztása a pillérezés szerint 37
C: A hidtest 40
4. A hidpótlások beosztása a hidtest jegyei szerint .42
D: A horgony 45
5. A hidpótlások beosztása a horgonyjegy szerint... 56
Negyedik fejezet. A hidpótlások determinációja 60
Ötödik fejezet. Táblák a rendszertanhoz - - 65

Dr. Salamon Henrik

Dr. Salamon Henrik műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Salamon Henrik könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv