1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Izocianátok

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: NIM Műszaki Dokumentációs és Fordító Iroda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 60 oldal
Sorozatcím: Vegyipari technológiák gazdasági szakemberek számára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: A Vegyipari Gazdasági Tájékoztató különszáma. Megjelent 500 példányban. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"1. Általános ismertetés
1.1 Fizikai és kémiai tulajdonságok (1, 2)
Az izocianátok,a poliuretán szintézis alapanyagai, rendkívül reakcióképes vegyületek. Általános... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"1. Általános ismertetés
1.1 Fizikai és kémiai tulajdonságok (1, 2)
Az izocianátok,a poliuretán szintézis alapanyagai, rendkívül reakcióképes vegyületek. Általános képletük: R- N = C = O ahol: R = többnyire alifás vagy aromás csoport.
Az alifás mono-,és diizocianátok színtelen, desztillálható folyadékok. Forrpontjuk általában magasabb, mint a megfelelő aminé. Szúrós szagúak, a szemet és a légzőszerveket izgatják, ez a tulajdonság a szénatomszám növekedésével csökken.
Az aromás mono-, di- és triizocianátok szintén szúrós szagúak, és általában tiszta állapotban színtelen folyadékok Fonáspontjuk a megfelelő aminénál alacsonyabb." Vissza

Tartalom

1. ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS 5
1.1 Fizikai és kémiai tulajdonságok 5
1.2 Izochnátok kémiai reakciói 8
1.2.1 Reakció alkoholokkal 8
1.2.1 Reakció aminokkal 9
1.2.3 Reakció vízzel 9
1.2.4 Reakció karbonsavval 10
1.2.5 Reakció uretán csoporttal 11
1.2.6 Reakció karbamid csoporttal 11
1.2.7 Reakció savamid csoporttal 12
1.2.8 Dimerizáció és trimerizáció 12
1.2.9 Egyéb reakciók 14
2. Izocianátok gyártási eljárásai 15
2.1 A gyártás lehetséges változatai 15
2.1.1 Szabad amin foszgénezése 15
2.1.2 Amin-hidroklorid foszgénezése 17
2.1.3 Karbaminsav só foszgénezése 17
2.2 Toluilén-diizocianátok előállítása 18
2.2.1 Toluilén-diamin előállítása 19
2.2.1.1 Toluol nitrálása 19
2.2.1.1.1 Dinitro-toluol előállítása a Sumitomo eljárással 22
2.2.1.2 Dinitro-toluol redukálása 22
2.2.1.2.1 Toluilén-diamin előállítása a Leonhard eljárással 24
2.2.1.3 Toluilén-diamin tisztítása 26
2.2.2 Foszgén előállítása 28
2.2.3 Toluilén-diamin foszgénezése izocianáttá a Leonhard eljárás alapján 30
2.2.4 80/20 TDI előállítása Mitsubishi eljárással 32
2.2.5 65/35 TDI előállítása a Bayer eljárás szerint 33
2.3 4,4'-difenil-metán-diizocianát (MDI) előállítása 37
2.3.1 4,4'-difenil-metán-diamin (MDA) előállítása 37
2.3.1.1 MDA előállítása a Mobay (Bayer) eljárással 38
2.3.1.2 MDA előállítása az Upjohn eljárással 40
2.3.2 4,4'-difenil-metán-diizocianát (MDI) előállítása a Hodogaya eljárással 41
3. Izocianátok és nyersanyagaik biztonságtechnikai adatai, tárolás, szállítás 43
4. Gazdasági adatok 46
4.1 Izocianátok kapacitás és felhasználási adatai 46
4.2 Fajlagos adatok 50
4.3 Anyag- és energiaköltségek összehasonlítása 53
4.4 Beruházási költségek 56
4.5 Izocianátok áralakulása 58
IRODALOM 60
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv