1.035.533

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szentmise lelke

Justitia aut caritas?/Szellemtörténeti tanulmány a szentmiséről/Különlenyomat a "Pannonhalmi Szemle" 1935-36. évfolyamából

Szerző

Kiadó: Liturgikus Titkárság
Kiadás helye: Budapest-Pannonhalma
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 72 oldal
Sorozatcím: A Pannonhalmi Szemle Könyvtára
Kötetszám: 16
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Különlenyomat. Az előlapon "Ecclesia Orans VI. (Lelkiélet könyveinek B. sorozata) - Könyvek a liturgia lelkének megismertetésére" sorozatcím szerepel. Sárkány Nyomda R.-T. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szentmiséről szóló trilógiám befejező része ez a kötet.
A szentmise kialakulása (Bp. 1936. Szent István Társulat) az első kötete. Ebben a legfontosabb források és szövegek közlésével s azok... Tovább

Előszó

A szentmiséről szóló trilógiám befejező része ez a kötet.
A szentmise kialakulása (Bp. 1936. Szent István Társulat) az első kötete. Ebben a legfontosabb források és szövegek közlésével s azok rövid magyarázatával azt szerettem volna érzékeltetni, hogy mint alakult ki az Úr Jézus Krisztus adta magból a Szentlélek Istennel közreműködő Egyház szervezésében a szentmise liturgiája. Látjuk a kiindulást, az első századok hozzáadásait, a liturgia arany-századának végleges megformálását és a többi századok hagyományőrző gondosságát, Nem akartam az adatok halmazában elmerülni és a részletkérdések tömegében szétszóródni, hanem a fejlődés főállomásait megmutatni és a vezető irányt megmutatni. (A részletek és a teljesen tudományos magyarázat után érdeklődőket most is Petró József alapos könyvéhez utasítom.)
A szentmise magyarázata (Bp. 1937. Szociális Missziótársulat) a trilógia középső és legjelentősebb része. Ez fordítás; az osztrák liturgikus apostolság kiváló vezére Parsch Pius megírta a szentmise magyarázatát a liturgikus megújulás szellemében. És éppen ez volt a döntő, amiért vállaltam ennek a lefordítását. De vannak még Parsch mise-magyarázatának más értékei is.
1. A tudományos alap; a legújabb kutatások biztos eredményeit mind felhasználja. Elsősorban a maria-laachi bencés iskola mélységekben járó misztériumelméletét. Ezzel közelebb visz a mise lelkéhez.
2. A könnyen érthető előadás; Parsch könyvei ugyanis a gyakorlatból nőttek ki, A legkülönbözőbb helyeken tartott ismertető és népszerűsítő előadásokat csiszolta könyvvé a kiváló szónok és előadó.
A tartalom tudományos értéke és a forma népszerű könnyedsége mellett meg kell még a harmadik értékét is említenünk, és ez
3. A gyakorlati élet tekintetbe vétele. Ismételten szól arról, hogy mint lehetne a mai hívők liturgikus átélését előmozdítani, így tehát ez a könyv nemcsak a tudást gyarapítja, hanem az életet is előmozdítja, A liturgikus apostolság főcélja pedig még sem a könyvtudás terjesztése, hanem a liturgia segítségével az egyházias élet.
Az „Actio Catholica" lényeges része a liturgiából és a liturgiával való élet. Ezért lesz szinte alapvető fontosságú a magyar liturgikus mozgalomban ez a népszerű misemagyarázat. Vissza

Tartalom

Előszó
A)
Az alap-probléma.
1. A szentmise lelke? - - - - - - - - - - 3
2. A szeretet áldozata - - - - - - - - - 18
3. A szentmise, mint misztériumliturgia - - - - - 25
B)
Részlet-problémák.
1. Krisztus képe a liturgiában- - - - - - - - 37
2. A liturgia bemutató alanya- - - - - - - - 41
3. A szentmise szövegének értékelése és magyarázó elvei - 51
4. A liturgia történeti szemmel - - - - - - - 59
C)
A megoldás - - - - _ _ _ - - - - 64
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv