1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészet és szőlészet zsebkönyve az 1960. évre

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 322 oldal
Sorozatcím: Kertészet és szőlészet zsebkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Naptár6
Postai díjszabások30
Általános rész32
Mértékek32
Területszámítás33
Magyarország éhajlata34
Magyarország talajadottságai39
Magyarország talajféleségeinek kémiai tulajdonságai39
Magyarország talajféleségeinek fizikai és vízgazdálkodási tulajdonságai40
Magyarország talajféleségeinek tápanyagtartalma42
A talajok gyakorlati osztályozása44
Talajok osztályozása kémhatás szerint46
Talajok osztályozása fizikai tulajdonságok szerint46
Zöldségtermesztés47
Fontosabb zöldségtermesztő tájaink47
Magyarország zöldségtermő területe51
A fontosabb zöldségfélék termesztési adatai52
Állandó helyre vetett zöldségfélék termesztési adatai52
Palántáról nevelt zöldségfélék termesztési adatai56
Üveg alatti és korai szabadföldi zöldségfélék termesztési adatai60
Terméshozam q-ban64
Egyes zöldségfélék szántóföldi és konyhai hulladéka65
Vetésforgó a zöldségtermesztésben65
Kombinált zöldséges és mezőgazdasági vetésforgó66
Öntözött zöldséges és mezőgazdasági vetésforgó66
Fűthető ágyak tavaszi hasznosítása hajtatással69
Hidegágyak tavaszi hasznosítása hajtatással71
Szabadföldbe ültetett zöldségfélék melegágyi palántanevelése72
Fűthető ágyak tavaszi hasznosítása palántaneveléssel és hajtatással74
Fontosabb zöldségfélék trágyázása76
Fontosabb zöldségfélék termésével a talajból elvont táplálóanyagok78
A zöldségtermesztés anyag- és munkaerőszükséglete79
Palántáról nevelt zöldségfélék munkaerőszükséglete 1 kh-ra79
Állandó helyre vetett zöldségfélék munkaerőszükséglete 1 kh-ra81
Anyagszükséglet és leírások a leggyakrabban hajtatott zöldségféléknél85
A leggyakrabban hajtatott zöldségfélék munkaerőszükséglete86
Zöldségmag-termesztés88
Borsó88
Bokorbab88
Karósbab89
Sárgadinnye90
Görögdinnye90
Uborka91
Tök92
Paprika92
Paradicsom93
Saláta94
Hónapos és nyári retek94
Téli retek95
Csemegekukorica96
Spenót96
Hagyma97
Poréhagyma98
Sárgarépa99
Petrezselyem100
Cékla101
Sóska102
Öntözéses zöldségtermesztés102
Mértékegységek és fogalmak az öntözésnél102
A zöldségnövények csoportosítása vízigény és öntözési igény szerint103
A zöldségnövények öntözési igénye104
A vízigény változása a tenyészidőszak alatt105
Öntözési módok a zöldségtermesztésben106
Az öntőzővíz mennyisége107
Az öntözés időpontja108
Tájékoztató a fontosabb zöldségfélék öntözéséhez (barázdás öntözés esetén)110
A zöldségfélék növényvédelme114
A zöldségfélék fontosabb szabványai128
Általános szabványok128
Egyes zöldségfélékre vonatkozó szabványok129
A zöldségtermesztés szakirodalomi tájékoztatója137
Gyümölcstermesztés139
Gyümölcstelepítés140
Az egyes megyékben telepítésre első helyen javasolt gyümölcsnemek141
Árugyümölcsösben telepíthető gyümölcsfajták143
Házi (háztáji) gyümölcsösök telepítése145
Porzófajták148
Alanyok151
Termőképesség152
Gyümölcsfáink átlagos termőképessége hazai viszonyaink között153
A gyümölcsfák talajigénye154
Üzemi telepítések sor- és tőtávolsága155
Szélessoros telepítések sor- és tőtávolsága156
A telepítés növényanyagszükséglete157
Ültethető gyümölcsfák darabszáma159
Gyümölcsfák átlagos élettartama160
Talajművelés és talajerőgazdálkodás a gyümölcsösben160
Talajművelés161
A talajművelés komplex gépesítése163
Szervestrágyázás165
Tápanyagpótlás170
A gyümölcsös növényvédelme174
Permetlevek készítése és keverhetősége183
Rovarirtószerek183
Gyümölcsfakarbolineum és gyümölcsfaolaj183
Arzéntartalmú szerek184
Bőrméregtartalmú szerek185
Gombaölőszerek188
Kénes porzószerek191
Egyéb szerek191
Gyomirtószerek192
Gyümölcsszabványok194
Almástermésűek194
Bogyós és csonthéjas gyümölcsűek195
Héjastermésűek198
Gyümölcsszaporítóanyagokkal kapcsolatos szabványok199
A gyümölcstermesztés szakirodalmi tájékoztatója199
Szőlőtermesztés202
A világ szőlő- és bortermelésének fontosabb adatai202
A világ összes szőlőterülete és bortermése az utóbbi években202
Különböző ország szőlőterülete és bortermése204
Az évi fejenkénti borfogyasztás a különböző országokban 1956-ban205
Különböző országok csemege- és szárítottszőlő termelése206
Hazánk szőlőtermesztésének főbb adatai207
Hazánk borvidékei207
Hazánk egyes borvidékein telepíthető fajták212
Szőlőfajtáink rövid jellemzése215
Fehérbor-szőlőfajták215
Vörösbor-szőlőfajták219
Csemegeszőlő-fajták219
Tanácsok a szőlőfajták megválasztásához222
A szőlő művelése224
Szőlőfajtáink alkalmazkodása a különböző tőkeművelési módokhoz224
Szőlőfajtáink metszési igénye225
Borvidékeink jellemző metszés- és művelési módjai227
Az egysíkú tőkeművelési módokkal kapcsolatos tudnivalók230
A tőkeművelés- és metszésmódok összefüggése a támaszrendszerrel, a talajigénnyel, a tenyészterülettel és a tőkénkénti megterheléssel 232
Alanyfajtáink jellemzői236
Szőlőművelő gépeink műszaki adatai238
Erőgépek238
Talajművelő gépek240
A szőlő trágyázása241
A szőlőmunkák anyag- és munkaerőszükséglete243
Kézi és gépi forgatás munkanapszükséglete különböző talajokon (70 cm mélységre)243
1 kat. holdra (5755 m2) ületethető tőkék száma különböző sor- és tőketávolság mellett244
1 hektárra (10.000 m2) ületethető tőkék száma különböző sor- és tőketávolság mellett246
Huzaltámasz-anyagszükséglet 1 kat. hold, ill. 1 hektár területen248
100 négyszögölre (359,5 m2) ültethető tőkék száma külöböző sor- és tőketávolság mellett250
10 óra alatt teljesíthető kézi munkák termőszőlőben251
A kézi munkával, lófogattal és különböző gépekkel művelt szőlő költségei 1 kat. holdra252
1 kh termőszőlő évi anyagszükséglete253
Hazánkban meglevő szőlő-talajművelő és növényvédő gépek teljesítményei254
A szőlő növényvédelme255
Szőlőszabványok257
A szőlőtermesztéssel kapcsolatos törvények és rendeletek258
A szőlőtelepítésre vonatkozó fontosabb rendeletek258
Borászat259
Szüret és szőlőfeldolgozás259
Támpontok a szüreti terv készítéséhez259
A szőlőbogyó átlagos cukor- és savtartalma a növekedés és érés folyamán260
Fontosabb szőlőfajtáink átlagos beérési must (cukor) foka261
Gyakoribb haza differenciál-sajtók műszaki adatai262
Felsőnyomású hidraulikus sajtók műszaki adatai262
Hazai gyártású átfordítható kosarú alsónyomású hidraulikus sajtók263
Kosárméret és kosárnyomás változása263
Mustnyeredék százaléka a zúzás és sajtolások folyamán263
Termelés adatok264
A must265
Hőmérsékleti korrekció a mustmérőkhöz266
Mustfok átszámítása szeszfokra267
A mustfok, cukor- és alkoholtartalom viszonya268
Erjedés, erjesztés268
Alkoholmeghatározás270
Kénezés272
A must kénezési táblázata272
A bor kénezési táblázata273
Üres hordók kénezése274
Bor- (must-) javítás274
Bor (must-) javítás sűrített musttal274
Borjavítás borpárlattal (avinálás)275
Savtompítás276
Derítés277
Fontosabb derítőszerek alkalmazása277
A bor rendellenes elváltozásai279
Borhibák és betegségek280
Boroshordók282
Elterjedtebb szállítóhordók méretei282
Hordóűrtartalom kiszámítása286
Dísznövénytermesztés286
Egynyári dísznövények286
Üvegházban szaporítóládába vetendő egynyári dísznövények289
Egynyári dísznövények magjainak jellemző tulajdonságai289
Kétnyári dísznövények291
Vágásra alkalmas évelő dísznövények292
Cserepes dísznövények295
Levelükkel díszítő cserepes növények295
Virágukkal díszító cserepes növények286
Termelési adatok298
1000 db dugvány előállításához szükséges anyanövény298
10 db országos méretű melegágyi ablakhoz szükséges anyag298
Egy négyzetméter területen elhelyezhető növények száma299
10000 db magonc tüzdeléséhez szükséges 30x60 cm méretű szaporítóláda299
1 m2-re elhelyezhető cserép300
A kis virágoskert munkáinak naptára300
Január300
Február302
Március302
Április303
Május304
Június305
Július307
Augusztus307
Szeptember308
Október309
November309
December310
A dísznövénytermesztés szakirodalmi tájékoztatója311
A kertészeti csomagolóeszközök szabványai311
A kertészettel kapcsolatos fontosabb intézmények313
A kertészeti termelés általános szakirodalmi tájékoztatója317
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv