1.035.408

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gundel Károly kis magyar szakácskönyve

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Magyar Szakácsok Köre
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 170 oldal
Sorozatcím: Gasztronómiai könyvtár
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Mallász Gitta és Dallos Hanna címlapjával és fekete-fehér rajzaival illusztrálva. Merkantil-Nyomda (Havas Ödön) nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

BEVEZETÉS

SZINTE RESTELLEM ezt a kis könyvet a fehér asztal és különösen a magyar konyha barátainak kezébe adni, mert ez a cím: „Kis magyar szakácskönyv", nem szerénységet takar, hanem a... Tovább

Előszó

BEVEZETÉS

SZINTE RESTELLEM ezt a kis könyvet a fehér asztal és különösen a magyar konyha barátainak kezébe adni, mert ez a cím: „Kis magyar szakácskönyv", nem szerénységet takar, hanem a valóságot jelzi.
Restelkedésem oka - őszintén megvallom -, hogy érzésem szerint többet kellene adnom e lapokon, mivel többet várnak tőlem s valóban, magam is többet, sokkal többet, szeretnék adni benne.
Bevallom - mintegy gyónásképpen -, nem adom itt azt, amit adni vágyam lenne: a mai kor magyar konyhájának teljes és tiszta képét, hanem csak egynéhány jellegzetes magyar étel készítésének előírását s jómagam néhány eredeti ételének leírását, hozzátéve a Budapesti Szállodások és Vendéglősök Ipartestülete által rendezett magyaros vacsoraverseny receptjeit.
Szívem szerint mást szeretnék adni azoknak is, akiket ez ma érdekel, önmaguk és élettársaik gyönyörűségére, asztaluk változatosabbá tételére s a közelebbi és távolabbi jövőre gondolva - azoknak is, akik majdan a mai időkre visszanézve, a sütés-főzés dolgai iránt is érdeklődnek, hogy tanulságain okuljanak vagy akár - és ez mindenképp és mindenkoron valószínűbb - azokon jóízűen mosolyogjanak... Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
ELSŐ RÉSZ.
I. Levesek: 11
1. Gulyásleves 11
2. Palócleves 13
3. Korhelyleves 14
4. Rákleves magyarosan 14
5. Zöldbableves 15
6. Falusi kenyérleves 16
7. Ujházi tyúkleves 17
II. Halak:
8. Halászlé 19
9. Pörkölt ponty 20
10. Rác ponty 21
11. Süllőszeletek magyarosan 22
12. Süllő parasztosan 23
13. Kecsege magyarosan 24
14. Balatoni fogas Rothermere módra 25
15. Balatoni fogas Gundel módra 26
16. Kocsonyázott halászlé 27
17. Kocsonyázott ponty magyarosan 28
18. Kocsonyázott ponty (diétás) 28
19. Kocsonyázott szeletelt ponty 29
20. Süllőszeletek tihanyi módra 30
21. Hallal töltött paradicsom 31
III. Hideg és meleg előételek:
22. Kocsonyázott tojás Munkácsy módján 33
23. Bevert tojás Hortobágyi-módra 34
24. Bevert tojás Kapisztrán módra 35
25. Tojás pizsamában 36
26. Szalonnás rántotta 37
27. Santelli rántotta 37
28. Malackocsonya 38
29. Hideg libamáj zsírjában 39
30. Libamájpörkölt 40
31. Velős palacsinta 41
32. Hortobágyi palacsinta 42
33. Rákpörkölt 43
34. Habart tojás rákkal 44
35. Rákos gezemice Kárpáti módon 44
36. Rákkal töltött palacsinta 45
37. Rák-rétes 46
IV. Gulyás, pörkölt, tokány és paprikásfélék:
38. Gulyás 47
39. Mágnás-gulyás 48
40-49. Borjú-, malac-, sertés-, bárány-, ürü-, csirke-, liba
kacsa-, pulyka-, nyúl- és őzpörköltek 49
50. Szegedi gulyáscsirke 50
51. Majoránnás tokány 51
52. Borsos tokány 51
53. Mexikói tokány 52
54. Bélszín tokány 52
55. 56. 57. Borjú-, bárány- és csirkepaprikás 53
V. Káposztás ételek:
58. Káposztafőzelék 55
59. Székelygulyás 56
60. Töltöttkáposzta 57
61. Erdélyi rakottkáposzta 59
62. Hajdukáposzta 60
63. Kolozsvári káposzta 61
64. Káposztás ürüpörkölt 62
VI. Egyéb húsételek:
65. Töltöttpaprika 63
66. Serpenyős rostélyos 64
67. Eszterházy rostélyos 65
68. Csikósrostélyos 66
69. Debreceni bélszín 67
70. Fatányéros 68
71. Duh-húsos kása 69
75. Töltött borjúszelet magyarosan 70
73. Serpenyős sertésborda 71
74. Debreceni sertésborda 72
75. Székely sertésborda 73
76. Kolozsvári sertésborda 74
77. Paprikás borjúszelet 75
78. Borjúborda pittsburgi módon 76
79. Borjúborda Gundel módra 77
80. Serpenyős borjúláb 78
81. Erdélyi tarhonyás ürüborda 79
VII. Főzelékek:
82. Csirág magyarosan 81
83. Tejfeles kapros tökfőzelék 82
84. Édeskáposzta 83
85. Zöldbabfőzelék 84
86. Cukorborsó 85
87. Tejfeles gomba magyarosan 86
88. Töltött-tök kapormártással 87
89. Töltött karalábé 88
90. Öntött saláta 89
VIII. Levesbetétek és tésztakörítések:
91/a. Tarhonya 91
91/b. A tarhonya elkészítése 92
92. Tarhonyás burgonya 92
93. Galuska
94. Metélt tészta levesbe 94
95. Zsemlyegombóc 95
IX. Saláták:
96. Paprikasaláta 97
97. Sült paprikasaláta (bolgár saláta) 98
98. Kovászos uborka 99
X. Tészták:
99. Túróscsusza 102
100. ízes derelye (barátfüle) 103
101. Káposztáspalacsinta 104
102-105. Palacsintafélék 105
106. Szegedi túróslepény 106
Rétesfélék 109
107. Almásrétes 109
108. Cseresznyésrétes 109
109. Meggyesrétes 110
110. Szilvásrétes 110
111. Mákosrétes 110
112. Diósrétes 110
113. Túrósrétes 110
114. Káposztásrétes 111
115. Túrósgombóc 111
116. Szilvásgombóc 112
117. Farsangi fánk 113
118. Kürtös kalács 115
119. Tepertőspogácsa 116
XI. Sajt:
120. Körített juhtúró 117
MÁSODIK RÉSZ.
A magyaros vacsoraverseny 119
I. Román János receptjei:
Csigatésztaleves 124
Bevert tojás magyarosan 124
Báránygerinc földesúr módra 125
Kapros túróslepény 125
II. Lukács Antal receptjei:
Csárdásleves 127
Vegyeshal halászlegényesen 127
Szarvascomb fogadós módra 128
Burgonyagombóc komámasszonyosan 128
Kolozsvári karikásbéles 128
III. Neiger Jenő receptjei:
Csángó daraleves 130
Mohácsi fazekashurka 131
Kőszegi töltött libasült 131
Körmendi metélt gömb 132
IV. Az Erzsébet királyné szálló receptjei:
Kunsági tyúkhúsos lebbencsleves 134
Balatoni süllőszelet pörkölt úrigombával 134
Göngyölt szűzpecsenye háziasszonymódjára 135
Somlói réteges 136
V. ifj. Suhajda György receptjei:
Kecskeméti étvágycsináló 138
Bácskai ürüleves 138
Süllőszeletek kemencében sütve 139
Tejfeles kapormártás 130
Juhtúrós burgonya fe 139
Rozsdás bélszínpecsenye alföldiesen 139
Gombás tarhonya 140
Vegyes saláta nemzetesasszony módra 140
Malacban sült sonkáskocka 140
VI. Démusz János receptjei:
Malac.os hígétel tikmonyával 142
Hajdukáposzta hidegen 142
Juhhúsos kása 143
Szabógallér 1 144
VII. Horváth Mihály receptjei:
Kukóleves 145
Sonkás harcsa 146
Sertésborda „Makkhetes" módra 146
Kérges-béles 147
VIII. A Park-szálló étterem receptjei:
Kecskeméti almaleves 149
Bánsági pontykolbász 149
Marosszéki tokány kukoricásgaluskával 150
Menyegzős lepény kék 150
IX. Dénes József receptjei:
Kondásleves 152
Velőstekercs 152
Szegedi egyveleg alföldi' burgonyával 153
Alföldi burgonya 153
Kürtös béles 153
X. Szabó Lajos (Debrecen éttermei) receptjei:
Számadó-juhászné leves 155
Balatoni fogasszelet debreceni módra 155
Tűzdelt borjúgerinc gróf Széchenyi István módra 156
Alföldi vegyes derelye 157
Narancshab 157
Hortobágyi juhtúró bojtárosan 158
XI. Hoffmann János (Öregdiófa étterem) receptjei:
Bakonyi betyár leves 159
Süllőszelet keszthelyi módon 159
Pörköltcsirke alföldiesen 160
Kapros túróslepény 160
XII. Sipos Károly („Halászkert vendéglő") receptjei:
Halikraleves Siposné módon 161
Betyárpecsenye nyárson sütve 161
Vargabéles 162

Gundel Károly

Gundel Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gundel Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv