1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mezőgazdasági és élelmiszeripari technológia alapjai I-IV.

I.: A növénytermesztési technológia alapjai; II.: A kertészeti technológia alapjai; III.: Az állattenyésztési technológia alapjai; IV.: Az élelmiszeripari technológia alapjai/Távoktatási jegyzet

Szerző
Lektor

Kiadó: Gödöllői Agrártudományi Egyetem
Kiadás helye: Gyöngyös
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 702 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
Az egyes oktatócsomagok tartalma3
Bevezetés9
Az oktatási csomag használata10
Hogyan tanuljon13
A technológia fogalma, tárgyköre, költségei15
A technológia fogalma, ágai, tárgyköre15
A technológia értelmezése15
A technológia tárgyköre16
Technológiai terv, technológiai változat, költségek16
A növényi termékelőállítás fontosabb feltételei20
A mezőgazdasági növények termesztésének feltételei és körülményei20
A növény és környezete20
A növények életjelenségei28
Földműveléstani alapismeretek35
Földművelési alapfogalmak, a talaj és növény kapcsolata35
A talaj fogalma, kialakulása, tulajdonságai, összetétele, szerkezete35
A főbb talajtípusok38
A talajvédelem feladatai és lehetséges módjai45
Földhasználat46
Talajművelés, talajművelési rendszerek48
A növénytermesztés munkafolyamatai61
Fontosabb növényeink termesztés-technológiai feladatai61
A növények csoportosítása61
A tápanyag visszapótlás63
Az öntözés81
A vetés86
A növényvédelem technológiája96
A termésbecslés106
A betakarítás, szállítás, tárolás112
A határszemle143
Legfontosabb szántóföldi növényeink154
Legfontosabb szántóföldi növényeink154
Őszi búza155
Rozs159
Őszi árpa159
Tavaszi árpa160
Kukorica160
Burgonya162
Cukorrépa162
Napraforgó163
Őszi káposztarepce164
Lucerna165
A mezőgazdasági termelés műszaki alapjai170
Műszaki alapok170
Gépek170
Mezőgazdasági géprendszer171
Ágazati (vertikális) géprendszer171
Funkcionális (horizontális) géprendszer172
Szántóföldi gépcsoport174
Gépcsoportok mozgása a földtáblákon178
A géprendszer összeállításának műszaki szempontjai180
A gépek műszaki kiszolgálása181
Táblázatok jegyzéke184
Ábrák jegyzéke185
II. kötet
Az egyes oktatócsomagok tartalma3
Bevezetés9
Az oktatási csomag használata10
Hogyan tanuljon13
A zöldségtermesztés fontosabb feltételei és munkafolyamatai15
Zöldségtermesztés15
A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége15
A zöldségnövények környezeti igényei15
A zöldségnövények csoportosítása18
Szabadföldi zöldségtermesztés20
Zöldséghajtás31
Zöldséghajtás31
A zöldséghajtás helyzete31
A paprikahajtás technológiája fűtés nélküli fóliasátorban38
A gyümölcstermesztés munkafolyamatai44
A gyümölcságazat szerepe, jelentősége44
A gyümölcságazat jellemzése4
A friss gyümölcs fogyasztás44
A gyümölcskivitel45
A gyümölcstermő növények morfológiai (alaktani) csoportosítása47
A gyümölcstermő növények gyakorlati csoportosítása48
A gyümölcstermő növények termőrészei49
A gyümölcstermő növények koronaformái52
Az ültetvény-beruházás tervezée56
Az ültetvény-beruházás kivitelezése58
Az ültetvény-beruházás gazdaságossága61
A metszés szervezése65
Munkaszervezés a gyümölcsök növényvédelmében68
A tápanyag-gazdálkodás szervezése70
A betakarítás szervezése72
Az alma és a körte áruvá készítésének szervezése76
A csonthéjas és bogyós gyümölcsök gépi betakarítása77
A tárolás szervezési feladatai80
Az értékesítés szervezése81
Az ár-költség-nyereség-fedezet (ÁKNF) összefüggés alkalmazása83
A szőlőtermesztés feltételei és munkafolyamatai91
Szőlőtermesztés91
A szőlőágazat jellemzése91
A szőlőnövény jellemzése93
A szőlő telepítése és a támberendezés létesítése94
A termesztés-technológiát meghatározó tényezők96
A termesztéstechnológia kérdései98
Dísznövény és faiskolai termesztés114
Dísznövénytermesztés114
A dísznövények csoportosítása114
A muskátli (Pelargonium Zonale hibridek) termesztéstechnológiája115
Egynyári dísznövények118
Kétnyári dísznövények120
Évelő dísznövények121
Díszfák122
Növényházi dísznövények124
Faiskola128
A faiskola fogalma és típusai128
A faiskola részei és beosztása128
Faiskolai nevlés134
Táblázatok jegyzéke143
Ábrák jegyzéke144
III. kötet
Bevezetés11
Az oktatási csomag használata12
Hogyan tanuljon15
Az állattenyésztési termelés és fontosabb alapfogalmai, termelési tényezői és feladatai17
Az állattenyésztési termelés alapfogalmai17
Az állattenyésztés fogalma, jelentősége17
A haszonállat és a környezet kapcsolata20
Gazdasági állataink rendszerezése21
Az állattenyésztésben alkalmazott genetika alapjai24
Szaporodásbiológiai fogalmak, szaporítás, felnevelés31
Gazdasági állatok tenyésztése36
Gazdasági állatok elhelyezése42
Takarmányozási ismeretek47
Takarmányozás alapjai47
A takarmányok összetétele, a takarmány-alkotórészek szerepe az állatok táplálkozásában47
A takarmányfelvételt és hasznosulást befolyásoló tényezők53
A takarmánygazdálkodás feladatai61
Részletes állattenyésztés (szarvasmarha és juh)75
A szarvasmarha-tenyésztés technológiája75
A szarvasmarha-tenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései75
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint77
Tejtermelő tehenészet77
A juhtenyésztés technológiája100
A juhtenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései100
A juhok elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint101
A juhok tenyésztése, fajtái101
A juhok szaporítása és felnevelése104
A juhok elhelyezése és takarmányozása107
A juhok hasznosítása110
Részletes állattenyésztés (sertés, ló és baromfi)120
A sertéstenyésztés technológiája120
A sertéstenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései120
A sertés elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint121
A sertés tenyésztése, fajtái, jelentősebb hibridek122
A sertés szaporítása és felnevelése127
A sertés elhelyezése és takarmányozása131
A sertés hizlalása138
A sertés minősítése141
Lótenyésztési alapismeretek146
A ló gazdasági értéke, létszáma, lótenyésztésünk távlati célkitűzései146
A ló elnevezései ivar, kor és használat szerint147
A ló mozgása148
A ló tenyésztése és fajtái148
A ló szaporítása152
A lovak takarmányozása és tartása153
A baromfitenésztés alapjai153
A baromfitenyésztés alapjai159
Tyúktenyésztés159
Egyéb baromfifajok185
Táblázatok jegyzéke200
Ábrák jegyzéke201
IV. kötet
Az egyes oktatócsomagok tartalma3
Bevezetés10
Az oktatási csomag használata11
Hogyan tanuljon14
Az élelmiszeripar főbb jellemzői15
Az élelmiszeripar főbb jellemzői, szerkezete és ágazati kapcsolatai15
Az élelmiszeripar helyzete15
A belföldi élelmiszerfogyasztás tendenciái18
Élelmiszer export és versenyképesség20
Élelmiszertörvény, élelmiszer-feldolgozás feltételei21
Az élelmiszertövény célja21
Az élelmiszer-feldolgozás szükségessége21
A törvény általános és értelmező rendelkezései21
A törvény főbb fejezetei24
Az EU élelmiszertörvényének általános irányelvei25
Élelmiszer-feldolgozás, élelmiszer-tartósítás27
Élelmiszer-feldolgozás és tartósítás27
Az élelmiszerek romlása27
Élelmiszertartósítási eljárások28
Az élelmiszer-feldolgozás főbb műveletei34
Az élelmiszeriparban alkalmazott eljárások34
Élelmiszerrel érintkezésbe kerülő berendezések, eszközök felületére vonatkozó előírások34
Folyadékok, gázok áramlásán alapuló műveletek35
Szállítás35
Ülepítés, centrifugálás, szűrés, keverés, préselés, passzírozás35
Szilárd, szemcsés anyagok kezelése37
Aprítás, szitálás, osztályozás38
Közegáramoltatás, fluidizálás39
Hőkezelés39
Hőcserélés, sterilezés, pasztőrözés, bepárlás, sütés, pörkölés39
Hőelvonás41
Anyagátadási műveletek41
Szárítás41
Extrakció42
Ioncsere42
Az élelmiszeripari technológia ismeretei46
Élelmiszeripari technológia46
Húsfeldolgozás technológiája46
A hús összetétele47
A vágás folyamatelemei51
Húskészítmények gyártástechnológiája52
Minőségszabályozás a húsiparban55
Ellenőrző kérdések56
A baromfifeldolgozás technológiája56
Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás62
A zöldség- és gyümölcstermesztés lehetőségei62
A nyersanyagokkal szemben támasztott követelmények63
A feldolgozás módjai63
A növényolaj-ipar73
A növényolaj előállítás és margaringyártás lehetőségei74
Az olajgyártás nyersanagai75
A feldolgozás módjai75
Cukor- és édesipar79
A cukoripar helyzete80
A cukorgyártás technológiája81
Az édesipar83
Tejtermékek gyártása85
A tejipar helyzete85
A nyersanyagok kezelése87
Tejátvétel89
Fogyasztói tej előállítása89
Tejszín-készítmények90
A vajgyártás technológiája90
Joghurt, kefír előállítás92
Étkezési túró, sajtgyártás92
Gabona, feldolgozás, sütőipar és tésztagyártás99
A gabona-feldolgozás és sütőipar helyzete99
Gabona-feldolgozás100
Sütőipari feldolgozás technológiája104
Tésztagyártás107
Takarmánygyártás108
A takarmányipar helyzete109
A keveréktakarmány-gyártás követelményei110
Az előállítás technológiái112
Ellenőrző kérdések114
A szőlőfeldolgozás és borászat technológiája115
A fehérbor-készítés technológiája117
A vörösbor, siller és rozé borok készítésének technológiája122
A borok kezelése124
A borok forgalmazása125
Szesz- és söripar128
A szeszipar és söripar helyzete128
Szeszgyártás128
Élesztőgyártás129
Pálinkafőzés129
Sörgyártás131
Fogalomtár135
Kulcsszavak136
Ellenőrző kérdések136
Feleletválasztás136
Ajánlott irodalom138
Információs rendszere - minőségbiztosítás - szabványok140
Az információs rendszerek és a minőség összefüggése140
Az információs rendszer feladatai140
A minőségbiztosítás szükségessége és lényege141
Minőségügyi alapfogalmak143
A minőségbiztosítás helyzete146
A szabványosítás és a szabvány148
Ellenőrző kérdések151
Csomagolás, termékforgalmazás152
Élelmiszer csomagolása, forgalmazása152
Az Ét. rendelkezései a szállítás, tárolás feltételeiről152
Élelmiszerek forgalmazása161
Élelmiszerek szállítása, kereskedelme163
Fogalomtár165
Kulcsszavak165
Ellenőrző kérdések166
Feleletválasztás166
Ajánlott irodalom168
Táblázatok jegyzéke169
Ábrák jegyzéke170
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv