1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészet

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 615 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-286-138-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés13
A kertészeti termesztés jelentősége, jellemzése és fejlesztésének kérdései15
A kertészeti termesztés élelmezési jelentősége17
A zöldségfélék élelmezési jelentősége18
A gyümölcsök élelmezési jelentősége19
A szőlő és a bor élelmezési jelentősége21
A kertészeti termesztés jellemzése24
A zöldségtermesztés jellemzése28
A gyümölcstermesztés jellemzése33
A szőlőtermesztés jellemzése36
A kertészeti termesztés néhány sajátossága üzemformák szerint39
Az egyéb kertészeti ágazatok jelentősége41
Zöldségtermesztés43
A zöldségtermesztés története45
A zöldségnövények rendszerezése50
A zöldségnövények származása50
A hő szerepe a zöldségtermesztésben52
A zöldségnövények rendszertani csoportosítása54
A zöldségnövények élettartam szerinti csoportosítása55
A zöldségnövények csoportosítása felhasználásra szánt részeik alapján56
Szaporító- és termesztőberendezések59
A palántanevelő- és termesztőberendezések fejlődése59
A berendezések telepítése62
Palántanevelő- és hajtatóberendezések kezelése63
Palántanevelő- és hajtatóberendezések hasznosítása65
A zöldségnövények szaporítása67
A szaporítóanyag különleges kezelése67
A zöldségnövények vetésének, ültetésének ideje és feltételei68
Vetési módok70
A palántanevelés célja és lehetőségei71
A palántanevelés munkái72
A palántanevelés különleges módjai73
A palánta kiültetése állandó helyére74
Növényváltás, tápanyagellátás, növényápolás77
Növényváltás a zöldségtermesztésben77
A tápanyagellátás egyes kérdései a zöldségtermesztésben79
Növényápolás82
Növényvédelem83
A zöldségnövények öntözése85
A növény vízigényének jellemzése85
A vízfelhasználás dinamikája87
A víz hozzáférhetősége a növény számára89
A vízigény kielégítésének lehetőségei91
A zöldségnövények öntözésének vízforrásai92
Öntözési célok a zöldségtermesztésben93
Öntözési módok, öntözési technika94
Az öntözővíz mennyiségének tényezői95
Az öntözés idejének megállapítása96
Az öntözés hatása a termésre101
A zöldségnövények betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra103
A szedés ideje103
A szedés módja és eszközei104
Előkészítés értékesítésre, előfeldolgozás105
Csomagolás, szállítás106
A zöldségnövények tárolása, eltartása107
Zöldségmagtermesztés109
Története és jelentősége109
Termesztőfajtái, termőhelyi igényei112
Vetésforgó, trágyázás, növényápolás113
Vetés és kiültetés114
Megtermékenyülés, izolálás115
Szelekció117
A dugványok és maghozók átteleltetése117
Aratás, cséplés, magfejtés118
Tisztítás, tárolás119
Káposztafélék120
Fejes káposzta120
Kelkáposzta120
Karalábé129
Karfiol137
Bimbóskel140
Gyökérzöldségfélék142
Sárgarépa142
Petrezselyem150
Pasztinák153
Zeller153
Retek156
Cékla162
Hagymafélék166
Vöröshagyma166
Fokhagyma177
Póréhagyma178
Téli sarjadékhagyma178
Metélőhagyma179
Csucsorfélék180
Paradicsom180
Paprika191
Tojásgyümölcs205
Kabakosok206
Sárgadinnye206
Görögdinnye212
Uborka216
Spárgatök225
Sütőtök227
Laskatök228
Hüvelyesek229
Borsó229
Bab238
Levélzöldségfélék246
Fejes saláta246
Spenót254
Évelő zöldségfélék259
Spárga259
Torma262
Sóska264
Rebarbara267
Gyümölcstermesztés271
A gyümölcstermesztés története273
A világ gyümölcstermesztésének története273
A magyar gyümölcstermesztés története274
A világ gyümölcstermesztésének jelenlegi helyzete277
A magyar gyümölcstermesztés jelenlegi helyzete279
Magyarország gyümölcstermesztése tájanként és megyénként281
Magyarország gyümölcstermő tájai281
Magyarország gyümölcstermesztése megyénként283
A gyümölcstermő növények rendszertana és gyakorlati csoportosítása287
A gyümölcstermő növények rendszertana287
A gyümölcstermő növények gyakorlati csoportosítása288
A gyümölcstermő növények alaktana290
A gyümölcstermő növények részei290
A gyökérrendszer290
A hajtásrendszer292
A gyümölcstermő növények szaporítása297
A szaporítás módjai a gyümölcstermesztésben297
A faiskolai termesztés szerkezete, felépítése305
A gyümölcstermő növények élettani jellemzői310
A gyümölcstermő növények életszakaszai310
A gyümölcstermő növények évi biológiai ciklusai312
A gyümölcstermő növények termékenyülési viszonyai315
Gyümölcsültetvények létesítésének feltételei318
A gyümölcstermő növények környezeti igénye318
Környezeti tényezők319
Közgazdasági tényezők326
A fajta megválasztása326
Gyümölcsültetvények létesítése327
Területkiválasztás és a tervezés327
Terület-előkészítés és a táblák kijelölése328
Ültetési rendszerek330
Fajtatársítás332
Az ültetés menete333
A gyümölcstermő növény termőfelületének alakítása és fenntartása336
Termőfelület-alakítás336
Koronaformák kialakítása340
Termő gyümölcsfák termésszabályozása347
Talajerő-gazdálkodás a gyümölcsösben350
Talajművelés a gyümölcsösben350
A gyümölcsösök tápanyagellátása355
A gyümölcsösök öntözése358
Termésbetakarítás és gyümölcstárolás363
A szedés idejének megállapítása363
A szedés tervezése364
A szedés364
A gyümölcs szedés utáni kezelése368
A gyümölcs tárolása369
Almagyümölcsűek termesztése371
Almatermesztés371
Körtetermesztés381
Birstermesztés389
Naspolyatermesztés389
Csonthéjas gyümölcsűek termesztése390
Cseresznyetermesztés390
Meggytermesztés396
Szilvatermesztés401
Kajszibarack-termesztés405
Őszibarack-termesztés411
Bogyósgyümölcsűek termesztése421
Szamócatermesztés421
Málnatermesztés425
Szedertermesztés430
Ribiszketermesztés431
Köszmétetermesztés437
Jostatermesztés440
Héjasgyümölcsűek termesztése441
Diótermesztés441
Mandulatermesztés443
Mogyorótermesztés446
Gesztenyetermesztés447
Szőlőtermesztés449
A szőlőtermesztés kialakulása és története451
A szőlő termesztésbe vétele451
A szőlő földrajzi elterjedése az ókortól napjainkig451
A világ szőlőtermesztésének jelenlegi helyzete453
Magyarország szőlőtermesztése és jellemzése456
A magyar szőlőtermesztés története456
Szőlőtermesztésünk területi elhelyezkedése462
Szőlőtermő tájak, borvidékek, borhelyek463
A szőlő növényrendszertani besorolása470
A szőlő leírása472
Gyökérrendszer472
Szárrendszer473
A szőlőtermesztés környezeti feltételei478
Éghajlati tényezők478
Az éghajlatot módosító környezeti adottságok486
A szőlő talajigénye486
A szőlő élő környezete487
A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusa és vegetációs fázisai488
Szőlőtőke életszakaszai 488
A szőlő évi biológiai ciklusa489
A szőlő szaporítása496
Ivaros - generatív - szaporítás496
Ültetési anyag előállítása496
Gyökeres vesszők előállítása501
Szaporítás tőkepótlás céljából504
Szőlőültetvények létesítése508
Az ültetvények létesítésének legfontosabb szempontjai508
A telepítés előkészítésének munkái509
A szőlőfajták megválasztása515
A telepítési anyag megválasztása és előkészítése527
Az ültetés előkészítése és végrehajtása527
Az ültetvények gondozása a termőrefordulásig528
A szőlő támaszrendszere531
A tőkeművelésmódok megválasztása534
A tőkeművelésmód fogalma és a művelésmódok csoportosítása534
A tőkeművelésmódot meghatározó tényezők534
Az intenzív termesztésben alkalmazott tőkeművelésmódok535
Hagyományos tőkeművelésmódok543
A házikertekben alkalmazott lugasművelések545
A szőlőültetvények termesztéstechnológiája546
Agrotechnikai műveletek547
Fitotechnikai műveletek556
A szőlő növényvédelme570
A termés betakarítása576
Ültetvényállag-fenntartási műveletek581
Az ültetvény műszaki berendezésének karbantartása581
A szőlő feldolgozása582
A termelés és a feldolgozás kapcsolata582
A borászati üzem és berendezése583
A szőlő feldolgozása és borkészítés587
A borérlelése és kezelése594
Borbetegségek és borhibák602
A bor ellenőrző vizsgálata604
Irodalomjegyzék609
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv