1.036.080

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Korszerű halgazdálkodás

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 205 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9553-25-5
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Bár Magyarországon a halászati ágazat nemzetgazdasági jelentősége meglehetősen kicsi, alternatív jövedelemszerzési lehetősége miatt térségenként mégis fontos tényezőnek számíthat. Épp ezért is vált szükségessé, hogy a Szaktudás Kiadó Ház kiadásában végre megjelenjen a halászattal, halgazdasággal foglalkozó kötet.
Lajkó István könyve teljes körűen átfogja a halászat témakörét, érintve a Magyarországon honos valamennyi halászati módszert, tartalmazza a halbiológiai, tógazdasági, természetes vízi, halegészségügyi, munka- és környezetvédelmi ismereteket.
A könyv tartalmazza a korszerű halbiológiai alapismereteket, külön kitérve a vízminőség alakulásának kérdésére. Ezután tárgyalja egyrészt a tógazdasági haltenyésztés üzemi kérdéseit, kiemelten kezelve a halastavak termelőképességének fokozását, a halak takarmányozását és szaporítását, másrészt bemutatja hazai természetes vizeinket, majd a természetes vízi halászat bemutatása következik, kitérve a halászat jogi szabályozására is.... Tovább

Fülszöveg

Bár Magyarországon a halászati ágazat nemzetgazdasági jelentősége meglehetősen kicsi, alternatív jövedelemszerzési lehetősége miatt térségenként mégis fontos tényezőnek számíthat. Épp ezért is vált szükségessé, hogy a Szaktudás Kiadó Ház kiadásában végre megjelenjen a halászattal, halgazdasággal foglalkozó kötet.
Lajkó István könyve teljes körűen átfogja a halászat témakörét, érintve a Magyarországon honos valamennyi halászati módszert, tartalmazza a halbiológiai, tógazdasági, természetes vízi, halegészségügyi, munka- és környezetvédelmi ismereteket.
A könyv tartalmazza a korszerű halbiológiai alapismereteket, külön kitérve a vízminőség alakulásának kérdésére. Ezután tárgyalja egyrészt a tógazdasági haltenyésztés üzemi kérdéseit, kiemelten kezelve a halastavak termelőképességének fokozását, a halak takarmányozását és szaporítását, másrészt bemutatja hazai természetes vizeinket, majd a természetes vízi halászat bemutatása következik, kitérve a halászat jogi szabályozására is. Végezetül pedig a halegészségügyi ismeretekkel és az egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezetvédelmi problémákkal foglalkozik.
A könyv szövegezése, megfogalmazása egyértelmű és világos, a megfogalmazások érthetőek, pontosak, mindvégig érződik a szerző gyakorlatiassága. Vissza

Tartalom

HALBIOLÓGIAI ALAPISMERETEK 5
A víz fizikai sajátosságai 5
A víz színe és átlátszósága 5
Áramlások 5
A vízben oldott anyagok 6
A víz kémiai sajátosságai 7
A vizek anyagforgalma 7
Oxigénforgalom 7
Szénforgalom 8
Nitrogénformák, nitrogénforgalom 8
Metán (CH4) és kén-hidrogén (H2S) 9
A vizek minősége 9
A halobitás 9
A trofítás 10
A szaprobitás 10
A toxicitás 11
Élőhelyek 11
A tó élőhelyei 11
A folyóvizek szinttájai 13
A vizek élővilága 15
Növények 15
Állatok 19
Társulások a vízben 46
A haltermelés biológiai alapjai 48
TÓGAZDASÁGI HALTENYÉSZTÉS 55
A tógazdaságok műszaki berendezései 55
Földművek 55
Műtárgyak 59
Tógazdaságok egyéb műszaki berendezései 63
Halastavak, halastórendszerek 64
A tógazdaságok építésének irányelvei 64
Halastótípusok 65
A teljes üzemű tógazdaság tavai 69
Nevelőtavak 69
Tárolótavak 70
A halastavak vízellátása 70
A táplálóvíz forrásai 71
Természetes vízfolyások 71
A feltöltés technológiája 72
Víztakarékossági módok 73
A tógazdasági halhústermelés alapelvei 73
Hozamok 73
A halastavak népesítése 75
A halastavak termőképességének fokozása 79
A halak takarmányozása és a tavak népesítése 79
A halastavak trágyázása 80
Halastavi kacsatartás 82
A káros vízinövények irtása 83
A tavak szárazon tartása 84
A halastavak szárazművelése 85
A hal takarmányozása 85
A haltáplálékok kémiai összetétele 85
A halak táplálékai 88
A takarmányok tárolása 90
A takarmányok előkészítése 91
A haltakarmányozás elmélete 92
A hal takarmányozás gyakorlata 96
Tógazdasági haszonhalak szaporítása 97
A ponty szaporítása 97
A növényevő halak szaporítása 102
A compó szaporítása 103
Pontyfélék ivadékainak előnevelése 104
A csuka szaporítása 105
A süllő szaporítása 106
A harcsa szaporítása 107
A tenyészanyag és az áruhal termelése 108
A tavak előkészítése 108
A halak kihelyezése 108
Próbahalászat és termésbecslés 109
A halastavak lehalászása és a halak szállítása 112
A halastavak lehalászása 112
A tavak lehalászása 113
A nyári halászat 114
A halak szállítása 115
A halszállítás technológiája 115
A halak tárolása és teleltetése 117
TERMÉSZETES VÍZI HALÁSZAT 119
Hazai természetes vizeink 119
Duna és vízrendszere 119
Tisza és vízrendszere 120
Balaton 123
Fertő tó 124
Velencei-tó 125
A halászat eszközei és módszerei 125
Rekesztő halászat 126
Kerítő halászat 126
Tapogató halászat 132
Szigonyos halászat 132
Hajtó halászat 132
Hurokvető halászat 133
Emelő halászat 133
Vetőhalászat 134
Állító halászat 135
Keresőhalászat 136
Horoggal történő halfogás 138
Jég alatti halászat 139
Elektromos halászat 139
Az angolna fogása 140
Természetes vizek halállománya 140
A halállomány fogalma és jellemzői 140
A vizek eltartóképessége 142
A halállomány szabályozása 143
A halászat jogi szabályozása 145
Bevezetés 145
A halászatra vonatkozó értelmező rendelkezések 145
Halászati jog 146
Halgazdálkodás 148
A hal és élőhelyének védelme 149
HALEGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK 155
Halgazdaság és a halak egészségügyi vizsgálata 155
Biotikus eredetű halbetegségek 157
A pontyok tavaszi virémiája 157
Pontyok fekélyes bőrgyulladása 158
Úszóhólyag-gyulladás 159
Kopoltyúrothadás 160
Halpenész 161
Vízvirágzás 162
Algatoxikózis 162
Fátyolbetegség 162
Chilodonellósis 163
Trichodinosis 163
Darakór 164
Kopoltyúférgesség 165
Gyrodactylosis 166
Vérmételykór 166
Diplostomosis 166
Szegfűférgesség 167
Khawiosis 167
Bothriocephalosis 168
Ligulosis 169
Piócák 169
Ergasilosis 170
Lerneaeózis 170
Pontytetvesség 170
Abiotikus halbetegségek 171
Pontyok kopoltyúnekrózisa 171
Hőmérséklet, mint kórok 172
Oxigénhiány 172
Mérgezések 173
Takarmány, mint kórok 173
A halak kártevői 174
ízeltlábúak 175
Halak, kétéltűek, hüllők 175
Madarak 175
Emlősök 176
Védekezés a halbetegségek ellen 176
Fertőtlenítés , 176
A halak gyógykezelése 177
MUNKA- ES KÖRNYEZETVÉDELEM 181
Általános munkavédelmi ismeretek 181
A munkavédelmi szabályozás írásos dokumentumai 181
A munkáltató munkavédelmi feladata 182
A munkavállaló munkavédelmi jogai és kötelességei 182
Munkahelyi baleset fogalma, bejelentése és kivizsgálása 184
Munkavédelmi oktatás, munkavédelmi vizsga 185
Biztonsági szín- és alakjelek 186
Tűz-és érintésvédelem 187
Tűzvédelem 187
Érintésvédelem 187
A halászszakma speciális biztonságtechnikája 188
Általános munkavédelmi feltételek a halászatban 188
Halászati munkafolyamatok biztonságtechnikája 188
A káros vízi növényzet irtásának szabályai 190
A vízszolgáltatás balesetvédelme 190
A műtárgyak kezelésének balesetvédelme 191
A vadriasztó biztonságos használata : 191
Közlekedés töltésen 191
Vegyszerek használata 192
Az elektromos halászat fontosabb munkavédelmi szabályai 193
Téli nádaratás balesetvédelme 195
Vízi közlekedés fontosabb szabályai 195
Mentés vízből 196
A hálóféleségek használatának balesetvédelme 197
A hallal való bánásmód 197
FELHASZNÁLT ÉS AJÁNLOTT IRODALOM 199
TARTALOM 201

Lajkó István

Lajkó István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Lajkó István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv