1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

60 éves a Fővárosi Autótaxi


Kiadó: Fővárosi Autótaxi Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 86 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 22 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Készítette a Fővárosi Autótaxi Vállalat kollektívája - belső használatra.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Dr. Csanádi György: Bíztató eredmények - nagy feladatok

A múlt század végén az ipari forradalommal párhuuzamosan egy másik, hasonló folyamat is lejátszódott: a közlekedés forradalma. A gépi... Tovább

Előszó

Dr. Csanádi György: Bíztató eredmények - nagy feladatok

A múlt század végén az ipari forradalommal párhuuzamosan egy másik, hasonló folyamat is lejátszódott: a közlekedés forradalma. A gépi vonóerő a közlekedést alapjában megváltoztatta. Az új lehetőség - az ipari forradalommal együttesen - az eddigieknél sokkal nagyobb városok kialakítását tette lehetővé, így indult rohamos növekedésnek Pest, Buda és Óbuda.
Az 1867. évi kiegyezés megteremtette a politikai feltételeket a három város egyesítéséhez. A reprezentatív magyar főváros létrehozása nemzeti követeléssé vált. Az egyesítést az 1872. évi XXXVI. törvénycikk rendelte el. Csaknem egy évet vett igénybe az egységes főváros megalkotása. Az egyesítés: Budapest létrejötte, a város és az ország történetében egyaránt fontos határkő. Ekkor épültek ki a mai főváros legjelentősebb közútjai, sugárútjai.
A város fejlődésével együtt járt a városi lakosság számának nagymértékű növekedése, mely természetszerűleg megnövelte a város beépített területét. A távolságok megnövekedtek, a helyi közlekedéssel szemben támasztott igények megváltoztak, tehát szükségessé vált a város belső, helyi tömegközlekedésének megoldása is. Budapesten 100 éve folyik szervezetten irányított közlekedés és a szervezettség a korral együtt járó fejlődés révén vezetett odáig, hogy az első lóvasút megépítése óta eljutottunk a közlekedés mai fejlettségi fokáig.
A főváros egyesítése óta eltelt egy évszázad folyamán nagyot fordult a történelem kereke. Nemcsak a társadalmi forma, a nemzetközi erőviszonyok, az ország politikai és gazdasági környezete változott meg alapvetően, hanem a mi évszázadunkban kibontakozó újabb tudományos- technikai forradalom nyomán a közlekedés eszközei és módjai is lényegesen módosultak. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv