1.035.175

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Börzsönyi Tájvédelmi Körzet

Szerkesztő

Kiadó: OKTH Budapesti Felügyelősége
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 14 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a füzetből:

A Börzsöny-hegység Budapesttől 50 km-re a Duna bal partján helyezkedik el. A Hegyes-tető - Szent Mihály-hegy két csúcsú tömbje - a Dél-Börzsöny, de egyben a Duna-kanyar egyik... Tovább

Előszó

Részlet a füzetből:

A Börzsöny-hegység Budapesttől 50 km-re a Duna bal partján helyezkedik el. A Hegyes-tető - Szent Mihály-hegy két csúcsú tömbje - a Dél-Börzsöny, de egyben a Duna-kanyar egyik leglátványosabb tája. Délen a Duna, nyugaton az Ipoly, keleten a Nógrádi-medence határolja. Kiterjedése megközelítően 600 km2.
A Börzsöny az Északi-Középhegység, egyben a Selmecbányai- és Osztrovszky-hegységgel együtt az Északnyugati Kárpátok vulkáni övezetének is legnyugatibb tagja. A Selmecbányai-hegységgel való hasonlóságot tanúsítja, hogy a Börzsöny-hegységben is képződtek arany- és ezüsttelérek.
Alapkőzete zömében vulkáni eredetű andezit, andezittufa és agglomerátum. A vulkánosság első szakasza a harmadidőszak elején (eocén) dácit és savanyúbb andezit-fajok kitörésével járt. A második - a jelentősebb - a harmadidőszak vége felé (miocén) több szakaszban bázikusabb andezit-fajok kitörésével járt. A legidősebb kőzet, a dácit felszínen Nagybörzsöny-Bányapuszta térségében található. A hegység rétegvulkáni szerkezetű, melyben a rétegek vastagsága 1-100 méter között váltakozik. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv