1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kísérlet és elmélet

Szerző
Fordító

Kiadó: Egyetemi Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 39 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"Magától értetődik, hogy valaki hasznosnak és fontosnak tartja azt, amit kezével vagy eszével alkotott. Ezért a buzgó kísérleti fizikustól senki sem fogja rossznéven venni, ha méréseinek... Tovább

Előszó

Részlet:
"Magától értetődik, hogy valaki hasznosnak és fontosnak tartja azt, amit kezével vagy eszével alkotott. Ezért a buzgó kísérleti fizikustól senki sem fogja rossznéven venni, ha méréseinek eredményeivel büszkélkedve meglehetősen lenézi azt a "tinta és papír ízű" fizikát, melyet teoretikus kollégája űz, az viszont saját magasztos gondolataira büszke és megveti a másik piszkos kezeit. A legutóbbi években azonban ez a barátságos vetélkedés sokkal komolyabbra fordult. Németországban a kísérleti irány szélsőséges hívei Stark és Lénárd vezetésével annyira mentek, hogy teljesen elvették az elméletet mint zsidó találmányt és kijelentették: a természettudomány egyetlen valódi "árja", módszeres a kísérlet. Van azután eltolódás a másik véglet felé is - nem faj alapon ugyan - de nem kevésbé radikális. E szerint a matematikában és ismeretelméletben jártasak előtt a természet törvényei nyilvánvalóak, tehát nincs szükségük semmiféle kísérletre. Két kiváló csillagász, Milne és Eddington hirdetik ezt a filozófiát, bár mindketten szemmel láthatólag más irányban haladnak.
Nem az a célom, hogy e két tudós érdekes elméletét tárgyaljam. Eddington filozófiájára óhajtom csupán felhívni a figyelmet, mely az elmélet diadalát hirdeti a gyakorlat felett. Jómagam elméleti fizikus vagyok (és zsidó származású), tehát azt lehetne várni tőlem, hogy örömmel fogadom ezt a tanítást. Pedig nem örülök neki.
Sőt ellenkezőleg: úgy látom, hogy ezek az eszmék a természettudományok egészséges fejlődését meglehetősen veszélyeztetik. Ez a meggyőződés késztetett arra, hogy vállalkozzam ennek a nehéz témának a tárgyalására." Vissza

Max Born

Max Born műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Max Born könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv