1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Negyven esztendő (minikönyv)

Szerkesztő

Kiadó: Hajdú megyei Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 114 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 6 cm x 5 cm
ISBN:
Megjegyzés: Könyvtervező: Jordán Gusztávné Nyomda: Alföldi Nyomda Kiadási alkalom: A Hajdú-bihari Napló megjelenésének 40. évfordulójára jelent meg. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. A könyv pontos mérete: 47 x 62 mm.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Beköszöntő

E kiadványt kezébe vevő olvasó előtt nem kell arról hosszasan értekezni, hogy a nyomtatott sajtónak nemzetünk történelmében, így a forradalmi munkásmozgalomban is mindig nagy, és... Tovább

Előszó

Beköszöntő

E kiadványt kezébe vevő olvasó előtt nem kell arról hosszasan értekezni, hogy a nyomtatott sajtónak nemzetünk történelmében, így a forradalmi munkásmozgalomban is mindig nagy, és mással nem pótolható szerepe volt. Ki ne tudná felsorolni azt, hogy mit vállalt magára az újság, a röplap, a könyv a magyar anyanyelvi kultúra terjesztésében, a nemzeti függetlenségi törekvések kibontakozásában, a szociáldemokrata, agrárszocialista, majd a kommunista mozgalomban. A sajtónak különösen megerősödtek a funkciói hazánkban, a demokratikus és a szocialista fejlődés periódusaiban. Akkor, amikor égetően szükség volt a tömegek tájékoztatására és mozgósítására.
Mintha csak most történt volna minden, és máris a hátunk mögött hagytuk a négy évtizedet. Azt a negyven évet, amelyeben a megyei pártbizottság lapja - akár Néplapként, akár Naplóként - mindig politikai szolgálatot vállalt. 1944 őszétől nemcsak lokális megyei szerepkörrel, hanem regionális, sőt országos hatással. Szolgálatot vállaltak azok, akik a lap írásaiban, szerkesztésében, nyomdai előállításában és terjesztésében működtek közre. Nem kevesen olyanok, akik a szó teljes értelmében a munkapad mellől léptek át és lettek újságírók.
Amikor fellapozzuk a Néplap, majd az örökébe lépő Hajdú-bihari Napló sárguló lapjait, a megye történelmének egy metszete tárul elénk. Nyomtatott betűkkel, cikkeikkel, fotóikkal hűen és elkötelezetten tudósítanak a nemzetközi, országos és helyi eseményekről, az értékeket teremtő emberekről. Így megyénk politikai napilapja megyénk történelmének naplója. A nyomtatott betű megmaradt és szól a mának is azzal a sorokban, a sorok között végigvonuló tanulsággal: dolgozni csak elvhűen, elkötelezetten lehet. Széchenyi szellemében: "Tegye csak mindegyik a maga kötelességét, s ne valami egyebet, hanem azt ugyan emberül."

Dr. Ónosi László
a Hajdú-Bihar megyei Pártbizottság titkára Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv