1.035.232

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Befőttek, házi szörpök, lekvárok és savanyúságok

Mesterszakács-szakácsmester - Tartósítás, befőzés, savanyítás otthon/Vizes uborka, hordós káposzta, meggylekvár és bodzaszörp

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Vagabund Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-290-004-9
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Tartósítás ecettel, sóval, olajjal, befőzés, savanyítás, lekvár- és dzsemkészítés, zseléfőzés, savanyúság eltevés, mélyhűtés, aszalás, kandírozás, szárítás, szörpkészítés - megannyi egy - szerű módja annak, hogy az ízletes nyári gyümölcsöket és zöldségeket üvegbe zárva, tartósítva elrakjuk a spájzba, kamrába és majd az ínséges téli napokon elővarázsoljuk!
Nem egyszerűen arról van szó, hogy majd karácsonykor eszünk egy kis őszibarackbefőttet, amit a nagymama rakott el, hanem a zord téli napokban a tavasz és nyár illatát, hangulatát, ízeit varázsoljuk az otthonunkba.
Továbbá ki az, aki nem szereti a szamócalekvárral töltött palacsintát, a csalamádét, a kovászos uborkát, vagy akár a bodzaszörpöt? Az valószínűleg nem is élvezi az életet!
Magyarok vagyunk, szeretünk enni, és szeretünk élni. Könyvünk nekünk szól - magunkról. Egyébként a nagymamám szerint nem is igazi befőzés az, ha nem készül hatalmas mennyiségben, hogy aztán a kamrapolcon sorakozzanak a finom lekvárok, savanyúságok,... Tovább

Fülszöveg

Tartósítás ecettel, sóval, olajjal, befőzés, savanyítás, lekvár- és dzsemkészítés, zseléfőzés, savanyúság eltevés, mélyhűtés, aszalás, kandírozás, szárítás, szörpkészítés - megannyi egy - szerű módja annak, hogy az ízletes nyári gyümölcsöket és zöldségeket üvegbe zárva, tartósítva elrakjuk a spájzba, kamrába és majd az ínséges téli napokon elővarázsoljuk!
Nem egyszerűen arról van szó, hogy majd karácsonykor eszünk egy kis őszibarackbefőttet, amit a nagymama rakott el, hanem a zord téli napokban a tavasz és nyár illatát, hangulatát, ízeit varázsoljuk az otthonunkba.
Továbbá ki az, aki nem szereti a szamócalekvárral töltött palacsintát, a csalamádét, a kovászos uborkát, vagy akár a bodzaszörpöt? Az valószínűleg nem is élvezi az életet!
Magyarok vagyunk, szeretünk enni, és szeretünk élni. Könyvünk nekünk szól - magunkról. Egyébként a nagymamám szerint nem is igazi befőzés az, ha nem készül hatalmas mennyiségben, hogy aztán a kamrapolcon sorakozzanak a finom lekvárok, savanyúságok, befőttek és házi szörpök egész télen. Vissza

Tartalom

BEFŐTTEK, HÁZI SZÖRPÖK,
LEKVÁROK ÉS SAVANYÚSÁGOK.....5
TARTÓSÍTÁSI STRATÉGIÁK........5
ELŐKÉSZÍTÉS....................8
BEFŐZÉSI KISOKOS..............10
KÁPOSZTASAVANYÍTÁS I.........11
SAVANYÍTOTT KÁPOSZTAKONZERV......13
ECETTEL TARTÓSÍTOTTAK........14
Csemegeuborka I.................14
Sült paprikasaláta I...............15
Ecetes uborka I...................16
Ecetes „FRANCIA" uborka.........16
Ecetes mustáros uborka............17
Uborkasaláta I...................17
Édes-savanykás uborka............18
Édesen sós-ecetes uborka..........18
Fűszeres uborkaszeletek...........19
Zölddinnye-savanyúság............19
Ecetes paprika I..................20
Paprikasaláta I...................21
Tölteni való paprika ecetesen.......21
Tölteni való paprika
paradicsommártásban.............22
Ecetes cékla I....................22
Ecetes gomba....................23
Ecetes gyöngyhagyma I............24
Gyöngyhagyma kaporral...........24
Gyöngyhagyma vörösborral........24
Patisszon (Csillagtök).............25
Zöld paradicsom.................25
Zöld paradicsom édes-savanykásan .. 26
Édes-ecetes uborka paprikával......26
Édes-savanykás tök...............27
Tök normandiai módon............27
Zöldbabsaláta télire...............28
Piros káposztával töltött paprika .... 28
Vegyes savanyúság................29
Csalamádé I......................30
Cukkini római módra.............31
Uborkasaláta II...................32
Almapaprika ecetesen I............32
Csalamádé II.....................32
Káposztasavanyítás II..............33
Hordós káposzta.................33
Felezett szilva mikrosütőben.......34
Körtebefőtt I.....................34
Sárgadinnyedzsem citrommal......35
Sárgadinnyelekvár ...............35
Almadzsem .....................35
Körtelekvár ánizzsal..............36
Gyömbéres narancslekvár..........36
Baracklekvár....................36
Áfonyalekvár I...................37
Mogyorós körtelekvár.............37
Almalekvár körtével..............37
Almalekvár szederrel............. 38
Kivis almalekvár mézzel...........38
Vizes uborka I...................38
Csemege uborka II................39
Savanyú sült paprika .............39
Zöld paradicsom-saláta hagymával .. 39
Karfiol savanyúságnak............40
Gyömbéres-tárkonyos gyöngyhagyma 40
Zellersaláta olajban...............40
Kovászos patisszon...............41
TEJSAVAS ERJESZTÉSSEL
TARTÓSÍTOTTAK................42
Kovászos uborka 1.................42
Téli sós-vizes uborka..............43
Fertődi csemege.................. 44
Darált paprika...................44
Darált paprika (finomabb).........44
Hordós savanyúság...............44
Kovászos uborka télire I...........45
Rázott..........................45
Sárgarépás rázott.................45
AHOGY EL SZOKTAM TENNI......46
Ecetes paprika II..................46
Kovászos uborka II................46
Ecetes uborka II..................46
Ecetes uborka III..................47
Lé készítés......................47
Hordós uborkához................47
Csalamádé télire..................48
Kovászos uborka III...............48
Apró csemegeuborka..............49
Céklasaláta I.....................49
Cukkini fűszeresen...............50
Cukkinisaláta....................50
Csalamádé III....................50
Csalamádé IV.....................51
Csalamádé V......................51
Csalamádé VI.....................51
Csemegeuborka III................52
Ecetes birsalma..................52
Szőlőlevél ecetesen................53
Vegyes rakott savanyúság..........53
Ecetes görög paprika (marinált).....53
Vissino glyko (Meggy szirupban).... 54
Olajban eltett fokhagyma..........54
Olajban eltett sajt.................54
Kecskesajt fokhagymás olajban.....55
Zöld olívabogyó görög módon......55
Ecetes hagyma...................55
Ecetes körte.....................56
Ecetes meggy vagy cseresznye.......56
Ecetes őszibarack.................56
Ecetes szilva I....................57
Ecetes szilva II....................57
Ecetes uborka kaporral............57
Ecetes uborka IV..................57
Ecetes torma.....................58
Ecetes tök.......................58
Fűszeres gombasaláta.............58
Gombasaláta.....................59
Hagymás uborka.................59
Káposztasaláta...................59
Káposztával töltött
paradicsompaprika...............60
Kovászos uborka szőlővel..........60
Kovászos uborka télire II...........61
Kovászos uborka télire III..........61
Marinált paradicsompaprika.......62
Mustármagos uborka..............62
Mustáros meggy..................62
Mustban főtt sütőtök húsok mellé .. .63
Pácolt fokhagyma................63
Padlizsánsaláta ízesen.............63
Paprikasaláta télire...............64
Paradicsompaprika ecetben........64
Paradicsompaprika ecetben II.......64
Patisszon (csillagtök) ecetben.......65
Patisszonsaláta...................65
Reszelt cékla.....................65
Ribiszke ecetben.................66
Sárgadinnye ecetben..............66
Sárgadinnyehéj ecetben............66
Savanyú görögdinnye..............67
Sós uborka ......................67
Sült paprikasaláta II..............68
Szerb saláta.....................68
Szőlőlevél eltevése................68
Tárkonyos gyöngyhagyma..........69
Tök uborka módra................69
Uborkasaláta III..................70
Uborkasaláta IV...................70
Uborkasaláta másképpen..........70
Vegyes zöldségsaláta..............71
Vörös káposzta saláta.............71
Zöld dinnye ecetben...............71
Zöld paradicsom ecetben I.........72
Zöldbabsaláta....................72
Zöldpaprika ecetben..............72
Zöldpaprika erdélyi módon........73
Forrázott ecetes uborka............73
Csemege uborka IV................73
Uborkasaláta V...................74
Uborkasaláta hagymával...........74
Paprikasaláta III..................74
Olajos-ecetes paprikasaláta.........75
Olajos paprika I...................75
Olajos paprika II..................76
Káposztával töltött paprika I.......76
Almapaprika ecetesen II. ..........76
Zöld paradicsom egészben.........77
Ecetes patisszon I.................77
Hagymás patisszon...............77
Ecetes cékla II....................78
Csalamádé VII....................78
Ecetes gombafejek................78
Birsalma-savanyúság..............79
Ecetes szilva III...................79
Ecetes sárgadinnye................80
Marinált hagyma.................80
Marinált paprika.................80
Paprikasaláta III.................81
Ecetes paprika III.................81
Káposztával töltött paprika II.......82
Zöld paradicsom-saláta............82
Patisszon csalamádé..............82
Patisszonsaláta télire..............83
Ecetes uborka, zöld dinnye,
zöld paradicsom..................83
Sós uborka télre..................84
Vegyes saláta....................84
Bolgár saláta télire................84
Brassói vegyes saláta..............85
Fokhagymás csípős ketchup........85
Hagymás uborkasaláta............86
Hordós ecetes uborka.............86
Vödrös savanyúság................87
Ketchup (ahogy én készítem).......87
Ecetes cseresznyepaprika II.........88
Ecetes uborka V...................88
Vizes uborka II...................88
Csemege uborka V.................88
Fokhagymás-mézes uborka.........89
Céklasaláta II....................89
Marinált ecetes gomba.............89
Ecetes zöld paradicsom (fűszeres) .. .90
Ecetes zöld paradicsom-gyöngyhagyma ...................90
Ecetes gyöngyhagyma II............91
Ecetes zöld paradicsom-gyöngyhagyma -
cseresznyepaprika I...............91
Ecetes paradicsompaprika I........92
Marinált paradicsompaprika.......92
Ecetes cseresznyepaprika I.........93
Villámpaprika...................93
Vizes uborka III.................93
Villámuborka ...................93
Csemege uborka VI................94
Ecetes zöld paradicsom ...........94
Ecetes zöld paradicsom-gyöngyhagyma-cseresznyepaprika II...........94
Ecetes paradicsompaprika II........95
Törkölyös paprika................95
Ecetes karfiol....................95
Ecetes kukorica..................96
Ecetes sárgarépa.................96
Ecetes patisszon II................96
GYÜMÖLCSÖK ECETBEN.........97
Ecetes szilva IV...................97
Fokhagymával töltött ecetes szilva .. 97
Mustáros körte ..................97
Ecetes birsszeletek ...............98
Pikáns birsalma..................98
Ecetes szőlő.....................98
Ecetes dinnye....................99
Pikáns dinnyekockák.............99
Édes-savanyú zöld dió ............99
A tartósítás története dióhéjban.... 100
1. Mélyhűtés....................100
2. Aszalás......................100
3. Tartósítás....................101
Lekvár, dzsem, zselé..............101
LEKVÁRFŐZÉS ABSZOLÚT
KEZDŐKNEK...................103
A lekvár és a dzsem..............103
Gyümölcsválasztás ..............103
Cukor, zselésítőcukor, befőzőcukor? 104
Cukormentesen.................104
Főzőidő: másfél óra..............105
Celofán vagy kupak?.............105
Tartósítási módszerek............105
Tuti mixek.....................105
Ecetes szilvalekvár...............107
Sárgabaracklekvár...............107
Áfonya-alma lekvár..............107
Egres-ribizli....................107
Ribizli-málna...................108
Egreszselé......................108
Pikáns ribizlizselé...............109
Whiskey-s cseresznye.............109
Szilva chutney..................109
Őszibarackdzsem málnával -
Cukorbetegek is fogyaszthatják! ... 110
Áfonyalekvár II..................110
Meggylekvár I...................110
Sárgabarack-sárgarépa lekvár......111
Pirospaprika-lekvár..............111
Sárgarépalekvár.................111
Töklekvár......................112
Almazselé......................112
Alma-narancs zselé..............112
Alma-paradicsom zselé...........112
Mentás szőlőzselé I...............113
Mentás szőlőzselé II.............. 113
Ribiszkezselé...................113
Citromzselé Camparival ..........113
Kivilekvár I.....................114
Konyakos birsdzsem.............114
Pezsgős eperdzsem...............114
Pezsgős őszibaracklekvár.........115
Eperdzsem.....................115
Cseresznye-egresdzsem...........115
MIT MIKOR ÉRDEMES ELTENNI? . 116
GYÜMÖLCSÖK.................116
Málnaszörp.....................116
Ecetes szilva V................... 116
Citrom- vagy narancsszörp........116
Meggybefőtt I...................116
Egész barack ecetesen............117
Bodzavirág szörp................117
Angol eperbefőtt................117
HÁZI BEFŐTTEK...............117
Áfonyabefőtt I...................117
Birsalmabefőtt I.................118
Birsalmabefőtt II.................118
Cseresznyebefőtt................118
Egresbefőtt.....................118
Fokhagymabefőtt I...............119
Fokhagymás szilvabefőtt..........119
Befőtt cukorbetegeknek és
fogyókúrázóknak................119
Hagymabefőtt..................120
Kökény édes-savanyú módon......120
Magozott meggybefőtt cukor nélkül. 121
Meggybefőtt I..................121
Cukrozott zöld dió...............121
Sárgabaracksajt!................121
Meggybefőtt III..................122
Mézben eltett fokhagyma.........122
Mustáros gyümölcsök............122
Őszibarackbefőtt................123
Pikáns kökény..................123
Piros körte.....................123
Sárgabarackbefőtt...............124
Birsalmasajt I...................124
Berkenyelekvár..................124
Borbolyalekvár..................125
Csipkebogyólekvár I.............125
Dióbefőtt......................125
Fekete ribiszke lekvár............125
Galagonyalekvár.................126
Málnalekvár....................126
Mama bodzalekvárja.............126
Nagymama bodzalekvárja.........126
Narancsdzsem I..................127
Naspolyabefőtt I.................127
Sombefőtt I.....................128
Somlekvár I.....................128
Somlekvár II....................128
Szamócabefőtt I.................128
Szederlekvár....................129
Sombefőtt II....................129
Szamócabefőtt II. (Eperbefőtt).....129
Szilvabefőtt.....................129
Szőlőbefőtt..................... 130
LEKVÁROK....................130
Vörös áfonyalekvár (fojminc)......130
Meggylekvár II..................130
Zöld borsos meggylekvár.........130
ZSELÉ RECEPTEK
ALKOHOLOS LEKVÁROK,
DZSEMEK......................131
Bodzaszörp (virágból)............131
Bodzaturmix....................131
Bodza virágecet.................. 131
ZÖLDSÉGEK ÜVEGBEN..........132
Egészben eltett paradicsom........132
Gomba sós lében................ 132
Karfiol télire....................132
Zöldbab egészben................132
Zöldborsókonzerv...............133
Édes-savanyú fokhagyma.........133
Fokhagymabefőtt II..............133
Fokhagyma-pickles..............133
Fokhagymás, kapros uborka.......134
Forró fokhagymás olíva...........134
Marinált fokhagyma.............134
Céklasaláta III...................135
Céklasaláta IV...................135
Narancsdzsem II.................135
Grapefruitdzsem................136
Kivilekvár II....................136
Egzotikus lekvár................137
Banánlekvár ...................137
Almalekvár ....................137
ASZALT CSEMEGÉK.............138
Szilva..........................138
Alma..........................138
Sárgabarack....................139
ZÖRGŐSRE SZÁRÍTVA...........139
Csemege házilag.................139
NAPON SZÁRÍTOTT
PARADICSOM ÉS TÁRSAI........140
Bazsalikomos paradicsomszósz.......140
Paradicsomos pizzaszósz..........140
Napon szárított paradicsomok.....141
Citromos cukkinilekvár...........142
Cukkini krémleves...............142
Padlizsán: tojásgyümölcs vagy
törökparadicsom................143
ERDEI FINOMSÁGOK............144
Erdei gyümölcsök...............144
Vadalma.......................145
Fekete áfonya...................145
Berkenye.......................146
Fekete bodza....................146
Csipkebogyó....................147
Kökény........................148
Vadkörte.......................148
Erdei málna....................149
Naspolya.......................149
Rebarbara......................150
Csipkebogyólekvár II.............150
Kökénylikőr....................150
Erdeiszeder-ecet készítése.........151
Áfonyalikőr készítése.............151
Áfonyabefőtt II..................151
Somlekvár III...................152
Faeperlekvár....................152
Erdeiszeder-lekvár...............152
Erdeiszeder-dzsem...............153
Csipkebogyólikőr................153
Erdei zöld dió befőtt.............153
Nyomott birsalma Perfikati........154
Vadalmaszörp...................154
Berkenyekocsonya...............155
Berkenyebefőtt rummal...........155
Fekete bodzáié..................155
Bodzalikőr.....................156
Kökénykocsonya.................156
Kökénybefőtt...................157
Vadkörteszörp..................157
Málnaszörp citromosán...........158
Naspolya rummal................158
Naspolyabefőtt II................159
Rebarbarabefőtt.................159
Rebarbaraíz....................159
Fekete ribiszkeszörp.............160
Ribiszke cukorban...............160
Erdei birsalmasajt...............161
Erdei gyümölcsök kandírozása.....161
Gyömbéres eperlekvár............162
Rózsalekvár....................162
Ananászdzsem cukkiniből........162
Áfonya cukorban................163
Alma reszelve - cukor nélkül......163
Alma réteshez...................163
Alma-ringló lekvár...............163
Almaié - cukor nélkül............164
Egreslekvár.....................164
Eper-málna lekvár a vanília illatával 164
Eper-ribizli lekvár...............165
Fűszeres narancslekvár...........165
Narancslekvár...................165
Paradicsomlekvár...............166
Sárgabarack-gyümölcstea lekvár ... 166
Szilvalekvár - cukor nélkül........166
Szilvalekvár, fűszeres.............166
Szilvareszter....................167
Szőlőlekvár.....................167
Szőlőlekvár birsalmával..........167
Citromdzsem...................168
Citromdzsem tökkel..............168
Déligyümölcsdzsem..............168
Kajszibarackdzsem..............169
Narancsdzsem almával...........169
Meggyíz........................169
Sárga- és őszibarackdzsem........169
Sárgadinnyedzsem...............170
Somdzsem......................170
Szederdzsem....................170
Tök mustban főve................170
Tokdzsem......................171
Vegyes dzsem...................171
Cseresznye eltevése rétesbe........171
Aranyalmabefőtt................ 171
Füge eltevése...................172
Fügebefőtt......................172
Kajszibarack eltevése.............172
Kajszibarackbefőtt...............172
Körtebefőtt II...................173
Ringló eltevése..................173
Ringlóbefőtt....................173
Csipkebogyóíz..................173
Csipkebogyóíz nyersen...........174
Málnaíz........................174
Ribiszkeíz......................174
GYÜMÖLCSSAJTOK.............175
Almasajt.......................175
Birsalmasajt II...................175
Diós mézsajt....................175
Körtesajt.......................176
Meggysajt......................176
Mustban főtt birsalmasajt.........176
Őszibaracksajt..................176
Sárgabaracksajt II...............177
Vegyes gyümölcssajt............. 177
Cukrozott narancshéj............177
Dulcsásza (román recept).........178
Földieper cukorban..............178
Görögdinnyehéj cukorban.........178
Rebarbara cukorban.............178
Sárgadinnye cukorban............ 179
Tök cukorban...................179
Zöld dió cukorszirupban..........180
Zöld paradicsom cukorban........180
TARTÓSÍTOTT ZÖLDSÉGEK......181
Babgyuvecs.....................181
Fejtett bab......................181
Gomba gőzölve..................181
Kapor ecetben..................182
Káposztával töltött uborka........182
Karfiolvirágok sárgarépával.......182
Padlizsános lecsó................183
Paraj és mángold................183
Paradicsom egészben.............183
Paradicsom olajban..............184
Paradicsompüré ízesítve..........184
Zöld paradicsom ecetben II........184
Aszalt zöldbab..................184
Aszalt zöldborsó................185
Szárított gomba.................185
Szárított petrezselyem-,
zellerzöld, kapor................185
GYÜMÖLCSBOROK.............186
Almabor.......................186
Bodzavirágbor..................186
Bor fekete szőlőből..............186
Fügebor........................187
Vörösboros körte................187
ÍZESÍTŐ, ECET.................188
Almaecet.......................188
Borecet........................188
Ételízesítő......................188
Fűszeres ecet...................189
Fűszeres paradicsom.............189
Gombapor......................189
Gyümölcsecet...................190
Ízes salátaecet..................190
Paprikakrém....................190
POT-POURRI ..................191
PRAKTIKÁK...................191
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv