1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biológiai fogalmak és összehasonlító táblázatok

Szerző
Lektor

Kiadó: Mozaik Oktatási Stúdió
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 239 oldal
Sorozatcím: Középiskolások kézikönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN: 963-8057-91-2
Megjegyzés: 4. kiadás. Tankönyvi szám: MS-3101T.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kézikönyvünk első két kiadása gyorsan elfogyott, igazolván használhatóságához fűzött reményeinket. Mivel jelenleg is folyamatos az érdeklődés, javított formában ismét megjelentetjük.
Kiknek... Tovább

Előszó

Kézikönyvünk első két kiadása gyorsan elfogyott, igazolván használhatóságához fűzött reményeinket. Mivel jelenleg is folyamatos az érdeklődés, javított formában ismét megjelentetjük.
Kiknek készült ez a könyv?
Mindazoknak, akik a biológiát középfokú szinten kívánják elsajátítani. elsősorban azon középfokú iskolásoknak (gimnazisták, szakközépiskolások), akik felvételeire készülnek és tudásuk elmélyítésére, önellenőrzésük fejlesztésére van szükségük. Felhasználhatják azonban a tanulmányi versenyekre készülők, és azok is, akik csak tananyag-követés céljából igénylik a segítséget. Haszonnal forgathatják a tanárszakos egyetemisták, a pályakezdő, és már régebben gyakorló pedagógusok is. Bízunk benne, hogy széles rétegek otthoni könyvtárának népszerű kézikönyve lesz.
Miben nyújt konkrét segítséget ez a könyv?
A biológiában napjainkban zajló információ-robbanás a középiskolai tananyag szerkezetét és mélységét is befolyásolja. ez nagyfokú információ-túlterhelést jelent, amin csak úgy lehet segíteni, ha a tényeket, fogalmakat és ezek tartalmi jegyeit pontosan és világosan ismerjük és értjük. Csakis ekkor leszünk képesek a későbbi felidézésre is. A fogalmak pontos ismerete és összehasonlítása biológia tanításunk és tanulásunk eredményességének záloga.
Abban próbálunk segíteni, hogy a fogalmak tartalmi és terjedelmi jegyeit rendezetten és következetesen feltárjuk. A kellő szintű elsajátítás után a felidézés gyakorlása érdekében is készítettünk egy tárgymutatót, melynek segítségével a fogalmak meghatározásai könnyen kikereshetők a melléjük írt sorszámok segítségével.
Hogyan használhatjuk eredményesen a kézikönyvet?
Csakis úgy, ha a benne szereplő információkat a megismerés folyamatában használjuk fel és nem mechanikusan bemagoljuk. Ez nem telefonkönyv! A fogalmak ismérveit el kell tudnunk képzelni, tankönyvbeli, albumbeli képek, ábrák, illetve a tanórai szemléltetések és magyarázatok során. Meg kell látnunk a közöttük levő összefüggéseket is. Mindezekről képesek legyünk vizuális élményeket szerezni a tanulás-tanítás folyamatában. Törekedjünk tehát az ismeretek ún. megfilmesítésére és ezen vizuális emléknyomok felidézésének gyakorlására. a fogalmak tartalmi és terjedelmi jegyei vizuális képekben álljanak össze agykérgünkben és utána a felidézés már egyszerű. megjelenítjük a képet, s azután csak a megszövegezés a dolgunk.
Minden segédanyag annyit ér, amennyit abból hasznosítani tudunk. Mi valljuk azt, hogy ennek mechanikus megtanulása teljesen lehetetlen és felesleges is. A verbális tanulás eredménytelen és így értelmetlen is. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A fogalmak tartalomjegyzéke
Az élővilág változatossága
Az élőlények rendszerezése7
A prokarióták9
Az egysejtű eukarióták10
A többsejtű eukarióta gombák11
A többsejtű eukarióta növények13
A többsejtű eukarióta állatok19
Az élővilág és a környezet
A bioszféra30
A biomok37
Az élőlények kölcsönhatásai
Populációk és társulások44
Az állatok viselkedése48
A sejt felépítése és működése
A sejtet felépítő kémiai anyagok54
Anyagcsere-folyamatok a sejtben62
A sejtalkotóktól a szövetekig67
Az élőlények önfenntartása
A táplálkozás és a légzés75
Az anyagszállítás és a kiválasztás83
A kültakaró és a mozgás91
Az élőlények szabályozása
A hormonális szabályozás95
Az idegi szabályozás100
Az élőlények reprodukciója
A szaporodás és az egyedfejlődés113
Az öröklődés120
Az élővilág evolúciója
Az evolúció genetikai alapjai125
A bioszféra evolúciója127
Táblázatok133
Tárgymutató215
Táblázatok tartalomjegyzéke237
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv