1.035.187

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Válogatott kórusdalok I.

Egynemű-, gyermek- vagy vegyeskarra

Szerkesztő

Kiadó: Zeneműkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 44 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kotta.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Korunk igénye és a sajátos zeneszerzői alkat szerencsés találkozásából születtek meg Juhász Frigyes kórusdalai, amelyeknek kétkötetes válogatását juttatja most a mozgalom vérkeringésébe a... Tovább

Előszó

Korunk igénye és a sajátos zeneszerzői alkat szerencsés találkozásából születtek meg Juhász Frigyes kórusdalai, amelyeknek kétkötetes válogatását juttatja most a mozgalom vérkeringésébe a Zeneműkiadó. Juhász jól ismeri és alkalmazni is tudja a régi latinitás Plinius által fogalmazott aranyszabályát: "Multum, non multa". Sokat, de nem sokfélét. Pontosan megtartja önnön határait s ezeken belül koncentrál a legnagyobb erőkifejtésre. A kórusok világa az ő igazi, legsajátabb területe: a kórusdal, amely a tömegek ajkán kap valódi értelmet, mert a sokaság legszemélyesebb vágyait mondja ki bátran, a művészi és politikai erkölcs szuggesztív eszközeivel.
E kórusművek sokoldalúsága abban rejlik, hogy mindegyikük a pódiumon légkört teremtő műalkotás, és ugyanakkor az utca éneke alakjában is életképes.Juhász Frigyesnek Kodályon és Bartókon kiművelt szerkesztési kultúrája, mely a népdal, a sokféle népi ritmus s a nemzetközi munkásdal égtájai felé tekint, ebben a műfajban valami különlegeset, egyénit, hamar népszerűvé váltat formált ki s adott kórusainknak. E kórusdalok faktúrája egyszerű, megszólaltatásuk mindig hatásos. Egynemű és vegyeskari tolmácsolásuk variatív lehetősége még jobban kiterjeszti szerepüket. Juhász tematikája gazdag - a múlt, a jelen és a jövő teljes summázata. De - talán a ritmikus megoldások előtérbe kerülése folytán - még akkor is a fiatalság felé fordul, amikor a múltról beszél. Hitelét nagyban elősegíti, hogy olyasmit ad énekeseinek, kórusainak, a karvezetőknek és a zenét hallgatni vágyó embereknek, amit saját életéből, múltjából, nagy hullámokban kibontakozó érzelmi világából műbe tudott átmenteni. Becsüljük meg alkotásainak ezt a közvetítő szerepét s becsüljük meg mindenekelőtt őszinteségét és tisztaságát.

Budapest 1975/76

Raics István Vissza

Tartalom

Ha majd a bőség kosarából - Kánon (Petőfi S.)4
Egy kidőlt fenyőszálra - Kánon (Jékely Z.)7
Áprilisi ének (Rossa E.)9
Dal a Párt ősz harcosáról (Juhász F.)12
Hansági dal (Kapuvári B.)15
Szabad a sorsod! (Gál Zs.)19
Tavaszi ünnep (Kövesdy J.)22
Májusi dal (Bornemissza E.)24
Él a Tanácsköztársaság! (Horváth Á.)27
Aki szegény, az a legszegényebb (József A.)30
Hajnalnóta (Gyárfás E.)39
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv