1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Népi iparművészet Csehszlovákiában

Kiállítási katalógus


Kiadó: Ernst Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 18 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kiállítási katalógus. Fekete-fehér fotókkal, reprodukciókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tárlatlátogató magyar közönség előtt nem ismeretlenek a csehszlovák népművészeti, iparművészeti alkotások, hiszen néhány kiállítás keretében már volt alakalmuk velük találkozni.
Csehszlovákiában... Tovább

Előszó

A tárlatlátogató magyar közönség előtt nem ismeretlenek a csehszlovák népművészeti, iparművészeti alkotások, hiszen néhány kiállítás keretében már volt alakalmuk velük találkozni.
Csehszlovákiában a közelmúltban rendezték meg azokat az alkotásoknak első országos seregszemléjét, melyek kiindulási elvünkben szorosan kapcsolódnak a népi hagyományokhoz, főként felfogásban és karakterben, s egyben megfelelő helyet foglalnak el napjaink anyagi kultúrájában. A mostani kiállítás tárgyait lényegében ebből az anyagból állították össze. A kiállítás egyik legfőbb célja és küldetése: hangsúlyozni és bizonyítani azt a fontos kérdést, hogy az itt bemutatott termékek termelési területei hivatásuknak megfelelően sajátos módon járulhatnak az ember mindennapi életének, környezetének gazdagításához. Az ilyen jellegű termelésnek és alkotásnak mélyebb gyökereit kereshetjük és meg is találhatjuk az emberi társadalom együttes vagy az embernek mint egyénnek első kezdetleges alkotói tevékenységében. Minden, amit a létért való küzdelemben, akár a természet elleni harcban, vagy saját életszükségleteinek kielégítésére alkotott, érzéseinek megnyilatkozása volt, még akkor is, ha ez az anyagi kultúra minden ágában esztétikai példákkal nem bizonyítható, mivel az anyagok az idők folyamán elpusztultak. Ennek ellenére a fenti megállapítás egész sor bizonyítékkal alátámasztható. (Pl. fazekasság, fafaragás.) A népművészeti alkotások különböző vidékek életkörülményeihez alkalmazkodnak és idők folyamán sajátos karaktert kapnak. Kifejezik a nép érzésvilágát, sajátos életét. A népművészet az aránylag könnyen beszerezhető, termelhető és előállítható anyagokat dolgozza fel. A népművészek a nyersanyagok törvényszerűségeit és technológiai követelményeit tökéletesen ismerték és tiszteletben tartották. Használati tárgyaik többségét is így állították elő, melyben különösen érvényre juttatták a nép ízlését. Annak az embernek esztétikai érzését, aki nemcsak célszerűen és logikusan alkotott, hanem a magasszínvonalú alkotásokban egyszersmind kifejezte költői képzeletvilágát is. E tekintetben a cseh és szlovák nép kiemelkedő eredményeket ért el, amelyek a kulturális hagyományok legnagyobb értékeinek tekinthetők. Erről tanúskodnak a múzeumi gyűjtemények is, melyekben több mint 50 ezer cseh és szlovák népi művészi alkotást őriznek. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv